У Львові презентували виставку «Мрії» Маріупольської художньої школи та арттерапевтичної групи

Виставка "Мрії"
Виставка "Мрії" маріупольських художників у Палаці Хоткевича. Фото: ІА Дивись.info

У п'ятницю, 10 листопада, в Палаці культури імені Гната Хоткевича в межах проєкту «Культурна деокупація Маріуполя» відкрили виставку «Мрії». Тут показали роботи маріупольських художників.

ІА Дивись.info побувала на відкритті виставки та поглянула на експонати.

У галереї Палацу Хоткевича презентували роботи Маріупольської художньої школи імені Архипа Куїнджі, частину яких вдалося перевезти після початку повномасштабної війни. Сама ж дитяча школа релокувалася до Львова. Відомо, що будівля, де навчалися учні в Маріуполі – знищена.

Крім того, на виставці «Мрії» можна побачити й роботи дорослих маріупольців. Зокрема тих вимушених переселенців, хто займався в арттерапевтичній групі в Палаці Хоткевича. Така група розпочала свою роботу рік тому (саме минулої осені). На заняттях з малювання маріупольці мали змогу налагодити власне психологічне здоров’я за допомогою мистецтва.

Картина "Баланс" на виставці "Мрії" в Палаці Хоткевича. Фото: ІА Дивись.info
Картини на виставці "Мрії" маріупольських художників. Фото: ІА Дивись.info
Оксана Гнатишин (праворуч) на відкритті виставки "Мрії" та учасниця аттерапевтичної групи (праворуч) . Фото: ІА Дивись.info

На події була присутня Оксана Гнатишин – директорка Маріупольської художньої школи імені Архипа Куїнджі та засновниця арттерапивтичної групи маріупольців, яка локалізується в Палаці Хоткевича. Вона розповіла, що цього року Маріупольській художній школі виповнюється вже 51 рік. За словами директорки, заклад засувала родина художників у Маріуполі. З того часу школа мала досить вагомий внесок в житті міста. У ній навчалися багато відомих українських художників.

«Коли розпочалася війна, я приїхала до Львова. Тоді ще не знала, що робити далі. Згодом я побачила, що окупанти вкрали усі роботи нашого художника Куїнджі. Тоді подумала – потрібно залишити, хоча б школу. Крім того, самі батьки почали звертатися до нас, діти яких навчалися в нашій школі. Вони нам казали, щоб хотіли продовжувати навчання. Потім ми знайшли місце для школи в Палаці імені Гната Хоткевича. І так сьогодні ми працюємо. Усього в нас чотири класи. Тобто 4 викладачі разом зі мною», – розповіла Оксана Гнатиш.

Картини дітей Маріупольської художньої школи імені Архипа Куїнджі на виставці "Мрії". Фото: ІА Дивись.info
Картини дітей Маріупольської художньої школи імені Архипа Куїнджі на виставці "Мрії". Фото: ІА Дивись.info
Картини дітей Маріупольської художньої школи імені Архипа Куїнджі на виставці "Мрії". Фото: ІА Дивись.info

Крім того, вона почала вести у Львові арттерапевтичну групу, де малювали дорослі маріупольці. Спочатку заняття проводили в Органному залі. Згодом – в Палаці Хоткевича.

«Для мене особисто було важливо продовжувати працювати вже тепер у Львові під час війни. Моя ідея була започаткувати такі майстер-класи для дорослих як психологічна підтримка, тому що ще колись я пробувала це на собі, і як художник  знаю, що це заспокоює та налаштовує на життя. Я рада, що до нас приходять діти та дорослі, і в нас загалом сформувалася така група маріупольських художників», – зазначила Оксана Гнатиш.

Читакте також «Не хочемо паразитувати на своєму горі»: як подружжя з Маріуполя запустило бренд чаю у Львові

За її словами, учасники групи їй говорили різні враження від малювання. Зокрема деякі вже давно хотів малювати, але не вистачало часу, хоробрості чи мотивації взятися до творчості.

 «Я все життя мріяла малювати, але не було змоги: то сміливості бракувало, то людей не було, які б могли підтримати та зацікавити. Але от тепер – вже почала малювати. Тут на виставці є 10 моїх робіт. Найбільше мені подобається моя остання робота «Казковий гриб», ще ця «Незалежність», де зображена дівчина з маками», – поділилася одна з учасниць виставкового проєкту та арт-терапії Ірина.

Учасниця арттерапевтичної групи Ірина розповідає про свої картини. Фото: ІА Дивись.info
Картина "Казковий гриб" учасниці артерапевтичної групи Ірини. Фото: ІА Дивись.info

Виставка буде доступною для перегляду в Палаці культури імені Гната Хоткевича до 3 грудня. Вхід – безкоштовний.


Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що  У Львові презентували виставку мистецьких робіт про життя-у-втрачанні. Виставка можна переглянути безкоштовно у Львівському муніципальному мистецькому центрі до 15 листопада 2023 року за адресою вулиця Стефаника, 11.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: