За минулу добу на Львівщині зафіксували 49 випадків інсульту, – дані центру ЕМД

інсультн
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

За 15 листопада у Львівському Обласному Центрі Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф зареєстрували 49 випадків інсульту. Це рекордне число випадків за останній час.

Про це повідомили в самому центрі.

Там розповіли, що в порівнянні з попередніми місяцями, кількість інсультів зростає. Так, за останні місяці зафіксували: 

  • у липні –  682; 
  • в серпні – 748;
  • у вересні 751;
  • в жовтні – 804 випадки.  

Лікарка з медицини невідкладних станів підстанції №3 м. Львова Зоряна Опалинська розповіла, що  практично кожну зміну ми виїжджаємо до пацієнтів, в яких за симптомами є ознаки мозкового інсульту.

Крім того, в медичному закладі додали, якщо колись вважалося, що це виключно старші люди і пацієнти з багатьма супутніми захворюваннями, то така картина не відповідає теперішньому часу. 

Як розпізнати інсульт 

Для того, щоб розпізнати ознаки інсульту львівська лікарка зазначила, що варто використовувати акронім МОЗОК, де:

  • М – МОВЛЕННЯ людини порушується, стає нерозбірливо;
  • О – ОБЛИЧЧЯ асиметричне, людина не може усміхнутися;
  • З – ЗАПАМОРОЧЕННЯ, що виникає раптово;
  • О – ОЧІ, різко погіршується зір одним або обома очима;
  • К – КІНЦІВКИ не відчуваються, німіють, людина не може підняти руки чи ногу або одна рука або нога занадто слабка і не ворушиться.

Крім того, за словами медикині, при найменшій підозрі на інсульт:

  • просите людину усміхнутися, щоб перевірити, чи симетрична усмішка;
  • промовити якісь стандартні фрази: назвати прізвище, ім’я, по батькові, адресу проживання, спитати, який сьогодні день;
  • одночасно підняти дві руки або стиснути одночасно в кулаки – чи не має одна сторона меншої чутливості чи не порушена симетрія обличчя. Дуже важливо це знати, особливо родичам, бо буває так, що люди мають природну асиметрію обличчя і про це треба сказати медикам, які приїхали на виклик. Також у людини може бути раптова втрата рівноваги.

Крім того, лікарка розповіла, якщо ви визначили симптоми інсульту, звернулися за допомогою і поки їде швидка, ви нічого не даєте з медикаментів, не збиваєте тиск тощо.

Також вона наголосила про важливості часу початку симптомів: «Навіть якщо вони ледь помітні, і «пройшли самі», то це є таким першим дзвіночком інсульту і причиною йти на обстеження невідкладно».

Довідка

У Львівській області є 10 лікарень, які приймають пацієнтів з інсультом та надають повний пакет допомоги при ГМІ. А саме: Обласна клінічна лікарня, два лікувальних заклади Першого медичного об'єднання Львова, Дрогобицька міська лікарня, Самбірська центральна лікарня, Стрийська центральна районна лікарня, Новояворівська районна лікарня, Червоноградська центральна міська лікарня, Буська центральна районна лікарня та Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих.

Нагадаємо, що більше про інсульт ви можете переглянути в нашому матеріалі тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: