Що подивитися в грудні у львівських театрах: добірка вистав

У Львові в театрах, палацах культури та храмі можна переглянути цікаві постановки в грудні. Чимало з них вже присвячені зимовим святам та доповнюють різдвяну атмосферу. Водночас це вистави на різні теми: про «філософію серця», Миколая, зневіру, народження Ісуса Христа, ніч перед Різдвом і не тільки.

ІА Дивись.іnfo переглянула репертуар львівських театрів та інших культурних установ і склала добірку вистав, які можна подивитися вже цього місяця.

«Розмова птахів»

Гарнізонний храм св. апп. Петра і Павла (вул. Театральна, 11) 

Показ вистави «Розмова птахів» відбудеться в межах VIII театрального фестивалю традиції DREVO. Вистава створена за мотивами текстів українського філософа Григорія Сковороди. Крім того, тут можна буде козацьку музику, українську та європейську барокову музику і танці, канти, псальми, давні духовні напіви України та традиційну музику.

«Сьогодні, коли тяжко усвідомити, як бути і діяти в цій глобальній переміні світу, коли ми заново вчимося жити і бути людиною, «філософія серця» Сковороди повертає нас до основної і унікальної якості українського народу, бо саме тут, «в серці своєму», у всі віки і тепер ми знаходимо мир, дім і перемогу», – зазначила керівниця проєкту Наталія Половинка.

Режисерка – Наталія Половинка.Дизайн Костюмів – Наталія Караванська.

Коли дивитися: 5 грудня о 20:00 год.

Розписи в Гарнізонному храмі св. апп. Петра і Павла. Фото: Дивись.info

«Миколай прийшов до нас»

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

«Миколай прийшов до нас» – це виставка-забавка, яка розповідає про Святого Миколає, який неодмінно завітає, як і до дітей, так і дорослих. Так, тут є багато казкових героїв, які допоможуть повірити в дива та створити святкову атмосферу. Крім того, у виставі зможуть взяти участь й дітлахи та розповісти віршик або пісеньку.

Режисером-постановником є Ярослав Федришин.

Коли дивитися: 6 і 7 грудня.

Кадр з вистави «Миколай прийшов до нас»

«Пан Сирник і різдвяний пампушок»

Палац культури імені Гната Хоткевича, за участі театру-студії «Під мостом»

У виставі «Пан Сирник і різдвяний пампушок» оповідається про мешканця казкового містечка, який має багато роботи напередодні свят. Адже має спекти чимало смаколиків. Водночас ця постановка й про різдвяні дива. Вистава призначена для дітей  4 до 14 років.

Режисерка – Марта Гороховʼянко. Помічниця режисерки - Емілія Станчак. Драматургиня – Світлана Лінинська.

Коли дивитися: 8 грудня о 18:00 год.

Клуб «Зневіра»

Театр Лесі

Постановка клуб «Зневіра» створена за мотивами новели «Intermezzo» Михайла Коцюбинського. Своєрідним гаслом цього клубу – «Ми всі народжуємось травмованими. Чим? Непорозумінням».

У виставі, яка нагадує вечірку, головним алегоричним персонажем є «зневіра». Оскільки саме вона присутня на обличчях героїв. І не тільки. Бо зневіра, часто супроводжує будь-яку людину протягом її життя. 

Режисером вистави є Владислав Білоненко. А сценографом – Олексій Хорошко

Коли дивитися: 16 грудня о 18:00 год.

Кадр з вистави клуб "Зневіра" в театрі Лесі. Фото: Korol Khrystyna

«Вертеп»

Львівський театр ляльок

«Вертеп» – постановка, яку створили харківські лялькарі спільно з львівською командою, перебуваючи на резиденції в Театрі ляльок. У виставі зображена авторська інтерпретація традиційного різдвяного дійства. У ній можна почути тільки канонічні біблійні слова та колядки. Так, постановка розповідає про прадавню подію, яка відбувається постійно – народження Ісуса Христа.

Режисеркою є Оксана Дмітрієва. Художник – Костянтин Зоркін. Авторкою музичного наповнення – Марічка Чічкова.

Коли дивитися: 20 грудня о 18:00 год.

З постановки «Вертеп». Фото: з фейсбук-сторінки Львівського театру ляльок

«Різдвяна ніч»

Театр імені Марії Заньковецької

«Різдвяна ніч» – музична комедія, в якій зображена колоритна атмосфера найбільшого зимового свята. Вона створена за мотивами лібрето Михайла Старицького, який написав його за повістю Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом».

У виставі можна побачити вже таку відому передріздвяну історію, як Вакула шукатиме черевички для коханої Оксани. А також тут не обійтися без чорта, який вкрав місяць та загадкової Солохи.

Режисером-постановником вистави є Федір Стригун. Режисерка – Таїсія Литвиненко. Музика – Віктора Мішина.

Коли дивитися: 8, 10, 23, 30, 31 грудня о 18:00 год.

Кадр з вистави "Різдвяна ніч» в театрі імені Марії Заньковецької

«Марко Проклятий, або Східна легенда»

Театр Леся Курбаса

Вистава «Марко Проклятий, або Східна легенда» є драматичною симфонією. Вона створена за мотивами текстів Василя Стуса. Крім того, у ній використали мотиви давніх українських легенд про Марка Проклятого, Мамая та східна легенда про Манкурта (персонаж, якого силоміць позбавили пам'яті про свій рід).

«Стус є одним з небагатьох творців міцних структур мови, міцного, місткого слова. Бо тільки таке слово може передавати глибинний зміст архетипів культури. Для театру, де закоріненість слова, звукосполучення у процеси підсвідомого є особливо відчутна, очевидним є і та непересічна роль, яку відіграватиме поезія Василя Стуса у подальшому становленні української мови», – зазначив режисер вистави.

Режисером-постановником є Володимир Кучинський. Музичне оформлення виконала Наталія Половинка.

Коли дивитися: 22 грудня о 18:00 год.

Кадр з вистави «Марко Проклятий, або Східна легенда». Фото: театр Леся курбаса

«Білосніжка та семеро гномів»

Львівська національна опера

«Білосніжка та семеро гномів» є лібрето і хореографія, створене за мотивами однієї з найвідоміших з казок братів Грімм. У балеті зображена історія Білосніжки та її злої мачухи, яка хоче позбутися та стати найкрасивішою жінкою у світі. Одного разу блукаючи лісом Білосніжка зустріла семеро гномів, які стають її друзями.

Балетмейстером-постановником є Ігор Храмов. Диригент – Юрій Бервецький. Художник-постановник – Ярослав Бринь

Коли дивитися: 24 грудня о 12:00 год.

Кадр з вистави «Білосніжка та семеро гномів». Фото: Львівська опера

«Ніч перед Різдвом»

Палац культури залізничників «Рокс»

Виставка «Ніч перед Різдвом» є ще однією інтерпретацією однойменного казково-містичного твору українського письменника Миколи Гоголя. У ній зображено пригоди коваля Вакули, який вирішив в дорогу, щоб знайти для своєї коханої пару черевиків. Тут різдвяну атмосферу доповнить українська автентична музика у виконанні живого оркестру.

Виконавці: Олексій Вертинський, Михайло Самарський, Владислав Дмитрук, Марія Кварцяна, Діана Фролова тощо.

Коли дивитися: 26 грудня о 19:00 год.

Кадра з вистави "Ніч перед Різдвом" в Палаці культури залізничників «Рокс»

«Дорога до Різдва»

Перший український театр для юного глядача

У виставі «Дорога до Різдва» розповідається про пригоди Даринки та Настуні. Вони з нетерпінням чекають на зимове свято. Однак в дівчат різне сприйняття підготовки до свята: Настуся хоче піти на шопінг, щоб купити гарний для себе одяг, а Даринка – вивчає колядки та планує піти до шопки. Одного разу до них приходить Янгол, з яким вони мандрують в час, коли народився Ісус Христос.

Режисером-постановником є Ольга Гапа. Художник-постановник – Дарія Зав'ялова.

Коли дивитися: 17, 19, 20, 24, 27, 31 грудня.

Кадр з вистави "Дорога до Різдва" у Першому театрі

Нагадаємо, що ІА Дивись.іnfo також складає добірки книжок та фільмів. Тому що почитати на дозвіллі можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: