У МОЗ повідомили про зміни щодо відпуску наркотичних ліків: тепер тільки за е-рецептом

ліки
фото ілюстративне: з відкритих джерел

У Міністерстві охорони здоров’я зазначили, що відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці здійснюватиметься виключно на підставі е-рецепта в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Про це повідомила пресслужба МОЗ.

Зокрема така норма передбачена наказом МОЗ від 21.07.2023 № 1333 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360». 

Так, відповідні зміни набудуть чинності у середині вересня 2023 року.

За словами МОЗ, таке рішення сприятиме запобіганню неконтрольованого обігу наркотичних та психотропних препаратів, вживання яких має особливо небезпечні наслідки для життя та здоров’я людини. 

Крім того, в міністерстві нагадали, що ухвалені зміни передбачають, зокрема, і те, що призначення лікарем пільгових наркотичних (психотропних) лікарських засобів, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів згідно з постановою КМУ від 17.08.1998 № 1303, здійснюватиметься також за електронним рецептом. 

Чи буде діяти також і паперовий рецепт?

У міністерстві зауважили, що паперовий рецепт все ж буде також діяти. Однак лише на територіях, де ведуться активні бойові дії, та для призначення екстемпоральних наркотичних лікарських засобів (тобто таких, що виготовляються в аптеці). 

Крім того, якщо людина, що потребує такі ліки планує виїхати за кордон, то її лікар має має надрукувати пацієнту інформаційну довідку до е-рецепта з власним підписом та печаткою.

Хто може виписати е-рецепт?

У МОЗ нагадали, що виписати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. 

Зокрема це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст — хірург, онколог чи невролог. Отримати ліки за е-рецептом можна в аптеці, яка має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів. 

Довідка 

У Міністерстві охорони здоров'я України нагадали, що з З листопада 2022 року медики вже почали використовувати електронні рецепти для призначення наркотичних (психотропних) ліків за власні кошти пацієнта. 

Таким чином, за даними МОЗ, з цього часу в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) сформовано  понад 57 тис. е-рецептів на ліки цієї групи.

Читайте також Паліативні хворі зможуть отримати знеболювальні ліки безоплатно, — МОЗ

Раніше відпуск цієї групи препаратів здійснювався за паперовим рецептурним бланком форми № 3. Це створювало певні труднощі для пацієнтів, які потребували тривалого лікування наркотичними (психотропними) лікарськими засобами. Термін дії такого типу рецепта становить 10 днів — отже, кожні 10 днів пацієнт має відвідувати заклад для того, щоб отримати необхідне призначення.

Сьогодні 100% аптек, які мають відповідну ліцензію, зареєстровані та працюють в ЕСОЗ.

Нагадуємо, раніше в МОЗ пояснили, як отримати допоміжні засоби реабілітації без проходження МСЕК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: