«єОселя»: яка альтернатива для тих, хто не має пільг

ззз
фото: з відкритих джерел

Уже 4 176 українців скористалися програмою «єОселя». Загальна сума виданих кредитів на іпотеку — понад 6 млрд гривень згідно з даними «Укрфінжитла». 68% з цих громадян — військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики. Однак забудовники створюють програми, якими можуть скористатися і ті категорії населення, які не мають пільг.

Про це на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові говорив Директор департаменту розвитку партнерських проектів та альтернативних продуктів Укрфінжитла Андрій Тарасенко.

фото: Андрій Тарасенко на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові, Дивись.info

Програма «єОселя» залучає все більше громадян України

Програма доступного іпотечного кредитування «єОселя» запрацювала в Україні з жовтня 2022 року. На пільгову іпотеку під 3% річних терміном до 20 років із початковим внеском від 20% вартості житла можуть претендувати військовослужбовці-контрактники ЗСУ, працівники сектору безпеки та оборони, медпрацівники, педагоги, наукові співробітники. З моменту її запуску 2022 року банки-партнери вже видали понад 3 млрд грн кредитів більше ніж 2,2 тис. учасникам.

З 1 серпня минулого року подати заявку на участь у програмі «єОселя» під 7% можуть ветерани війни, учасники бойових дій, ВПО та громадяни, які не мають власного житла, більшого за нормативну площу.

У програмі «єОселя» беруть участь шість банків-партнерів: Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Глобус банк, Sky Bank та Укрексімбанк. Подати заявку на участь у програмі можна в мобільному застосунку «Дія».

«Ще наприкінці 2022 року уряд докапіталізував "Укрфінжитло" на 30 млрд грн за рахунок випуску облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Такого фінансування було достатньо, щоб у 2023 році видати 12-15 тис. іпотечних кредитів», - розповідає експерт.

Станом на кінець 2023 року «Укрфінжитло» може видати кредит за державною програмою іпотек «єОселя» 10 тисячам людей у 2023 році та 12 тисячам — у 2024 році.

«До кінця року в нас є ресурс на 10 тис. угод. У 2024-му хочемо наростити цей показник щонайменше до 12 тис. Але щоб люди доходили до етапу угод, важливо мати вибір житла, тому ми закликаємо забудовників активніше приходити в програму», - каже Тарасенко.

Посадовець "Укрінфжитла" додав, що поки банки-партнери програми акредитували лише 11 девелоперів у шести регіонах. Перелік їх можна переглянути на сайті товариства.

Уже 4 176 українців скористалися програмою «єОселя». Загальна сума виданих кредитів на іпотеку — понад 6 млрд гривень, згідно з даними «Укрфінжитла». 68% з цих громадян — військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики.

Найбільше квартир за програмою купили в Києві та Київській області – 643 та 1 144 відповідно. Також популярні Рівненська (252), Волинська (230), Вінницька (214) та Львівська (199) області.

фото: з відкритих джерел

Читайте також: єОселя: як працює програма та які є підводні течії.

Для тих категорій населення, які не є пільговиками, з'явилася альтернатива

Цього року Ощадбанк та «Інтергал-Буд» оголосили про підписання меморандуму та ініціювання спільної іпотечної програми, в рамках якої українці зможуть придбати житло під 7% річних. Андрій Тарасенко заявляє, що до кінця року є ресурс на 10 тисяч угод. Він майже вичерпаний.

«Компанія «Інтергал-Буд» є учасником програми. І ми вбачаємо в ній величезний потенціал. Проте розуміємо, що якою б хорошою не була ця державна ініціатива, її масштабів може не вистачати, щоб задовольнити наявний попит на житло. Саме тому важливо, аби великі гравці будівельного ринку та представники банківського сектору об’єднувались та створювали альтернативні пропозиції. Це забезпечить синергетичний ефект та дозволить наситити ринок вигідними пропозиціями придбання нерухомості», - висловлюється фахівець.

«єОселя» має певні обмеження, зокрема, щодо позичальників. На першому етапі програми коло осіб, що можуть отримати пільгову іпотеку, було чітко обмежено декількома категоріями громадян. Зараз «єОселя» масштабувалась і на дешевий кредит може претендувати більше українців. Проте не всі та вже не під 3%, а під 7% річних. 

«Програма також має обмеження щодо суми кредиту. Гранична вартість нерухомості не може перевищувати середню вартість житла за регіонами України, визначену Мінрегіоном, помножену на певні коефіцієнти. Якщо ця вартість більша, позичальник мусить перекрити різницю власним коштом, що не завжди посильно».

Ще один недолік держпрограми, додає Андрій, — її залежність від бюджетної спроможності підтримувати реалізацію. Тобто аби «єОселя» працювала та набирала оберти, держава має забезпечувати безперервне фінансування у чималих обсягах. Для країни, що знаходиться в умовах війни, це складно.

«Саме тому великий бізнес має запропонувати альтернативу, яка не спиратиметься на бюджетні кошти та буде реалізовуватись паралельно з державними програмами».

Що пропонують Ощадбанк та «Інтергал-Буд»?

Іпотечна програма дає можливість придбати нерухомість у будь-якому готовому будинку від «Інтергал-Буд» строком до 20 років з першим внеском від 30%. Протягом перших 3-х років для позичальників діятиме пільгова ставка 7% річних. Починаючи з 4-го року — 19% річних. Гранична сума кредиту становить 10 млн грн.

Ця пропозиція розрахована в першу чергу на тих громадян, які не підпадають під критерії участі в державній «єОселя» оскільки або не належать до пільгових категорій, або вже мають у власності нерухомість, площа якої переважає 52,5 м². 

Спільна іпотека від Ощадбанк та «Інтергал-Буд» також є чудовою альтернативою програмам розтермінування. Вони хоч і вигідніші за кредити на житло на загальних ринкових умовах, проте мають прив'язку до курсу долара США, а це певні ризики, пов'язані з курсовими коливаннями. 

фото: з відкритих джерел

Читайте також: Тенденції на ринку нерухомості в Україні у 2023 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: