Уряд дозволив бойовим медикам переливати кров до прибуття в госпіталь

кров5
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

У вівторок, 5 вересня, в Україні уряд дозволи переливати кров не тільки людям з медичною освітою, а й військовослужбовцям, які пройшли відповідне навчання. 

Про це повідомили в пресцентрі Міністерства охорони здоров’я.

Там розповіли, що для цього міністерство розширює спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії. 

«Цей тренінг дозволить бойовим медикам отримати необхідні навички з переливання універсальної першої мінус групи крові. Його можна буде пройти на базі визначених центрів крові. Зазначена навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО. В країнах Альянсу вважається нормою навчати переливання крові бойових медиків без медичної освіти. У Норвегії, наприклад, взагалі – переливати кров мають право навіть звичайні бійці», - розповіли в МОЗ.

За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, така практика є в країнах НАТО, тому її використовуватимуть і в Україні.

У МОЗ зазначили, що рішення уряду значно розширює коло людей, які можуть проводити трансфузію цільної крові на фронті. Його нагальність та необхідність обумовлена тим, що далеко не кожен бойовий медик має відповідну медичну освіту. Переважно, допомогою пораненим на передовій та їх евакуацією до стабпунктів або госпіталів займаються люди з відповідними навичками й досвідом, втім без медичної освіти. 

До того ж реалії війни та сучасні протоколи надання першої медичної допомоги на полі бою, зокрема TCCC, передбачають процедуру заміщення крововтрати, що можна забезпечити переливанням цільної крові. Її будуть проводити в автомобілі під час евакуації пораненого до стабілізаційного пункту або госпіталю. 

За даними міністераства, лише за приблизними підрахунками впровадження механізму забезпечення донорською кров’ю фронту та відповідних навчальних програм із основ трансфузійної терапії дозволить суттєво зменшити відсоток превентивних смертей на полі бою, пов’язаних із крововтратою. Оскільки вчасне переливання цільної крові дозволяє виграти час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю. 

Як стати донором крові?

У МОЗ також нагадали, як стати донором крові.

Долучитися до донорства й здати кров – надзвичайно просто:

  • якщо ви живете у великому місті – зателефонуйте до центру крові свого міста і запишіться на певний день і час;
  • якщо ви живете у селі або невеликому місті й центри служби крові від вас далеко – зателефонуйте до центру крові або до найближчої до вас районної лікарні. Ви можете зʼясувати, коли виїзна бригада, яка проводить забір крові, працюватиме саме у вашому регіоні.

Хто може стати донором?

Дієздатна людина віком від 18 до 60 років. Утім важливо, аби вага була не меншою ніж 50 кілограмів. У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють: інакше забір крові може бути небезпечним для здоров'я.

Щоби стати донором, потрібно пройти відповідне медичне обстеження у медзакладі перед здачею крові.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Львові є потреба в донорській крові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: