Екскурсійний маршрут дерусифікованими вулицями запустили у Львові

о
фото: Дивись.info

У Львові до Дня Незалежності України Центр туристичної інформації розробив новий екскурсійний маршрут перейменованими вулицями та просторами міста, під час якого учасникам розказали про людей, на честь яких були названі вулиці.

Маршрут охопив декілька вулиць і скверів. Його розробив історик та екскурсовод Євген Гулюк.

«Під час екскурсії ми зробимо акценти на декомунізації та дерусифікації львівських вулиць. Це дуже важливий маршрут, бо він показує очищення нашого публічного простору від всього російського і від їх зникнення ми точно нічого не втрачаємо. Ми маємо значно більше важливих людей, на честь яких і переназвали вулиці», - сказав він.

фото: Євген Гулюк, Дивись.info

Екскурсійний маршрут пролягав через такі вулиці:

Сквер НТШ

Раніше він не мав назви, але зараз апелює до важливої частини Львова – Наукового товариства ім. Шевченка. Його збудували у ХІХ cтолітті, коли українські території були розділеними між імперією Романових та імперією Габсбургів. НТШ було потенційно важливим проектом об'єднання людей із цих територій. Тут працювали відомі місцеві діячі та іноземні науковці.

«Починалося НТШ як літературне товариство імені Шевченка, а пізніше трансформувалося в наукове товариство. Тут відзначилися такі діячі як Іван Франко, Михайло Грушевський, Юліан Романчук і загалом список цей дуже довгий. НТШ мало декілька секцій. Тут видавали багатотомні важливі фундаментальні речі як "Джерела до історії України", "Записки НТШ". Якоюсь мірою ми можемо назвати це місце прототипом Української академії наук», - розповів Євген.

фото: вулиця Володимира Винниченка, 24, скріншот карти

Cквер Романа Іваничука

Це відомий письменник, автор романів «Мальви», «Орда», «Манускрипт з вулиці Руської», політичний та громадський діяч.

Сквер розташований біля вулиці Просвіти. Раніше він мав назву площа Францисканська. У 1939 році, після приходу до Львові перших совітів, місце залишилося без назви.

«Совіти любили, щоб усе було без назви. Відповідно тільки у 2022 році скверик перейменували на честь відомого письменника Романа Іваничука. У своїх творах він обігрував багато різних сюжетів з давньої історії Львова»

вулиця Лисенка, 12, скріншот карти

Вулиця Тараса Бобанича «Хаммера»

Це військовослужбовець, учасник російсько-української війни, Герой України, активіст у питаннях патріотичного руху та виховання молоді.

«На цій вулиці є багато цікавих об'єктів, побудованих у 20-30 роках ХХ століття у стилі конструктивізму. Відомий місцевий архітектора Вавжинець Дайчак творив тут на замовлення францисканців. Крім того, тут у ті часи функціонував кінотеатр, де показували релігійні фільми».

Від радянського часу до вересня 2022 року ця вулиця мала назву Володимира Короленка.

вулиця Хаммера, скріншот карти

Читайте також: Герой України: хто такий «Хаммер» і чому на його честь перейменували вулицю у Львові.

Вулиця Ігоря Дашка

Це прикордонник, Герой України, учасник російсько-української війни. Військовослужбовець героїчно загинув – підірвав себе, щоб не дати ворогу захопити радіостанцію в Маріуполі.

«Він сам себе підірвав, щоб не дозволити російським військам отримати радіостанцію. Такий вчинок вчинок заслужив на те, щоб на його честь перейменували вулицю».

Раніше ця вулиця мала назву Філатова.

Вулиця Ігоря Дашка, скріншот карти

Вулиця Патріарха Димитрія Яреми (раніше Чехова)

Це церковний і громадський діяч, ініціатор ІІІ відродження Української автокефальної православної церкви, Предстоятель УАПЦ в 1993-2000 роках.

«Він народився на території сучасної Польщі. Захоплювався і цікавився живописом, вчився малювати, співав у хорі, дерегував. Він мав контакти також з українськими націоналістами. Довго проживав у Львові. На межі розпаду радянського союзу він звертався до російського патріарха з проханням легалізувати національні церкви».

Вулиця Патріарха Димитрія Яреми, скріншот карти

Вулиця Юрія Руфа

Це поет, громадський діяч, доброволець. З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну Юрій (Дадак) Руф воював на Луганщині у складі львівської 24-ї бригади.

«Він працював також у напрямку патріотичного виховання молоді, був кандидатом наук. Він заснував видавництво "Дух нації", був активним ведучим різних фестивалів, зокрема "Холодний яр"».

Раніше ця вулиця мала назву Некрасова.

Вулиця Юрія Руфа, скріншот карти

Маршрут складено саме цими вулицями, тому що вони є комфортними для однієї комплексної пішохідної прогулянки, однак у Центрі туристичної інформації запевняють, що будуть працювати над створенням і нових екскурсій, які охоплюватимуть й інші перейменовані вулиці. 

Екскурсії незабаром будуть анонсовані.

Нагадаємо, що у Львові перейменували чимало вулиць в межах деколонізації топоніміки міста. Тому ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, на честь яких перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Читайте також: Декомунізація Львова: про художника-сценографа, на честь якого назвали вулицю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: