Недуги «з вулиці»: чим можна заразитись, якщо нехтувати гігієною (частина третя)

отруєння

Коли нема доступу до чистої води чи умов, аби дотримуватись гігієни, можуть розвинутись низка кишкових інфекцій. Поміж іншим, це шигельоз. Захворюваність на нього є у рази вищою якраз серед дітей.

Напередодні ІА Дивись.info вже розповідала про гепатит А та сальмонельоз. У третій статті в межах проєкту «Недуги "з вулиці"», який ми започаткували, аби ровінчувати міфи про низку захворювань, дослідимо факти про шигельоз, причини його виникнення та симптоми.

Що це за хвороба?

Шигельоз — інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella. Передається фекально-оральним шляхом, себто через недотримання гігієни, а також через їжу. Недуга характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.

За даними медичних структур, саме шигельозом інфікуються щороку все більше і більше людей, усього - до 165 мільйонів по всьому світові.

Найуразливішими до інфекції є немовлята від 6 місяців. Недугу найчастіше можуть «підхопити» і діти до 5 років.

Загалом захворюваність на шигельоз серед дітей у 4,3 раза вища, ніж у дорослих.

Як передається шигельоз?

Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, а також через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом.

Інкубаційний період шигельозу триває 2-3 доби, інколи зменшується до 2 годин або продовжується до 3–10 днів. Тяжкість перебігу залежить від рівня гарячки, інтоксикації, інтенсивності діареї.

Гострі явища на тлі лікування стихають за 2-3 доби, у разі середньої тяжкості перебігу — на 4-5 добу. Клінічне одужання настає до кінця 2-го тижня.

Що робити, аби уникнути інфікування?

Для профілактики шигельозу важливо дотримуватися правил особистої гігієни, зокрема миття рук після дефекації. Інфікованим особам заборонено брати участь у приготуванні їжі.

Важливо, що вакцини від шигельозу немає.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Теми проєкту, які можуть зацікавити:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: