У Львові презентували книжку про окупацію Херсона

книжка "Окупація"
Роман-хроніка "Окупація": ІА Дивись.info

У вівторок, 26 вересня, у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва імені Романа Іваничука херсонська письменниця та поетка Альона Мовчан презентувала свою першу прозову книгу «Окупація». У ній зображено події, які відбувалися в Херсоні від початку повномасштабного вторгнення, під час окупації та звільнення міста.

ІА Дивись.info побувала на презентації книги та розповідає детальніше про неї.

Львів став восьмим та останнім містом, де авторка презентувала свою книгу. Перед цим вона представила книгу в Херсоні, Миколаєві, Одесі, Кропивницькому, Києві, Житомирі та Вінниці.

Альона Мовчан розповіла, що ідея написати книгу виникла ще коли вона перебувала в окупації Херсона. Однак постійно відкладала це. Оскільки дотепер вона писала вірші та не працювала з прозовими творами.

«Ми жили в окупації майже 8 місяців. Весь цей час я писала свою поетичну хроніку війни та нотувала деякі моменти. Адже розуміла, що потрібно буде написати щось про це прозове. Тоді думала, що можливо це буде книга, а можливо збірник оповідань», – зазначила авторка.

Одного разу вона побачила, що Український культурний фонд (УКФ) оголосив конкурс стипендій на отримання гранту для реалізації своє книжки. Тоді вирішила податися, хоча до цього вже писала чимало заявок, на які не отримувала позитивної відповіді. Однак цього разу вирішила ще раз спробувати. У цьому її підтримали колеги з театру.

Презентація книги "Окупація" Альони Мовчан у Львові (авторка - ліворуч). Фото: ІА Дивись.info 

Згодом письменниця виграла грант від УКФ. Після цього сіла за написання своєї книжки. Так вона створила роман-хроніку «Окупація».

«У ньому зображено багато подій.  Я писала про те, що знаю. Це окупація очима трьох людей: про поетку Альону, її чоловіка пожежного Віктора та про друга Костянтина. Тут дві сюжетні лінії: Костянтина і молодого подружжя»,

розповідає Альона Мовчан.

За словами авторки, тут як реальні персонажі, так і вигадані. Наприклад, Степан – це праобраз колаборанта. Вона його змалювала, коли побачила на ринку 24 серпня на День незалежності України. Тоді цей колаборант кричав, що він за Леніна та Сталіна. Так, письменниця використала цю історію та трохи розписала її.

Деякі імена колаборантів Альона Мовчан зберегла в книзі. Наприклад, директора театру, голову ДСНС та колишнього мера міста Сальдо, якого росіяни призначили головою окупації адміністрації Херсона.

Текст у книзі «Окупація» доповнений різними фото, які теж є своєрідною хронікою подій. Наприклад, тут можна побачити світлину херсонського поета Дмитра Плотнікова, де зображено мітинг місцевих з українським прапорами 13 березня 2022 року.  Також в книжці є світлина розбомбленої будівлі ГУ ДСНС України в Херсонській області за 21 вересня 2022 рік, фото як ЗСУ звільнили село Золота Балка 2 жовтня 2022 року та одна з найголовніших світлин, на якій зображено як ЗСУ вже перебувають на площі Свободи в Херсона 11 листопада 2022 року. Це фото зробив Ігор Цуркан.

Із книги "Окупація" Альони Мовчан. Фото: ІА Дивись.info 
Із книги "Окупація" Альони Мовчан. Фото: ІА Дивись.info 

Також поміж розповідями авторка вставила власні вірші. Їхньою назвою є дата, коли вони їх написала.

«Тут я підіймала досить різні теми. Наприклад, як ми стояли в черзі чи як люди сварилися, були проблеми з медикаментами. У мене дитині було 28 днів, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії. Тому проблема була тоді з вакцинаціє та різними ліками. Я знаю медиків, які розповідали, що в Херсоні лікували простроченими ліками людей, коли не було варіантів або народною медициною», – розповідає Альона Мовчан.

Авторка зазначає, що тут є багато історії пожежних. Оскільки її чоловік працює в ДСНС, тому розповідав їй різні випадки, які з ним трапилися тоді під час викликів:

«Взагалі цікаво, що пожежних не особливо чіпали. В перший день приїхали, наставили на них зброю, постояли та поїхали. Тоді у квітні один  пожежників Олександр вирішив підняти хлопцям бойовий дух . Вони приїхали з виклику , і він у гучномовець увімкнув гімн України. Окупація. У місті повно «рашистів». Він підняв бойовий дух хлопцям добряче, але на вечір до них вже приїхали «орки». Після того вони вже почали навідуватися в пожежну частину. Викрадали хлопців. Начальника частини на прізвище «Король» викрали на 90 днів. Він погано розумів російську мову та говорив українською. Вони його викрали та змушували вчити російську мову».

Читайте також Книжки про окупацію, чесність та майбутнє: що почитати з новинок у серпні

Альона Мовчан на презентації своєї книги "Окупація" у Львові.Фото: ІА Дивись.info 

Крім того, в книзі письменниця використовує нецензурну лексику, що передає реалістично мову персонажів. Історії авторка намагалася писати з гумором. Вона каже, що багато людей її так і розповідали з жартами історії, які з ними сталися, хоча вони пережили нелегкі моменти. Наприклад, її друга Костю, якого вона зображує в книзі, окупанти викрадали та знущалися. Одного разу примучили співати російських гімн, якого він не знав. За це його били.

Альона Мовчан розповідає, що в Херсоні було дуже багато сумних історій під час окупації, але херсонці все-таки показали свою незламність. У місті було триста тисяч населення, а виїхати можна було виїхати тільки в перший день приблизно до обіду та своїм авто.

«Люди показали свій жорсткий дух і пішли на мітинги. Коли «рашисти» привезли свою гуманітарну, то чоловік взяв прапор встав навпроти них та почав кричати: «Херсон – це Україна!». Ще кілька людей були ініціаторами мітингу. Вони розпочали виходити та збирати населення, – згадує письменниця.

Книга "Окупація" Альони Мовчан. Фото: ІА Дивись.info 

Читайте також Ракети, які пролітають над будинками: у Львові презентували виставку ліногравюр «ПРОСТІР: НЕБЕЗПЕКА»

Альона Мовчан підкреслює, що важливо збирати такі історії, зберігати їх в аудіо- та відеоматеріалах, писати книги, вести щоденники, щоб передавати це наступним поколінням. Адже інформація в першоджерелах не має втратитися.

Епіграфом до роману є надпис: «Кожен херсонець має свою історію незламності». Авторка підкреслю, що тут історії лише трьох людей, але кожен, хто прожив окупацію, має власну історію, з якої б можна було б написати книжку.

Обкладинку до книжку створила херсонська поетка, яка проживає в Німеччині Надія Теленчук. Редагувала книжку також херсонка Лілія Книга. Надрукували роман у одеському видавництві «Олді Плюс» за підтримки Українського культурного фонду.

Нагадаємо, раніше ми підготували для вас добірку новинок від українських видавництв, які можна прочитати на дозвіллі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: