Е-квиток на Львівщині: як просувається процес

Strajk-Avtobus-7

Львівська область першою в Україні запроваджує е-квиток у приміських та міжміських автобусних маршрутах. Вже на деяких автобусах встановили перші 100 валідаторів.

Про це розповіли в управлінні транспорту та зв'язку обласної військової адміністрації 28 липня.

Перші 100 валідаторів уже встановили в автобусах Рава-Руського, Самбірського та Турківського напрямків. З наступного тижня планують обладнати маршрути Львівського району.

Чому процес впровадження е-квитка триває так довго?

Зі слів заступника начальника Львівської ОВА Юрія Бучка, процес є непростим, оскільки відсутня єдина тарифна сітка.

«Наприклад, автобус Львів – Турка має орієнтовно 25 зупинок, а це різні тарифи за проїзд, тому потрібен час на підготовку. Упродовж кількох місяців на всіх автобусах Львівської області встановлять валідатори, за допомогою яких можна буде сплатити за проїзд карткою, телефоном, будь-яким ґаджетом. Поки триває перехідний період, пасажири зможуть розрахуватись також готівкою. Однак, ми прагнемо повністю перейти на безготівковий спосіб розрахунку. Загалом у Львівській області є більше ніж 700 автобусів, які працюють на маршрутах, у кожному з них встановлять валідатор», — пояснив він.

Для кожної транспортної компанії створять кабінет водія. Тут буде інформація про кількість перевезених пасажирів за певний період, скільки з них оплатили готівкою чи скористались валідатором.

Також застосують GPS-технології, які дозволять пасажирам ефективно розрахувати свій маршрут.

До прикладу, людина стоїть на зупинці у Львові і планує поїхати у Турку. У Google-maps вона обирає свій автобус і бачить його місце розташування, час до зупинки і це працюватиме зі всіма транспортними засобами приміського чи міжміського сполучення.

Як працюватиме е-квиток?

Коли пасажир заходитиме у автобус, він прикладатиме до валідатора банківську карту. Система автоматично, згідно з тарифною сіткою відповідного маршруту, оплачуватиме проїзд. Це дозволить пришвидшити посадку пасажирів та мінімізує контакт «пасажир-водій», що дозволить останньому сконцентрувати свою увагу на кермуванні.

Пасажир матиме на вибір декілька способів оплати:

  •         Розрахуватись за проїзд банківською картою, смартфоном, смарт-годинником;
  •         Готівкою у водія, після чого пасажир отримає квиток на проїзд;
  •         Придбати одноразовий квиток на автостанціях або в електронному додатку.

Е-квиток на Львівщині: що відомо?

Торік у листопаді відбувся конкурс з відбору інвестора для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у приміських та міжміських автобусних маршрутах області. Інвестором обрали компанію «Smart Tiket Technology». Запустити систему безготівкової оплати в обласних маршрутах мали 1 липня цього року, однак дату відтермінували. Причиною є те, що в процесі перемовин з перевізниками виникли додаткові запити на вдосконалення системи.

Перші валідатори уже успішно пройшли тестування на маршрутах Рава-Руського напрямку. Пасажири розраховуються згідно з зафіксованим тарифом. Найближчим часом у планах запровадити систему «tap in/tap out».

До кінця 2023 року буде діяти перехідний період, коли розрахуватися можна й готівкою. У наступному році Львівщина повинна повністю перейти на безготівковий розрахунок. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: