В Україні запустили книжку-методичку, як підготувати дітей у спектрі аутизму до подорожі

Cute  baby boy waiting boarding to flight in airport transit hal
Фото: depositphotos.com.ua

Для дітей з розладами спектра аутизму поїздки, незнайоме оточення, нові звуки, запахи та інші подразники можуть викликати сильний стрес і труднощі. Через це більшість родин, що мають дітей із розладом спектру аутизму (РСА), не подорожують, хоча подорожі важливі для розвитку та соціальної адаптації дітей.

В Україні створили ілюстровану книгу «Подорожі без бар'єрів», аби допомогти батькам підготувати дітей до подорожі, розповіли ІА Дивись.info у LEVCHYK SPECTRUM HUB.

Книжка-посібник покликана допомагати маленьким допитливим дослідникам підготуватися до цього нового для них досвіду. Вона розповідає чутливим до змін та нового середовища дітлахам історію Михайлика (хлопчика, який вперше вирушив до моря) та його найкращого друга — м’яку іграшку Левчик. Михайлик завжди мріяв про далекі країни, та ось нарешті, разом із батьками, вперше вирушає у подорож літаком до моря. Хлопчик всюди бере з собою м'яку іграшку Левчика, так йому спокійніше.

  • Така методика — подавати матеріал через соціальну історію — є науково доведеною практикою. Авторка методики, американська психологиня Керол Грей, присвятила своє професійне життя допомозі дітям у спектрі аутизму.

Книжка є професійним посібником, що може використовуватися для підготовки до польотів дітей як з аутизмом, так і з нормотиповим розвитком.

У книжці просто і доступно, у форматі соціальної історії, поетапно змальовується процес організації та здійснення подорожі. Вона допомагає дітям зрозуміти такі «складні дорослі речі», як:

  • що треба взяти з собою на море;
  • як зареєструватися на рейс;
  • як пройти перевірку службою безпеки в аеропорту;
  • що таке термінал і що там можна робити;
  • як поводитися у літаку тощо.

«Велика цінність цієї брошури полягає в тому, що вона розроблена спеціально для дітей з аутизмом, однак може бути напрочуд корисною для всіх дітей, що готуються до подорожі. Візуальні підказки легко зчитуються і є зручними навіть для нас, дорослих, коли ми дезорієнтовані у нових умовах чи країні. Прості картинки і зрозумілий лаконічний текст допоможуть попередити дитину про всі етапи польоту, які чекають на неї під час подорожі, та зможуть зменшити рівень тривожності від невідомих подій і подразників. Цей методичний посібник буде дороговказом для вас і вашої дитини як при підготовці до польоту, так і під час нього. Адже візуальний розклад створює відчуття впевненості, передбачуваності та орієнтації у кількості та тривалості подій», — зазначає Ганна Перекатій, поведінкова аналітикиня, психологиня, засновниця центрів розвитку і соціалізації «СТАРТ».

Книжку-посібник можна безкоштовно завантажити тут.


Що таке аутизм?

Насамперед це не хвороба, а стан. Він виникає через порушення розвитку головного мозку. Характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії, а також спілкування.

Такий стан неможливо вилікувати. Однак з часом є можливість скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

Головне фото: depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: