На Львівщині вперше в Україні запрацювала безготівкова оплата за проїзд за «Check In Сheсk Out» 

image-43
Фото: Львівська ОВА

На Львівщині, на маршрутах Турківського напряму, можна розрахуватись за проїзд у громадському транспорті завдяки системі «check-in - сheсk-out». В обласних автобусах Львівщини встановили понад 800 валідаторів.

Про це повідомили в управлінні транспорту та зв'язку військової адміністрації регіону 24 жовтня.

«Check In Сheсk Out» — як працює система

При вході в автобус пасажир прикладає банківську картку, або будь-який пристрій з функцією NFS (технологія бездротового зв'язку малого радіуса дії «за один дотик» - Ред.) до валідатора. Таким чином система реєструє початкову точку маршруту «check-in». При виході пасажир знову прикладає картку до валідатора та фіксує завершення поїздки «сheсk-out». Система автоматично обраховує відстань та кількість зупинок, які він проїхав після чого знімає кошти за проїзд.

«При відсутності покриття мережі, система працюватиме в offline-режимі і списання коштів здійснюватиметься після відновлення GSM зв’язку», — пояснює заступник голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) ЛОВА Олександр Кулепін.

У разі відсутності реєстрації під час виходу («сheсk-out»), система списуватиме з особистого банківського рахунку суму вартості проїзду еквівалентну вартості кінцевої зупинки. 

«Система «check-in - сheсk-out» пришвидшить посадку пасажирів та мінімізує контакт «пасажир-водій», що дозволить останньому сконцентрувати свою увагу виключно на керуванні транспортним засобом», — додав начальник управління транспорту та звʼязку ЛОВА Степан Рудницький.

Безготівкова оплата повинна повністю запрацювати вже найближчим часом.

Е-квиток на Львівщині що відомо

Львівська область першою в Україні запроваджує е-квиток у приміських та міжміських автобусних маршрутах. Вже на деяких автобусах встановили перші 100 валідаторів.

Перші валідатори уже встановили в автобусах Рава-Руського, Самбірського та Турківського напрямків. З наступного тижня планують обладнати маршрути Львівського району.

Як працюватиме е-квиток?

Коли пасажир заходитиме у автобус, він прикладатиме до валідатора банківську карту. Система автоматично, згідно з тарифною сіткою відповідного маршруту, оплачуватиме проїзд. Це дозволить пришвидшити посадку пасажирів та мінімізує контакт «пасажир-водій», що дозволить останньому сконцентрувати свою увагу на кермуванні.

Пасажир матиме на вибір декілька способів оплати:

  •         Розрахуватись за проїзд банківською картою, смартфоном, смарт-годинником;
  •         Готівкою у водія, після чого пасажир отримає квиток на проїзд;
  •         Придбати одноразовий квиток на автостанціях або в електронному додатку.

Е-квиток на Львівщині: що відомо?

Торік у листопаді відбувся конкурс з відбору інвестора для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у приміських та міжміських автобусних маршрутах області. Інвестором обрали компанію «Smart Tiket Technology». Запустити систему безготівкової оплати в обласних маршрутах мали 1 липня цього року, однак дату відтермінували. Причиною є те, що в процесі перемовин з перевізниками виникли додаткові запити на вдосконалення системи.

Перші валідатори уже успішно пройшли тестування на маршрутах Рава-Руського напрямку. Пасажири розраховуються згідно з зафіксованим тарифом. Найближчим часом у планах запровадити систему «tap in/tap out».

До кінця 2023 року буде діяти перехідний період, коли розрахуватися можна й готівкою. У наступному році Львівщина повинна повністю перейти на безготівковий розрахунок. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: