Показ фільму «Юний Платон»: у Львові триває фестиваль кіно про права людини

image - 2023-11-16T171016.667
Фото: ІА Дивись.іnfo

Упродовж 10-17 листопада у Львові проходить мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. В межах нього вже показали три документальні стрічки: «Король Лір: як ми шукали любові під час війни», «89 днів», «Юний Платон»

ІА Дивись.іnfo побувала на показі та обговоренні фільму «Юний Платон» та ділиться головним. Подія відбулася 15 листопада у Мистецькій бібліотеці.

Зокрема регіональна координаторка Мандрівного фестивалю Docudays UA у Львові Ніна Хома зазначила, що центральна тема 20 Docudays UA — «Образ майбутнього» — це те, що нам варто уявляти і починати втілювати вже зараз. За її словами, це розмова про справедливість — невідворотнє покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань.

Глядачі на кінопоказі. Фото: ІА Дивись.іnfo

«Цьогоріч ми відзначаємо 20 років нашого фестивалю. З року в рік ми реалізуємо його по Україні. Ми показуємо різне кіно з усього світу, зокрема реалізуємо наше українське кіно. Також кожен показ супроводжується дискусіями, зустріччю із героями фільмів або їхніми режисерами. Сьогодні наша подія не виключення. Ми дивитимемося шотландський  документальний фільм «Юний Платон»», – розповіла Ніна Хома.

Філософія як ліки, які ми можемо приймати самостійно: про фільм «Юний Платон»

Режисерами фільму є Наса Хі Хінаан, а також Деклан Мак-Ґрат. Стрічка вийшла у Великій Британії в 2022 році. Триває 102 хвилини. В кіно зображено життя людей після громадянського конфлікту в Ардойні, що розташований в районі Белфеста (Північна Ірландія). Після цього район має низький рівень життя – тут робітничий клас живе бідно, розповсюдженими є наркотики та зброя.

Однак для того, щоб наступне покоління мешканців було інакшим, в місцевості створюють спеціальну початкову школу для хлопчиків, де практикують особливу методику виховання та навчання учнів. Директор школи Кевін Мак-Аревей використовує філософію (зокрема ідеї античних мислителів Арістотеля, Платона та Сенеки), щоб розвивати в дітей критичний погляд на світ ще змалку.

Кадр з фільму. Фото: ІА Дивись.іnfo
Кадр з фільму. Фото: ІА Дивись.іnfo

Так, на уроках з філософії діти висловлюються  свої думки про різні питання. Наприклад: «Що таке гнів?», «Чи можна свій гнів зривати на комусь?», «Чи нормально плакати?», «Як можна контролювати свій гнів?», «Що таке повага?», «Чи можливо ні про що не думати?» тощо. Крім того, педагоги школи не тільки працюють з школярами, але й з їхніми батьками, вчать їх відверто спілкуватися зі своїми дітьми.

На кінопоказі у Львові глядачі мали можливість поспілкуватися в онлайн-форматі з головним героєм фільму та директором цієї школи. Кевін Мак-Аревей розповів детальніше, як втілює свої ідеї в життя. Модераторкою розмови була кандидатка політичних наук,  викладачка УКУ Оксана Дащаківська.

Так, Кевін Мак-Аревей розповів, що його основна місія була кинути виклик тому типу мислення, який зараз існує в спільноті району.

«Власне як це я хотів зробити, це дати хлопчикам в досить малому віці (від 4 років) голос – щоб вони могли виражати себе у цій спільності. Так, вони зможуть кинути виклик цьому суспільстві, своїм батькам та кидати кожного разу виклик тому, що вони чують. Це має бути виклик в хорошому розумінні, той виклик батькам. Філософія – це ті ліки, які ми можемо приймати самостійно. Це, власне, є та ідея, яку я хочу дати своїм учням», – поділився директор школи.

Розмова з Кевіном Мак-Аревейом Фото: ІА Дивись.іnfo

За його словами Кевіна, в їхній місцевості зараз зменшилося насилля в спільноті, тому можна сказати, що система працює.

Нагадаємо, що в межах фестивалю у п'ятницю, 17 листопада, о 17:00 год відбудеться кінопоказ та обговорення фільму «Зерна голоду: Україна 1933» у Мистецькій бібліотеці за адресою Шота Руставелі, 8.

Довідка

Ювілейний 20-й мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA подорожує країною. Зокрема він розпочався у жовтні й триватиме по грудень. Стартував він у Полтаві й побуває у 22 областях України.

Відбувається фестиваль за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні.

Читайте також Про війну, дім та підлітків: сучасні українські фільми, які варто переглянути

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: