У Львові відкрили виставку постерів до найкращих фільмів в історії українського кінематографа

81189ef9-7e0e-4617-9e8e-6f1d244038b8
Виставка «Ре/Візія». Фото: IA Дививсь. Info

Днями у Львівському муніципальному мистецькому центрі відкрили виставковий проєкт «Ре/Візія». Виставка присвячена визначним фільмах, які зняли від 20-х років ХХ століття і до сьогодні.

ІА Дивись.info побувала на виставці та подивилася на експонати.

Тут розмістили двадцять один постер. Кожен з них створений до певного українського фільму, а саме: «Пропала грамота» (1972 р.), «Тіні забутих предків» (1965 р.), «Білий птах з чорною ознакою» (1971 р.), «Земля» (1930 р.), «Вавилон ХХ»(1979 р.), «Небувалий похід» (1931 р.), «Навесні» (1929 р.), «Ентузіазм (Симфонія Донбасу)» (1931 р.), «Чутливий міліціонер» (1992 р.), «Йшов трамвай №9» (2002 р.), «Атлантида» (2019 р.), «Вечір на Івана Купала» (1969 р.), «Мої думки тихі» (2020 р.) тощо.

Виставка «Ре/Візія». Фото: IA Дививсь. Info
Виставка «Ре/Візія». Фото: IA Дививсь. Info
Виставка «Ре/Візія». Фото: IA Дививсь. Info

Ідея проєкту показати тяглість українського кінематографу: від 20-х років ХХ століття до 2020 року ХХІ століття. Творці плакатів обирали стрічки зі списку «100 найкращих фільмів в історії українського кіно», який склав Довженко-Центр.

На плакатах можна побачити символічні малюнки та колажі, які інтерпретують кіно в новому мистецькому вираженні. Також на них є написи, які шрифтарі створили за власними напрацюваннями. На роботах вказано рік виходу кіно, режисера, сценариста, а на деяких - хто знімався у ролях.

Виставку створили для популяризації культури та привернення уваги до українського кіно, яке також відображає ідентичність українців. Як, зазначають організатори проєкту,  саме війна підштовхнула до  певної ревізії культурного спадку. 

Виставка «Ре/Візія». Фото: IA Дививсь. Info
Плакат до фільму «Чутливий міліціонер». Фото: IA Дививсь. Info

«У проєкті Ре/Візія, виставці сучасних плакатів та супровідних кінопоказах, представлене майже кожне десятиліття існування українського кіно, а значить і останніх ста років історії України. тут і епохальні події, що змінювали світ, і маленькі людські трагедії і радощі. Легендарне поетичне кіно і сучасна комедія. Рефлексія на історичну тему і футуристична антиутопія про закінчення війни. Майже всі елементи пазлу, з якого зараз складається ми і наше життя», - зазначили творці виставки.

Такі ілюстрації до кіно створили сучасні українські митці. Серед авторів та авторок є робота Олеся Дереги, Богдана Давидюка, Віри Олевської, Ксенії Степась, Ганни Гаврилюк, Кирила Ткачова та інших. 

Читайте також Про війну, дім та підлітків: сучасні українські фільми, які варто переглянути

Плакат до фільму «Вавилон». Фото: IA Дививсь. Info
Виставка «Ре/Візія». Фото: IA Дививсь. Info
Виставка «Ре/Візія». Фото: IA Дививсь. Info
Плакат до фільму «Тіні забутих предків». Фото: IA Дививсь. Info

Організаторами проєкту стали онлайн-музей шрифтової спадщини Одеси «Літери в місті» та фестиваль сучасної культури ПОРУЧ.

Побачити більше постерів можна у Львівському муніципальному мистецькому центр за адресою вул. Стефаника, 11. Виставка триватиме до 10 жовтня.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що у Львові в Національному музеї імені Андрея Шептицького триває показ виставкового проєкту «Михайло Жук – вісник Відродження». Виставка присвячена 140-річчю художника, який став одним із засновників Української академії мистецтв. Тут роботи можна переглянути до 27 вересня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: