Львівський музей підготував сучасне видання творів композитора Станіслава Людкевича

Людкевич
Станіслав Людкевич. Фото: mus.art.co.ua

Меморіальний музей Станіслава Людкевича у Львові видав зібрання частини симфонічних творів українського композитора. Зокрема, до видання увійшло 5 творів для оркестру, деякі з них опублікували вперше або ж вони виходили друком ще в період радянської окупаційної влади.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Там розповіли, що видання є двомовним: англійською та українською. У передмові містить інформацію про вказані твори, історію їх виконання і видання, а також - стан збереження рукописів.

Таким чином, тепер диригенти оркестрів, музиканти та дослідники української музичної культури мають змогу виконувати такі твори Людкевича його пізнього періоду творчості, як Симфонієта (у чотирьох частинах) та одночастинні симфонічні поеми «Пісня юнаків», «Наше море», «Наші гори», «Танець кістяків». На думку працівників музею, створені в період радянського панування твори композитора є найбільш недооцінені музичною спільнотою.

Над виданням творів Станіслава Людкевича працювали: музична редакторка – львівська композиторка, лауреатка Національної премії України імені Т. Шевченка Богдана Фроляк, науковий редактор – диригент Володимир Сивохіп, набір нот – кандидат мистецтвознавства Володимир Пасічник, Іван Романів, Олександр Хвостов, автор передмови – кандидат мистецтвознавства Яким Горак, переклад – Марта Госовська, Анастасія Фегір, макетування – Юлія Пендрак.

Читайте також Що подивитися у львівських театрах цього тижня: добірка вистав

Видання музичних творів реалізували в межах проєкту «Людкевич. Спадщина» за підтримки Українського культурного фонду. За словами музею, його команда планує продовжувати проєкт «Людкевич. Спадщина» виданням симфонічних, камерно-інструментальних, вокальних та хорових композицій, й реалізацію їх записів, адже рукописи з часом псуються, тому потребують оцифровування.

Підкреслимо, що партитури та поголосники творів відтепер опубліковані у відкритому доступі, які можна переглянути за посиланням тут.

Довідка

Станіслав Людкевич - відомий український композитор, фольклорист та доктор музикознавства. Був один з перших музикантів-професіоналів на Галичині, фундатор провідних музичних жанрів (наприклад, симфонічного та інструментального).

Композитор народився в місті Ярославі. Початкову освіту здобув у місцевій гімназії, де розпочав співати та спробував себе як композитор і керівник хору. Ще в гімназійні роки він опановує теорію музики, сольфеджіо, грає на фортепіано Гайдна і Моцарта. У цей час він створив близько трьох десятків музичних творів.

Протягом 1897-1901 роки Людкевич навчається у Львівському університеті, на філології.

Організовував перший український симфонічний оркестр при Музичному товаристві  ім. Миколи Лисенка. Пропозицію композитора створити у Львові Інститут церковної музики підтримав митрополит Андрей Шептицький. Водночас співпрацював із хорами «Бандурист», «Сурма», «Боян», редагував музичні твори, видавав навчальні посібники.

Людкевич вмів поєднувати композиторську діяльність та наукові дослідження. У 1928 року він написав «Стрілецьку рапсодію», засновану на популярних стрілецьких піснях. Згодом її перейменували у «Галицьку рапсодію».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: