Ізраїль вдарив по біженцях, США готують висадку десанту – що відбувається на Близькому Сході

464577b7181a2e395fafd13d2d367138

Пізно ввечері в четвер Ізраїль наказав евакуювати 1,1 мільйона жителів північної Гази протягом 24 годин. У п’ятницю ізраїльські військові розкидали над містом листівки, в яких закликали жителів "негайно евакуюватися з дому та йти на південь". Потім ЦАХАЛ вдарив по Газі.

Під час ізраїльскої атаки на Сектор Гази у п'ятницю на дорозі під час евакуації загинули десятки людей і понад 200 отримали поранення. Це підтверджує відео, автентичність якого перевірена фахівцями, пише  The Washington Post 

На відео, знятому вздовж дороги Салах Аль-Дін, видно розкидані тіла, у тому числі кількох маленьких дітей. Від охоплених вогнем автомобілів здіймається чорний дим. Серед особистих речей на автомобільному причепі видно велосипед.

Пізніше CNN з посиланнм на американських чиновників написало, що США готують підрозділ морської піхоти швидкого реагування для можливого розгортання військ в Ізраїлі.

"26-й експедиційний підрозділ морської піхоти, сили швидкого реагування, що здатні проводити спеціальні операції, готуються на випадок, якщо йому буде наказано наблизитися до Ізраїлю, щоб зміцнити там позицію американських сил", - йдеться в повідомленні.

Палестинці тікають із півночі Гази на південь після того, як у п’ятницю, 13 жовтня 2023 року, ізраїльська армія видала безпрецедентне попередження про евакуацію.
Палестинці тікають із півночі Гази на південь після того, як ізраїльська армія видала безпрецедентне попередження про евакуацію в п’ятницю, 13 жовтня 2023 року.

Підрозділ, який зараз перебуває на борту десантного корабля USS Bataan, складається з понад 2000 морських піхотинців і моряків і буде здатний підтримувати масштабну евакуацію. Серед основних завдань морської експедиційної групи є операції з евакуації та гуманітарна допомога.

Читайте також: Кремль використовує напад на Ізраїль, щоб зменшити увагу США та ЄС до України - американські аналітики

Такого наказу підрозділу ще не давали, повідомили чиновники. Але останніми днями офіційні особи з питань оборони неодноразово заявляли, що Пентагон зможе швидко надіслати додаткові сили та засоби в регіон, якщо це буде необхідно, оскільки Ізраїль продовжує воювати проти терористичного угруповання ХАМАС. 

Сектор Газа є одним із найбільш густонаселених місць на землі, де на території площею 140 квадратних миль проживає близько 2 мільйонів людей.

  • Наступальні дії з боку Ізраїлю: окрім продовження авіаударів , ізраїльські війська здійснили локальні рейди протягом останнього дня в секторі Газа, шукаючи заручників і збираючи докази для пошуку людей, захоплених ХАМАС, повідомили Армія оборони Ізраїлю. Тим часом Ізраїль скупчив понад 300 000 резервістів уздовж кордону з Газою для можливої ​​повної наземної операції. Міністерство охорони здоров'я Палестини також звинуватило Ізраїль у "націлюванні та вбивстві медиків і персоналу швидкої допомоги під час їх гуманітарних місій з евакуації жертв агресії".
  • Гуманітарні проблеми: ООН заявила, що заклики до евакуації 1,1 мільйона людей у ​​Газі є «неможливими» та закликала ізраїльську армію Ізраїдю вивести військових.
  • Що говорить ХАМАС: високопоставлений чиновник ХАМАС заявив у п'ятницю, що поточна ситуація в Газі являє собою "надзвичайно зухвалу та жорстоку спробу насильницького виселення корінного народу Палестини з його землі". Чиновник назвав дії Ізраїлю в Газі "нелюдськими" і "варварськими", додавши, що ХАМАС "не відмовиться від нашої законної боротьби за свободу і самовизначення".

Проте, це не кінець. Видання The Times of Israel пише, що після тижня смертоносних авіаударів по Сектору Гази прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху сказав у п’ятницю: "Це лише початок".

У короткій заяві до нації щодо війни з ХАМАС Нетаньяху сказав: "Сьогодні всі знають, що ми боремося за батьківщину, і ми боремося, як леви. Ми всі об’єднані".

Він також наголосив, що Ізраїль отримує "величезну міжнародну підтримку".

Нагадаємо, сьогодні, 7 жовтня, бойовики сектора Гази обстріляли південь і центральну частину Ізраїлю ракетами. Десятки бойовиків з ісламістського бойового угруповання ХАМАС, схоже, увійшли на південь Ізраїлю в результаті несподіваного нападу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: