Санаторна школа-інтернат у Винниках стане науковим ліцеєм

image-5
Учні школи-інтернату у Винниках. Фото: Львівська ОВА

До 2027 року Винниківську загальноосвітню санаторну школу-інтернат І – ІІІ ступенів мають переформатувати науковий ліцей, де одним із профілів буде робототехніка.

Про це повідомили у департаменті освіти та науки Львівської обласної військової адміністрації.

Там розповідають, що два роки тому заклад здобув можливість облаштувати STEM-кабінет (кабінет робототехніки). Бюджет проєкту склав 415 тисячі гривень, з яких 200 тис. грн виділили з обласного бюджету, 127 тис. – з бюджету Винник, і 88 тис. – спонсорські кошти. 

Кабінет складається з двох приміщень. В одному приміщенні є стемлабораторія, яку використовують на уроках біології, хімії та фізики, в іншому – діє цифровий навчальний центр, де учні можуть користуватися ноутбуками, планшетами, проєктором, принтером, навчатися дистанційно, відвідувати уроки журналістики. У зимовий і літній період у кабінеті відбуваються денні безкоштовні табори.

Також у школі відремонтували укриття, яке розраховане на 600 осіб і вміщує усіх учнів та персонал.

Наукові ліцеї на Львівщині

В регіоні готують до переформатування у наукові ліцеї заклади у Львові, Сокалі та Бориславі. Тут школярі зможуть опановувати інформаційні технології, робототехніку, біотехнологію та фундаментальні науки.

Для того, аби школи перетворити у такі наукові ліцеї, необхідна матеріально-технічна база та підготовка педагогічного персоналу.

Читайте також: Що таке цифрова грамотність та навіщо вона українським школярам

У листопаді торік Львівська обласна рада прийняла рішення переформатувати дві санаторні школи області на наукові ліцеї, зокрема, Винниківську санаторну школу та Львівську санаторну школу ім. Б.-І. Антонича (тепер – Львівський науковий ліцей ім. Б.-І. Антонича).

Як зазначив Олег Паска, який очолює департамент, упродовж наступних п’яти років (до 2027 року), учнів санаторних шкіл поступово переведуть в заклади загальної середньої освіти за місцем проживання, а в наукових ліцеях навчатимуться учні, які здобуватимуть профільну освіту. Працівники санаторних шкіл, в тому числі медичний персонал, залишаються працювати.

Читайте також: «Будемо друзями», або Коли українських школярів навчатимуть роботи

Шкільна освіта має поділитись на три рівні

Як пояснюють в ОВА: згідно зі змінами до Закону «Про повну загальну середню освіту», які набули чинності 2021 року, до 2027 року в Україні мають впровадити реформу системи освіти (або реформу Нової української школи, себто НУШ).

Тож з 2027 року шкільна освіта має поділятися на три рівні: 

  •         початкову (1-4 роки навчання);
  •         базову (5-9 роки навчання). Базова школа називатиметься гімназією;
  •         старшу профільну школу (10-12 роки навчання) – називатиметься ліцеєм.

В окремих випадках початкова школа може входити в склад гімназії або ліцею. Так само ліцей може містити в собі гімназію і початкову школу.

Раніше ми розповідали, що в українських школах розглядають формат двомовного викладання предметів, сказав гендиректор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти України Олег Єресько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: