Чому молоді слід долучитися до громадської діяльності

кпенго
фото: з відкритих джерел

Повномасштабна війна Росії проти України зробила громадську активність і волонтерство частиною життя більшості українців. Допомагати захисникам і захисницям, підтримувати ВПО, рятувати тварин – тепер це роблять не лише громадські організації і фонди, а й звичайні люди.

Як молоді долучитися до громадської діяльності — з такою темою на «Youth Speak Forum» 2023 у Львові виступив виклалач бізнес-школи Роман Назаренко.

фото: Роман Назаренко на «Youth Speak Forum» 2023 у Львові, Дивись.info

Молодь важлива для громади

Процес децентралізації в Україні є безповоротним та ефективним інструментом розвитку громад та людського капіталу. Проте крім фінансових інструментів бюджетування та розвитку інфраструктурних об’єктів (доріг, зупинок тощо) для сталого розвитку громад та місцевого людського капіталу надважливим є врахування молодіжної політики як одного з основних елементів для подальшого стратегічного планування та довготривалого розвитку.

Основними показниками ефективної молодіжної політики є отримання бюджетних преференцій для цього напрямку та створення майданчиків для прийняття управлінських повноважень в громаді, а саме призначення відповідальних за вирішення цих завдань, що у наш час є надважливим питанням в умовах децентралізації.

«Важливо, щоб молодій людині було цікаво бачити себе в майбутньому громади, вдосконалювати та реалізовувати себе. Вплив молоді на процеси децентралізації є одним з ключових питань молодіжної політики України», - зазначив Роман.

За результатами вже згаданого всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного на замовлення Міністерства молоді та спорту, майже половина молоді, що мешкають в ОТГ, зазначає відсутність змін для молоді після створення громад, а більше третини молоді вважають, що місцева влада не враховує їхню думку при ухваленні рішень.

«Проте позитивним є той факт, що більше половини молоді готова особисто долуча тися до ініціатив у громаді, тобто готова змінювати своє життя на краще. Тому якщо метою керівництва є збільшення кількості молоді у громаді, потрібно зробити низку нескладних кроків, які сприятимуть залученні молодого населення до життя громади, стимулюватимуть його більшу активність, лояльність і відповідальність».

ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: Досвід розвинених країн: як українській молоді долучатися до процесів розвитку держави.

Причини долучитися до громадської діяльності

Де студенту чи недавньому випускнику взяти досвід роботи? Один із варіантів — долучитися до молодіжних громадських організацій та волонтерства. Розібралися, чого можна навчитися та куди вступати, щоб отримати цінний досвід.

«Така робота, може, й не принесе прибутку, але точно навчить усього що потрібно для успішної кар’єри у майбутньому. А ще — допоможе розімкнути замкнене коло «для роботи потрібен досвід, а для досвіду — робота», тому що потрапити в організацію можна зовсім «зеленим», а вийти — з вагомою базою для резюме», - висловився Роман Назаренко.

Ось які причини долучитися до громадської діяльності він виділив:

Нетворкінг

Учасники організації об’єднані спільною метою, а не фахом, тож ви познайомитесь з людьми різних професій та навичок: журналістами, операторами, юристами, медиками, мандрівниками. Усі ці контакти можуть знадобитися вам у майбутній роботі — ви завжди знатимете, до кого звернутись за порадою або кого покликати працювати разом із вами у комерційний проект. 

Професійні навички

Громадські організації зазвичай займаються суспільно-корисними проектами. Робота над ними навчить вас основам проектного менеджменту, публічних комунікацій, управління персоналом, пошуку ресурсів та роботі з партнерами. 

Це особливо корисно, якщо ви вже визначились із майбутньою професією. Тоді в організації ви можете взяти на себе обов’язки, безпосередньо пов’язані з обраним фахом. Наприклад, якщо ви хочете стати піарником, просування проекту у соціальних мережах та налагодження інфопартнерств стане чудовим досвідом, який згодом можна буде зафіксувати у резюме.

Лідерство, ініціативність та інші soft skills

Перш за все, участь у громадських організаціях допомагає прокачати навички лідерства, вміння брати на себе відповідальність та проявляти ініціативу. Адже від ініціативності учасників залежить успішність організації. Хочеш реалізувати власний проект — придумай концепцію, збери команду і веди її до перемоги. З кожним новим проектом легше брати відповідальність, проявляти ініціативу та просувати свої ідеї. А це навички, які сьогодні дуже цінують роботодавці.

Міжнародний досвід

Громадські активісти зазвичай мають доступ до різноманітних міжнародних програм та проектів. Учасники можуть поїхати за кордон не просто відпочити, а й отримати нові знання та навички безкоштовно або за невеликий оргвнесок. Це може бути освітній проект з медіаграмотності, боротьби зі стереотипами, проектного менеджменту тощо. Ви отримаєте унікальні знання та досвід міжнародних кейсів.

ілюстративне фото з вікритих джерел

Довідка

Youth Speak Forum – це щорічна молодіжна подія, спрямована на популяризацію можливостей для молоді України у комерційному, державному та громадському секторах.

Подія пропонує учасникам:

  • можливість обговорити важливі теми у сферах підприємництва, громадського та державного секторів, а також волонтерства;
  • відвідати платформу для зустрічі людей різних професій і інтересів з метою спільного обговорення актуальних питань та знаходження шляхів подолання викликів, що постають перед молоддю;
  • взяти участь у заходах, які допоможуть розвинути їхні навички та знання в галузі підприємництва, соціальних ініціатив, громадських проектів та багато інших;
  • перспективу налагодити цінні контакти, знайти нових друзів та бізнес-партнерів.

На заході молоді люди України мали змогу послухати лекції на теми світових бізнес-трендів, ментального здоров'я під час війни, інклюзивності, толернтності, фінансової грамотності та важливості розвитку культури. Після лекцій була можливість обговорення питань із фахівцями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: