Як громадам контролювати повоєнну відбудову країни

ссс
фото: Getty Images

У питаннях повоєнного відновлення українці вважають корупцію великою загрозою. Тож існують інстументи моніторингу відбудови міст, якими громадськість може скористатися.

Політолог, публіцист та громадський діяч Гліб Канєвський спільно з виконавчою директоркою ГО «Інститут законодавчих ідей» Мартиною Богуславець на Unlock Ukraine 2023 у Львові виступили на тему «Як громадськості контролювати відбудову». Дивись.info ділиться вмістом лекції зі своїми читачами.

фото: виступ Гліба Конієвського та Мартини Богуславець, Дивись.info

Читайте також: Повоєнна відбудова: як про неї говорити.

Українці бояться копупції під час відбудови міст

У питаннях повоєнного відновлення українці, а також бізнес, вважають корупцію навіть більшою загрозою, ніж можливе повторення воєнних дій. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, яке провела агенція Info Sapiens за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні "ВзаємоДія"» на замовлення Transparency International Ukraine.

73% українців та 80% представників бізнесу серед можливих ризиків найбільше непокоїть повернення корупційних схем у процеси відбудови.

63% громадян і 73% підприємців бояться відсутності контролю і, як наслідок, розкрадання державних коштів. І лише на третьому місці бізнес (45%) та населення (55%) називають повернення воєнних дій.

Щоб нейтралізувати головний страх українців, тобто корупцію, потрібно забезпечити механізми контролю — так вважають 33% населення та 44% представників бізнесу. Також українці виступають «за» посилення кримінальної відповідальності за корупцію — 24% та 18% відповідно.

фото: ti-ukraine.org

Громадськість має контролювати цей процес

Відбудова українських міст і сіл – важкий і тривалий процес, який потребуватиме часу і значних ресурсів. Це усвідомили сотні управлінців. За 2022 рік і початок 2023 року «Міністерство відновлення» підготувало нормативні документи, створило агентство для координації збору й аналізу інформації про пошкодження, реєстр пошкодженого і знищеного майна.

Перед виконавчою владою стоять конкретні завдання:

  • створити повну мапу руйнувань;
  • коректно оцінити завдані збитки;правильно розпланувати відновлення;
  • оцінити потреби мешканців і визначити черговість відновлення об'єктів;
  • відмовитися від застарілих підходів і технологій у процесі відбудови;
  • розробити ефективні механізми координації робіт з відновлення;
  • забезпечити прозорість фінансування, мінімізувати корупційні ризики.

В публічному просторі вже існують плани відновлення, які підготовлені за активної участі
ОГС. Наприклад, «Центр економічної стратегії» в рамках проєкту «Надання експертної та технічної підтримки уряду та регіональним адміністраціям у розробці й імплементації планів відновлення» взяв участь в підготовці планів для Лебединської громади Сумської області, Дергачівської громади Харківської області, Бородянської громади Київської області, Великописарівської громади Сумської області, Тростянецької громади Сумської області, Недригайлівської громади Сумської області, Савинська громади Харківської області, Чугуївської громади Харківської області, Нововоронцовської громади Херсонської області, Чорнобаївської громади Херсонської області, Корюківської громади Чернігівської області, Куликівської громади Чернігівської області, Менської ромади Чернігівської області, Сновської громади Чернігівської області.

Найчастіше ці плани вже розроблені в громадах, які постраждали в ході бойових дій чи були деокуповані. Деякі громади, наприклад, Роганська громада Харківської області, для оцінки втрат та роботи над планом відновлення, використовували напрацювання комплексних планів розвитку, які розроблялися ще до війни.

Використовуючи спеціальні інструменти, громади можуть аналізувати дані, створювати на їх основі плани відбудови та оцінювати обсяг фінансування.

фото: люди біля зруйнованих будинків в Іванкові, pravda.com

Інструменти з моніторингу відновлення України

Програма відновлення – це великі обсяги фінансування, складна структура його розподілу, велика кількість залучених установ та процесів, що створює ризики корупції, нецільового використання коштів, складності контролю, що в свою чергу призводить до зменшення ефективності використання коштів, недовіри з боку партнерів та великим репутаційним ризикам для країни. Ось інструменти, якими громади можуть користуватися для контролю відбудови.

Основний цифровий продукт влади, в створенні якого беруть участь ОГС і міжнародні донори — це DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management). Цифрова екосистема управління відбудовою інфраструктури DREAM розробляється Міністерством розвиткури громад, територій та інфраструктури України у партнерстві з Коаліцією RISE Ukraine. Технічним розробником системи є команда Open Contracting Partnership. Методологічна підтримка надається Transparency International Україна та Офісом ефективного регулювання BRDO. Розробка фінансується Урядом Великобританії. МВФ, Світовий банк, країни G7 та інші міжнародні партнери підтримують використання системи для управління повоєнним відновлення України. Система має на меті інтегрувати такі джерела даних:

  • Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна.
  • Геоінформаційна система.
  • Галузева система управління відбудовою інфраструктури.
  • «Дія».
  • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізосіб-підприємців та громадських
    формувань.
  • Єдина державна електронна система у сфері будівництва.
  • Prozorro.
  • Spending.gov.ua.

Важливим цифровим продуктом влади для відновлення є сервіс «єВідновлення» , який дозволяє подати заявку на грошову допомогу на відновлення пошкодженого майна через війну (сума відшкодування — до 200 тисяч гривень). Сервіс був розроблений Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України за підтримки USAID/UKaid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Ще один реалізований проєкт-сервіс — це оцифрування державних будівельних норм. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерство цифрової трансформації України за підтримки USAID/UKaid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» створили електронну базу даних будівельних норм, яка доступна безкоштовно.

Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), яка фінансується урядом Швейцарії і виконується Фондом Східна Європа, підтримує Міністерство цифрової трансформації України у цифровізації роботи Державної служби статистики.

Громадською спілка «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» (УФЕЕ) спільно із cBrain, провідною компанією з впровадження цифрових рішень в урядових органах (Данія) займається пілотним проєктом цифровізації Макарівської громади.

Програма «Громада 4.0», яка реалізується організацією SocialBoost, U-Lead з Європою та Мінцифри, — це п’ятимісячна акселераційна програма для представників органів місцевого самоврядування, що допоможе створити та імплементувати диджитальні проєкти для громад задля забезпечення стійкості під час війни та потреб відбудови у майбутньому. Брати участь в програмі можуть представники невеликих громад – до 50 тисяч населення.

ОГС, які працюють в сфері екології та охорони довкілля, створили кілька цифрових продуктів, які надають змогу документувати шкоду, спричинену довкіллю військовими діями, та збирати цю інформацію в онлайн-реєстрах і навіть автоматично передавати її профільним органам влади. Це такі застосунки як SaveЕcoВot: бот, який автоматично перенаправляє інформацію про військові злочини проти довкілля до Оперативного штабу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

фото: з відкритих джерел

Довідка

Мета ідеатону – спільними зусиллями вимислити Україну, у якій ми прагнемо жити, (пере)віднайти інклюзивний простір у містах, селах і громадах та започаткувати нові партнерства. Подія тривавала два з половиною дні. Українські та іноземні учасн_ці ділилися ідеями та досвідом повоєнного відновлення, збереження пам’яті й переосмислення травми, а також разом розробляли нові рішення.

Організатори ідеатону — Міжнародний фонд «Відродження», Prague Civil Society Centre і Львівський медіафорум.


Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: