Досвід розвинених країн: як українській молоді долучатися до процесів розвитку держави

5553
ілюстративне фото з вікритих джерел

Сучасна ситуація в державі й суспільстві вимагає заходів, спрямованих на формування стратегії соціально-економічного, політичного й культурного розвитку України. Молодь має долучитися до цього процесу, запозичивши досвід розвинених країн.

Під час форуму молодіжних центрів та молодіжних організацій у Львові на тему досвіду реформування молодіжної політики у Франції та Великобританії говорила очільниця Асоціації молодіжних центрів України Олена Подобєд-Франківська. Дивись.info переповідає її розповідь.

фото: лекція Олени Подобєд-Франківської, Дивись.info

Читайте також: Які є можливості для молодіжних центрів на Львівщині.

Засади молодіжної політики України

Молодіжна політика України є системною діяльністю держави у відносинах з особистістю, молоддю, молодіжним рухом, що здійснюється в законодавчій, виконавчій, судовій сферах і ставить за мету створення соціально-економічних, політичних, організаційних, правових умов та гарантій для життєвого самовизначення, інтелектуального, морального, фізичного розвитку молоді, реалізації її творчого потенціалу як у власних інтересах, так і в інтересах України. Вона поширюється на громадян України віком від 14 до 35 років незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної належності, статі, освіти, мови, ставлення до релігії, роду і характеру занять і здійснюється через органи державної виконавчої влади, установи, соціальні інститути та об'єднання молодих громадян.

Для українських органів державної влади у здійсненні молодіжної політики найголовнішими напрямками діяльності є:

  • забезпечення правової й соціальної захищеності молоді;
  • надання молодому громадянинові гарантованого державою мінімуму соціальних послуг з навчання, виховання, духовного й фізичного розвитку, охорони здоров'я, професійної підготовки й працевлаштування;
  • забезпечення збалансованого сполучення державних, суспільних інтересів та прав особистості у формуванні й реалізації національної молодіжної політики;
  • пріоритет суспільних ініціатив стосовно аналогічної діяльності державних органів та установ при фінансуванні заходів і програм, що стосуються молоді;
  • залучення молодих громадян до особистої участі у формуванні й реалізації програм, що стосуються молоді, суспільства та держави.

«Відповідно, молодіжна політика України є одним з напрямків діяльності держави, націленим на створення правових, економічних і організаційних умов й гарантій для самореалізації особистості молодої людини й розвитку молодіжних об'єднань, рухів та ініціатив, на формування у молодих громадян патріотизму й поваги до історії й культури свого народу й дотримання прав людини», - констатує Олена.

Варто враховувати, що досягнення молодими людьми економічної самостійності, реалізація її творчого потенціалу, розвиток підприємницької активності, формування в них світогляду громадянина-патріота, творця майбутнього своєї країни багато в чому обумовлено наявністю підтримки й проведенням активної політики з боку держави й місцевої влади.

Держава та суспільство мають забезпечити випереджувальну та інноваційну участь у державотворчих процесах, забезпечити духовні і культурні потреби молоді, рівні можливості для розкриття творчого, професійного, інтелектуального потенціалу молоді, набуття молоддю соціального досвіду, формування вміння жити в громадянському суспільстві, підтримку сімей, конкурентноздатність на ринку праці, якісну освіту, формування загальнолюдських ціннісних орієнтацій, патріотизму, національної і громадської свідомості серед молоді, яка б могла забезпечити безперервність розвитку держави Україна, базуючись на державних і національних цінностях.

«Такий підхід дасть можливість сформувати стратегічну ціль української молоді, спрямовану на формування відповідального ставлення молоді до свого майбутнього і майбутнього держави. Це зробить процес залучення молоді до розробки і реалізації державної молодіжної політики ефектним і змінить сучасну роль молоді - брати участь у вирішенні власних соціально-побутових проблем, на необхідну участь у розв’язанні стратегічних проблем розвитку суспільства», - додала експертка.

Модель державної молодіжної політики, що формувалася протягом останнього десятиліття, сьогодні не відповідає масштабу завдань і викликів, що постають перед державою і суспільством. Мозаїчність, що полягає у підходах до формування законодавчої бази, фінансування, створення структур органів по роботі з молоддю, визначенню їх повноважень і функціонала, відсутність чіткої внутрішньої організації знижують ефективність державної молодіжної політики, позбавляють її комплексності і системності.

Програму дій держави і суспільства в цій сфері, механізми вирішення цих завдань й покликана визначити сучасна молодіжна політика.

Зробити молодіжну політику ефективною, адекватною сучасним вимогам, такою, що враховує особливості сучасної держави, суспільства і молоді, наповнити її новими змістом і вмістом – першочергове завдання влади. При цьому у держави є реальна можливість зайняти в цій сфері лідируюче положення, забезпечивши собі тим самим передові позиції в глобальному розвитку.

«Молодіжна політика України повинна реалізовуватися на всіх рівнях державної влади. Вона ґрунтується на визнанні за молоддю всієї повноти соціально-економічних, політичних, особистих прав та свобод, закріплених Конституцією України й іншими нормативними правовими актами, що діють на території України й муніципальних утворень».

ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: Молодіжні організації на Львівщині: чому важливо гуртувати людей.

Принципи європейської молодіжної політики

Одним із пріоритетних напрямків співпраці між урядами держав-членів Ради Європи у молодіжній сфері є заохочення та підтримка розвитку молодіжної політики.

Відповідно до Ради Європи, будь-яка державна молодіжна політика має сприяти наступним принципам:

  • Цілеспрямовано інвестувати в молодих людей послідовним і взаємодоповнюючим чином, за можливості у спосіб, орієнтований на розвиток їх можливостей, а не на проблеми, шляхом розробки, з-поміж іншого, стандартів та інструментів молодіжної політики.
  • Залучати молодих людей до стратегічного формулювання молодіжної політики та висвітлювати їхні погляди щодо операційної ефективності імплементації політики.
  • Створити такі умови для навчання, можливості та набуття досвіду, які б гарантували розвиток молодими людьми своїх знань, навичок та компетенцій, щоб дати їм можливість грати повноцінну роль як на ринку праці, так і в громадянському суспільстві.
  • Створити системи для надійного збору даних, щоб продемонструвати ефективність молодіжної політики та виявити ступінь існування «розривів у політиці» стосовно ефективного надання послуг молодим людям з певних соціальних груп, в певних галузях або за певних умов.
  • Демонструвати готовність скоротити такі «розриви політики» там, де вони явно існують.

«Побудова успішної, ефективної демократії починається з молодіжної політики. Тому гарними можна вважати зрушення в цій сфері, що нарешті відбуваються в нашому регіоні. Таким чином, можемо констатувати, що для розробки та ухвалення Національної молодіжної стратегії є всі підстави: охоча молодь, громадські молодіжні організації, поступова реалізація молодіжної політики на регіональному рівні й запропонований законопроєкт на державному», - резюмувала очільниця Асоціації молодіжних центрів України.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Французький досвід для реформування української молодіжної політики

Французький конституційний закон про державні фінанси (LOLF - loi organique relative aux lois de finances) визначає основні принципи фінансування молодіжної політики. Закон також визначає умови акредитації (тобто фінансування) молоді та молодіжних об'єднань і захист молоді.
Громадські організації, що добровільно реєструються при Міністерстві у справах молоді і спорту, розглядаються як потенційні партнери і мають право звертатися за матеріальною допомогою для реалізації конкретних проектів.

Міністерство має мережу з 105 керованих державою місцевих служб і 30 національних громадських організацій, що відповідають за здійснення національної політики. Тільки акредитовані організації можуть отримувати субсидії від Міністерства. Акредитація є грантом, надання якого ґрунтується на доповіді Національної ради з питань комунального утворення у справах молоді (CNEPJ) для національної акредитації та Ради з питань комунального утворення у справах молоді (CDEPJ) на рівні департаментів - для місцевої акредитації. На сьогодні 500 асоціацій отримали національні акредитації, 35 тис. мають місцеві акредитації. Національна акредитація "молодь і комунальна освіта", поряд з Фондом співробітництва з питань молоді та комунального освіти (FONJEP), є для DJEP (департамент молоді в міністерстві) інструментами обміну і фінансування.

Міністр надає акредитацію на національному рівні, а префект здійснює цю діяльність на місцевому рівні. Лише ті об'єднання, які працюють в молодіжній сфері та галузі комунального освіти не менше 3 років, мають право на акредитацію. При цьому вони повинні відповідати певним вимогам, таким як свобода совісті, принцип недискримінації, демократично відкриті процедури, прозорість управління і рівний доступ до управлінських посад для чоловіків і жінок.

«Місцеві об'єднання, що пропонують заходи для молодих людей з пріоритетних галузей, отримують консолідовану підтримку з 2006 року. Віддалені сільські території в даний час є пріоритетним завданням, з метою забезпечення того, щоб молоді люди мали доступ до соціально-культурної діяльності, не дивлячись на проживання у віддалених районах. Освітні проекти мають три напрямки: розвиток дітей і молоді; їх включення в суспільне життя; їх успішність в школі», - розповідає Олена.

Фонд співробітництва у справах молоді та освіти суспільства (FONJEP) був створений в 1964 році у формі асоціації. Фонд об'єднує органи державного фінансування і асоціації, і його основна мета полягає у сприянні оплати постійних співробітників, що займають керівні та управлінські посади, лідерів молодіжного руху і громадських об'єднань сфери комунального освіти, поряд з некомерційними юридичними особами, заснованими на приватному праві, що діють в області соціального забезпечення. Управління діяльністю здійснює Рада директорів, що складається з представників асоціацій-членів і представників фінансових органів (міністерств, територіальних органів самоврядування і державних органів), ґрунтуючись на принципі спільного управління. Держава несе відповідальність за частину винагороди «працівників FONJEP», а інші виплати здійснює національний уряд або саме об'єднання. Міністерство молоді, спорту та асоціативного життя фінансує близько 57% з 6379 посад, які є як на національному, так і на місцевих рівнях. Національні «пости», якими керує Департамент у справах молоді та комунального освіти, відносяться до федерацій або національним об'єднанням, які працюють з національних питань або глобальним цілям. Місцеві «пости», на які в даний час припадає 75% всіх робочих місць FONJEP, управляються на місцевому рівні. Префекти несуть відповідальність за їх привласнення або скасування на основі думок, висловлених місцевими уповноваженими органами Міністерства.

Тож, зазначає спікерка, є дві поради для покращення молодіжної політики в Україні:

Створити аналог до системи акредитації молодіжних організацій у Франції (де, щоправда, акредитація є не лише списком визнаних партнерів серед ГО, але і підставою для субсидіювання). В Україні розміщення на сайті переліку партнерських громадських організацій оптимізувало б щорічне подання однотипної інформації про організацію в заявках на фінансування до Міністерства молоді та спорту України. Такий «реєстр» посилював би довіру громадян і державних службовців на місцевому рівні до організацій, які підтримує держава на національному рівні. Цей реєстр також потрібно було б зв’язати з інформацію про реалізовані проекти, з можливістю перегляду он-лайн звітів, кошторисів тощо.

Підтримувати не лише заходи молодіжних організацій, але й і їхню інституційну спроможність. У Франції таку підтримку надають по різному – через спеціально створений фонд. В Україні запровадження системи надання державної підтримки інституційного розвитку молодіжних громадських організацій включили до середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року, тож процес уже розпочався.

ілюстративне фото: молодь Франції виступає проти реформи трудового законодавства

Досвід уряду Великобританії

На державному рівні у Великій Британії розроблено ряд програм, щодо надання грантів для молодіжних організацій. Усі організації мають рівні права на отримання грантів. Задоволення запиту на грант залежить від змісту проектів та діяльності організації, а не від вікової категорії її членів.
В останні роки одним із позитивних результатів розвитку є врахування безпосередньої думки молоді та залучення їх до процесу прийняття рішень щодо місцевих послуг. Планується досягти передачі 25% бюджету молодим людям з доходів, які виділяють місцеві влади на надання послуг для молоді.

«Розвиток цього підходу, пов'язаний з політикою, стратегіями, практикою і фінансуванням, мав більший успіх в охопленні знедолених молодих людей, ніж при охопленні елітних груп, краще організованих або привілейованих, які вже давно змогли сформулювати свої потреби і погляди. Різні підходи, наприклад, за допомогою відео, веб-сайтів та локальних мереж, заохочують участь молоді. Однак до цих пір це не відображено в стандартному демократичному процесі, включаючи національні вибори (рівень участі в голосуванні молодих дорослих зазвичай на 20% нижчий, ніж аналогічні показники для всього населення)», - зазначила Олена.

Разом з тим мала місце формалізація особливих молодіжних форумів, таких як Шотландський молодіжний парламент і паралельні органи в інших країнах, наприклад, «молодіжні мери» обираються безпосередньо молодими людьми в декількох містах; вони наділені повноваженнями розподіляти фінанси і впливати на місцеву молодіжну політику.

Тож, зазначає спікерка, є порада для покращення молодіжної політики в Україні:

Передусім слід відзначити цінну ініціативу уряду Великобританії, який використовує різноманітні методи для включення молоді у прийняття рішень. В цьому, мабуть, полягає чи не основна ініціатива всієї молодіжної політики – досягти передачі 25% бюджету молодим людям з доходів, які виділяються місцевими органами влади на надання послуг для молоді. В Україні вартує запровадити подібний максимально простий інструмент для прямої підтримки ініціатив молоді, вважає експертка.

ілюстративне фото: у Лондоні тисячі людей вийшли на пропалестинську акцію

Довідка

11-12 листопада 2023 року у Львові відбувся Форум молодіжних центрів та організацій. Захід об’єднав майже дві сотні осіб, серед яких молодіжні працівники та працівниці, представники та представниці молодіжних центрів та громадських організацій області.

Мета Форуму — об'єднати на одному майданчику усі існуючі центри, які працюють з молоддю у Львівській області та молодіжні організації області з метою консолідації зусиль у роботі з молоддю.

Гранти, програми з розбудови потенціалу та навчання, ресурси, обміни та інші дії підтримки Ради Європи в молодіжному секторі, представлені на Форумі в рамках різних сесій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: