Які свята відзначають 14 листопада (іменини, народні прикмети)

ІА Дивись.info підготувала добірку подій та свят, які відзначають у вівторок, 14 листопада в Україні та світі.

Свята та події 14 листопада

Сьогодні — Міжнародний день логопеда. Фахівці-логопеди не лише працюють над виправленням неправильної вимови, а й над всіма порушеннями мовлення: загальним недорозвиненням мовлення; її відсутністю, порушеннями голосу, темпу і тембру мови, мовними відхиленнями внаслідок патології центральної нервової системи. 

Також 14 листопада є Всесвітнім днем боротьби з цукровим діабетом.

У понад 426 мільйонів людей в світі діагностовано діабет. В Україні ця цифра сягає майже 1,3 мільйона, однак показники зростають щороку. За статистикою Міністерства охорони здоров'я України, близько 200 тисяч українців змушені постійно приймати інсулін.

Діабет — це хронічне захворювання викликане нестачею в організмі власного інсуліну: підшлункова залоза не виробляє цей гормон в достатній кількості або організм не може його ефективно використовувати.

Цього дня:

  • 1999 року на посаду президента України вдруге обрали Леоніда Кучму, який обіймав цю посаду з 19 липня1994 по 23 січня 2005.
  • 1944 року в Києві відкрився Державний музей українського мистецтва.
  • 1918 року, намагаючись зберегти владу, гетьман Скоропадський проголосив федерацію Української держави з майбутньою небільшовицькою Росією, що стало приводом до антигетьманського повстання.

Яке сьогодні церковне свято

Нині день пам'яті святого Пилипа, який був одним із 12 учнів Ісуса.

Він був родом із Віфсаїди. Після Вознесіння Господнього він пішов проповідувати в Галілею, Грецію та інші країни. Пилип мав дар чудотворення.

Загинув апостол у 87 років - його та його соратника Варфоломія стратили за проповідь в Ієраполі Фригійському (нині Туреччина). Апостола і Варфоломія розіп'яли вниз головою, і в цей час стався землетрус. Перелякані кати зняли Варфоломія, а Пилипа не змогли. Святий до самого моменту смерті молився за прощення своїх мучителів.

На цьому місці побудували гробницю восьмикутної форми, в ній були святі мощі, які близько 560 року перенесли до Риму. Зараз вони лежать у храмі Дванадцяти Апостолів.

Іменини 14 листопада

Сьогодні іменини святкують: Ганна, Олександр, Гаврило, Олексій, Пилип, Аристарх, Михайло, Микола, Григорій, Сергій, Порифій, Констянтин, Василь, Дмитро, Георгій, Віктор, Федір, Петро.

Народні прикмети 14 листопада

Наші предки вірили, якщо:

  • снігопад або хмарність, в травні буде погана погода;
  • почути як каркає ворона — до швидкої відлиги;
  • на Пилипа пішов дощ — можете сподіватися, що наступного року добре вродить пшениця;
  • вранці на деревах іній — наступного року буде багатий урожай вівса.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: