Що варто знати про гепатит А, спалах якого зафіксували на Вінничинні

У Вінницькій області зафіксували спалах гепатиту А  — кількість пацієнтів, у яких діагностували недугу, становить понад 230 людей. У Міністерстві охорони здоров'я визнали надзвичайну ситуацію, тож у регіоні ввели додаткові обмеження.

ІА Дивись.info розповідає, що відомо про гепатит А та на які симптоми варто звернути увагу.

Що це за хвороба?

Ідеться про захворювання печінки, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. В народі гепатит А нарекли хворобою брудних рук.

На руках постійно або тимчасово є велика кількість небезпечних і не дуже мікроорганізмів. Через навіть незначні подряпини чи ранки вони здатні проникати в підшкірну клітковину та спричиняти запалення. Брудними руками переносяться вірусні, бактеріальні, грибкові і паразитарні патогени — достатньо просто доторкнутися ними до слизових оболонок і ви можете захворіти.

Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук.

Ключові факти про гепатит А

Вірус гепатиту А (ВГА) передається, якщо вживати забруднену їжу чи воду. Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.

Майже всі інфіковані повністю одужують, однак зрідка бувають випадки, коли помирають від блискавичної форми недуги. Після перенесеного захворювання формується довічний імунітет.
Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.

Як можна інфікуватись гепатитом А?

Це можна зробити фекально-оральним шляхом:

  • вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • деякі види сексуальних стосунків.

Які є симптоми гепатиту А?

Інкубаційний період (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми можуть бути як легкими, так і тяжкими.

Найрозповсюдженіші:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі (до кольору пива);
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми водночас.

Чи існує профілактика гепатиту А?

Є кілька дієвих методів запобігання недузі:

  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
  • Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.
  • Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
  • Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.
  • Зараз доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років).
  • Для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає. У країнах з високою ендемічністю використання вакцини обмежене, оскільки більшість дорослого населення має природний імунітет у результаті перенесеного колись захворювання.

Гепатит А на Вінничинні - що відомо

Головний санлікар України Ігор Кузін розповів, що причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода.

«На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах. У лікарнях області залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих і 10 дітей уже виписали. За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, спалах визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня», — пояснив він.

Лікарі-епідеміологи Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб і групи оперативного реагування Центру громадського здоров’я обстежують працівників епідемічно небезпечних сфер. Це ринки та підприємства з виробництва продуктів масового споживання, молочної продукції, об'єктів централізованого водопостачання та підприємства, що забезпечують продаж питної води та її розвезення містом.

На підставі проведених епідрозслідувань визначено щонайменше чотири можливих фактори, що вказують на джерело інфекції.

На Вінниччині продовжують вакцинувати медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, які задіяні в ліквідації спалаху вірусного гепатиту А.

Мобільні бригади розпочали щеплення близького оточення пацієнтів із підтвердженим діагнозом, зокрема родин тих, хто проживає спільно, або близьких, із ким контактували напередодні захворювання.

Для вакцинації дітей доставлено 1100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А та формування резерву, вакцинації в закритих колективах.

Тимчасово заборонено ярмарки та масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва. Також органи місцевої влади посилюють контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог і протиепідемічних правил на ринках міста та області.

Яка ситуація на Львівщині

За останніми даними військової адміністрації регіону, які оприлюднили у липні теперішнього року, за пів року на Львівщині виявили 49 випадків захворювання на вірусний гепатит – це майже вдвічі більше, ніж в аналогічний період торік. Часто люди дізнаються про діагноз випадково.

«За шість місяців 2023 року ми маємо 49 нових випадків захворювання на гострий вірусний гепатит В – це майже у два рази більше ніж за аналогічний період минулого року. Якщо говорити про вірусний гепатит С, то зареєстровано 12 випадків (13 у минулому році)», — розповідала головна епідемологиня області Наталія Іванченко.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Головна світлина: depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: