Декомунізація Львова: вулиця, названа на честь воїна ЗСУ, де він мешкав

32396593601_881c815757_k
Владислав Веливок поліг у боях за Хрящувате на Луганщині у серпні 2014 року. Фото: Книга пам'яті полеглих за Україну

У Личаківському районі Львова, у місцевості Знесіння, розляглась вулиця Владислава Веливока. Колись вона носила назву Металістів.

ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, на честь яких перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Нині історія про людину, яка віддала життя за Незалежність.

Владислав Веливок народився у Миколаєві, а мешкав у Яворові, що у Львівській області.

З 18 років чоловік пішов на службу у Збройні сили України. Навчався в Одесі, на факультеті ракетно-артилерійського озброєння інституту Сухопутних військ. У 23 роки юнак пішов на службу у 24-ту окрему механізовану бригаду. А через десять років обійняв посаду заступника командира бригади з оброєння.

Цього ж, 2012 року, Владислав закінчив столичний Національний університет оборони України, який тепер носить назву імені Івана Черняховського.

З весни 2014 року брав участь в антитерористичній операції на сході України.

Владислав Веливок. Фото: книга пам'яті полеглих за Україну

На передовій з перших днів війни. Загинув 26 серпня 2014 року під час обстрілу російсько-терористичними угрупуваннями з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» позицій українських військових в районі селища Хрящувате Краснодонського (з 2016 – Сорокинського) району Луганської області.

В момент атаки підполковник рятував побратимів, а уламки «града» влучили у вантажівку «Урал», за кермом якої він був.

В захисника залишився батько Валерій, кохана дружина Катерина та двоє дітей: тоді синові Руслану було чотири, а доньці Ангеліні два роки.

З ним попрощались у Львові 30 серпня дев'ять років тому. Новітній Герой похований на Личаківському кладовищі.

Читайте також: Декомунізація Львова: вулиця, названа на честь воїна львівської 24-ї бригади Юрія Руфа

Через рік воїнові присвоїли орден Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Це нагорода за особисту мужність та героїзм під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України та вірність військовій присязі під час російсько-української війни.

Сьогодні син полеглого захисника навчається у школі №7 Львова. На фасаді цієї будівлі є меморіальна таблиця пам'яті його батька, воїна 24 окремої механізованої бригади Владислава Веливока.

Історія вулиці Владислава Веливока

Вона бере початок з середини XX століття. 1957 року їй присвоїли назву Металістів, на честь Львівського заводу залізобетонних виробів № 2, розташованого неподалік.

Забудову вулиці складають двоповерхові будинки 1950-х років, наприкінці вулиці під № 9 височіє типова дев'ятиповерхівка 1980-х років.

Скриншот із Googlemaps

Саме тут мешкав новітній Герой Владислав Веливок, тож у жовтні 2016 року її запропонували перейменувати його пам'яті.

ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

P.S

Нагадуємо, у Львові запустили екскурсійний маршрут дерусифікованими вулицями. Про перші п'ять локацій — у матеріалі.

У Львові перейменували чимало вулиць в межах деколонізації топоніміки міста. Тому ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, на честь яких перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: