Хірурги у Львові наново сформували сечовий міхур дворічному пацієнтові

384387928_640878664849220_1749116003286402837_n
2-річний пацієнт львівської лікарні, якому наново сформували орган. Фото: Перше ТМО Львова

Онкохірурги та урологи львівської лікарні спільно із колегами із Прикарпаття сформували сечовий міхур дворічному хлопчикові, якому торік видалили злоякісну пухлину разом із частиною уражених нею органів.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

Операцію із видалення пухлини виконали у дитячій лікарні святого Миколая.

«Всього через три невеликі проколи вони видалили 10-сантиметрову пухлину, а разом із нею мусили забрати й уражені органи: сечовий міхур, простату та частину прямої кишки. Для виведення сечі лікарі встановили малюкові уретрокутанеостому, тобто штучний отвір на животі», — пояснюють у медзакладі.

Після цього втручання, хлопчик пройшов ще кілька курсів променевої та хіміотерапії. Пізніше медики вирішили видали стому та налагодити контрольоване сечовипускання. Аби хлопчик знову міг ходити в туалет у природній спосіб, йому потрібно було сформувати новий сечовий міхур.

Як розповів завідувач відділення хірургії дитячої лікарні святого Миколая Олександр Калінчук, таких пацієнтів, як хлопчик, у світі є дуже мало.

«Злоякісна пухлина вкрай рідко вражає саме сечовий міхур – це лише 1,4 % від загальної кількості випадків дитячої онкології. Тому такі операції з видалення та реконструкції – поодинокі. І технологічно це дуже складні втручання. Перший етап хірургічного лікування допоміг дитині врятувати життя, а другий має забезпечити контрольоване сечовипускання, а, отже, і нормальну якість життя», — зазначив фахівець.

Хірургам вдається успішно сформувати новий сечовий міхур. Зробили вони це з тканин товстого кишківника та вшили туди сечоводи. Тепер сеча відходить у новосформований резервуар з клапаном.

Уже на 4-ту добу після успішної операції пацієнта виписали додому, в Івано-Франківськ.

Нагадуємо, у Львові, в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, хірурги провели операцію з пересадки нирки п'ятирічній дитині від дев'ятимісячного немовляти, яке стало наймолодшим донором в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: