Чого ми не знаємо про менінгіт та якими є його симптоми

Захворювання, яке називають менінгококовою інфекцією, передається повітряно-крапельним шляхом та є тяжкою недугою, яка може призводити до летальних випадків.

У Всесвітній день боротьби із менінгітом, який відзначають 5 жовтня, ІА Дивись.info розповідає, що відомо про хворобу.

Що таке менінгіт?

Це запалення оболонок головного та спинного мозку. Виділяють лептоменінгіт – запалення м'якої та павутинної оболонок, а також пахіменінгіт – запалення твердої мозкової оболонки. Менінгіт може проявлятись як самостійне захворювання, а також як ускладнення іншого стану.

Як розповідають у Центрі громадського здоров'я, недуга передається повітряно-крапельним шляхом і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю). Там вказують, що такі інфекції є важкими. Найчастіше на них нездужають діти. ( Це переважно немовлята).

Читайте також: Множинна мієлома — невиліковна хвороба, яка піддається терапії

Щороку у світі реєструють близько 300-500 тисяч випадків менінгококової інфекції. Через неї помирають 20-50 тисяч пацієнтів. Захворювання на МІ фіксують в усьому світі. Найпоширеніша менінгококова інфекція в Африці, на південь від Сахари, на території від Сенегалу до Ефіопії. В окремих країнах цього «менінгітного поясу» в роки епідемічних підйомів захворюваність досягала 200–500 на 100 000 населення.

2019 року в Україні зареєстрували 299 випадків менінгококової інфекції (50 — у дітей до 1 року).

Як виникає менінгіт?

Збудником є менінгокок (Neisseria meningitidis) — грамнегативний диплокок, що розташовується переважно внутрішньоклітинно.

У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини.

Джерелом інфекції є люди — носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми МІ.

Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби.

Інкубаційний період триває 1–10 днів і в середньому становить 4 дні.

Основними клінічними ознаками є менінгіт і сепсис (виникає, коли реакція організму на інфекцію спричиняє ураження власних тканин та органів. За визначенням ВООЗ, сепсис — це небезпечна дисфункція внутрішніх органів, спричинена порушенням регуляції відповіді організму на інфекцію - Ред.).

Рідко поширеними є артрит і пневмонія.

Які є симптоми менінгіту?

Цю хвороба часто супроводжує тріада симптомів:

  • гарячка,
  • головний біль і ригідність потиличних м’язів,
  • сплутана свідомість,
  • нудота,
  • блювота,
  • світлобоязнь.

Менінгококовий сепсис (менінгококцемія) характеризується гарячкою і геморагічним висипом. Часто супроводжується септичним шоком, порушенням згортання крові (ДВЗ-синдром) та поліорганною недостатністю.

Як діагностують менінгіт?

Менінгококову інфекцію можуть діагностувати під час клінічного огляду хворого і подальших лабораторних досліджень змивів з носової частини горла, мокротиння, крові, спинномозкової рідини.

Природна сприйнятливість людей висока, але наслідки інфікування залежать як від властивостей збудника (вірулентності), так і від резистентності ураженого організму. Після перенесеної хвороби зберігається тривалий імунітет

Як лікують менінгіт?

Вчасна і адекватна терапія дає змогу врятувати життя пацієнта і визначає сприятливий прогноз. Головним у лікуванні менінгококової інфекції є усунення причин розвитку захворювання.

Основним профілактичним заходом є:

  • раннє виявлення та ізоляція хворих,
  • санація виявлених бактеріальних носіїв,
  • дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення.

У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.

Профілактика менінгіту

Специфічна профілактика МІ актуальна у країнах з високими показниками захворюваності. Планова вакцинація проти цієї інфекції включена до національних календарів щеплень Бельгії, Великої Британії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини тощо.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих.

Читайте також: Які щеплення необхідні людям і чому в Україні вакцинація досі залишається проблемним питанням

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головне фото - depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: