Цінні мозаїки у Львові позначатимуть спеціальним знаком

image-1
Мозаїка у будинку видавництва «Вільна Україна», що на вул. Володимир Великого, 2 у Львові, яку знищив приватний підприємець. Фото: Jurko Voloshchak/Facebook

Мозаїки, які викладені на будівлях Львова, позначатимуть міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит». Ідеться про твори з переліку цінних об'єктів культурної спадщини.

Таке рішення ухвалив міський виконком цієї п'ятниці, 6 жовтня.

Емблема «Блакитний щит»

Її вже використовують у Львові. За даними управління історичного середовища міськради, знаком «Блакитний щит» позначили ще 408 будинків – пам’яток культурної спадщини. Йдеться про міжнародне ознакування, затверджене Гаазькою конвенцією1954 року. Станом на серпень нинішнього року таке ознакування мають вже 794 пам’ятки архітектури.

Емблема «Блакитний щит» на пам'ятках архітектури у Львові. Фото: міська рада

На емблемі є надпис: «Об’єкт культурної спадщини. Охороняється законом».

Як пояснила керуюча справами виконкому, в.о.начальника управління охорони історичного середовища мерії Наталія Алєксєєва, таке міжнародне ознакування підсилить інформування і власників будівель з панно, і громадськості загалом про цінність мозаїчних творів.

У відомстві шукатимуть кошти на придбання таких знаків. Коли їх почнуть встановлювати, поки не відомо, додає посадовиця.

Знищення мозаїки у Львові - що відомо

Днями у Львові знищили 40-річну мозаїку, яка була під охороною. Ідеться про панно, на якому зображено фігури п’яти жінок, що символізують 5 материків та обмін інформацією в світі. Мазаїку створив український живописець і монументаліст із Львівщини Богдан Сойка.

Твір був у приміщенні і приватної власності, що на вул. Володимира Великого, 2. Місто написало заяву до правоохоронців.

Цінні мозаїки у Львові

Їх затвердила міська рада Львова 2019 року. Нині у перелікові є твори за 81 адресою. Поміж цим, власників будівель, де є такі панно, закликали посприяти збереженню цих творів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: