єОселя: як працює програма та які є підводні течії

житло

Відколи всі активно заговорили про єОселю, відтоді й почали з'являтися різні думки стосовно цієї програми. Змішалось все: підозри, гіпотези, стереотипи та переконання.


Колонка львівської ріелторки Оксани Савули

Давайте розберемо це питання детально, оскільки я вважаю, що це насправді класний шанс придбати собі квартиру, особливо якщо накопичити повністю кошти складно, або, здається, навіть нереально.

Є 2 види іпотеки єОселя

Пільгове кредитування під 3% для певних категорій населення, таких як військовослужбовці, медики, вчителі, науковці. Ця іпотека діє, тобто коліщатка цієї машини вже працюють і вона їде. Розвінчую міфи, оскільки зараз ширяться чутки, що вона скасована, бо є нова іпотека під 7%.

Власне, проблеми є, через труднощі з фінансуванням банків державою дуже багато угод не відбулись. Безкінечне чекання на кошти завершувалось розірванням договорів завдатку. Тому багато власників досі відмовляються продавати квартиру через цю програму. А як ми знаємо - негативні відгуки ширяться швидше, ніж позитивні.

Скажу вам чесно, особисто для мене, це також болюча тема. Тому що в мене також багато угод через відсутність коштів у банках так і не прийшли до логічного завершення. А це в кінцевому результаті - розчаровані покупці, які втратили свій завдаток, а також мрію на власне житло. З іншої сторони стоять розчаровані продавці, яких ми, день в день, з місяця в місяць, переконували почекати, бо ось-ось гроші надійдуть.

Державне кредитування для інших категорій населення під 7%. Хто може підпадати: ветерани війни та члени їх сімей, внутрішньо переміщенні особи, а також ІНШІ ГРОМАДЯНИ України, які НЕ мають власного житла, або, якщо мають у власності менше аніж 52 м квадратних з розрахунку на 1 особу сім’ї, і на кожну наступну додатково 21 м кв.

Зараз я пишу цю статтю не для того, щоб написати як все погано, і що державна іпотека не працює. Навпаки. Я даю знову шанс собі, своїм клієнтам, банкам та державі, наче 2-е дихання, і я та моя команда знову шукаємо об’єкти, які готові продаватись під кредитування єОселя. На старті завжди бувають труднощі, які держава, у ще й військовий час, дуже вміло долає та намагається спрощувати процеси і робити їх максимально прозорими та зрозумілими.

Нещодавно, в себе в Instagram stories, я розповідала, що коли щось розпочинається, то першопрохідцям завжди щастить. І мала рацію. Перші клієнти вже придбали собі житло за пільговим кредитуванням із швидкою виплатою коштів. Все логічно в даному випадку, правда ж?!

Які перші кроки потрібно зробити

Щоби придбати квартиру за цією програмою, потрібно:

  • 1-й крок. Через застосунок Дія подати заявку на програму. До слова, на цьому етапі клієнт сам обирає які банки будуть залучені. Ця заявка заповнюється дуже просто, від вас не потрібно жодних документів. Тож можете це зробити просто зараз.
  • Наступний, 2-й крок, знову-таки, через застосунок Дія. Ви очікуєте попереднього рішення від банків чи готові вони вас кредитувати. А тут увага(!), таке попереднє рішення діє лише 30 днів. Це говорить про те, що коли ви надсилаєте заявку в Дію, для себе ви вже маєте чітко вирішити, що вам дійсно це потрібно і ЩО САМЕ вам потрібно. Тому, будь ласка, не нехтуйте таким рішенням.
  • 3-й крок, мабуть, найскладніший - це вибір квартири. На цьому етапі ви самостійно шукаєте для себе об’єкт нерухомості, або ж довіряєте це ріелтору. Одразу скажу, знайти квартиру буде не так легко, як хотілося б, бо не всі знають та розуміють як діє програма, та не розуміють всіх тонкощів й умов. Проте дуже цілеспрямовані клієнти знаходять собі нерухомість мрії. Тож, навіть якщо ви зараз в пошуках своєї квартири, будь ласка, не опускайте руки. І пам’ятайте, що вже багато хто скористався цією програмою, живе у власній квартирі , та сплачує іпотеку в розмірі аналогічної  оренди квартири (так, місячний платіж = середньостатистичній сумі оренди квартири на ринку нерухомості).
  • 4-й крок – підготовка документів для банку, як своїх особистих, так і документів нерухомості, яку ви знайшли та хочете придбати за програмою. Отримавши документи, банк приймає остаточне рішення щодо кредитування. Якщо рішення банку позитивне, ви можете планувати укладання договорів. Хочу зазначити, що така квартира переходить у власність покупця одразу, а кредитні кошти від держави переходять на рахунок продавця.

Нюанси єОселі

Напишу про момент, який всіх цікавить. Якщо ви знайшли квартиру дорожче, аніж сума, на яку вам погодили кредит. Що робити? Тут все просто, - держава адекватно розуміє цю ситуацію, тож залишкову суму ви можете доплатити продавцю квартири.

Є ще певні нюанси щодо вибору квартири. Критерії відрізняються в залежності від того, за якою програмою ви кредитуєтесь - 3% чи 7%. Існує перелік об’єктів, які не підлягають кредитуванню взагалі. А саме:

  • приміщення з фондів житла для тимчасового проживання;
  • квартири в багатоквартирному жилому будинку державної чи комунальної власності;
  • житло в обласних центрах, віком понад 10 років для категорій позичальників під 3%
  • квартира в багатоквартирному будинку, прийнятому в експлуатацію раніше ніж за 3 роки до дати укладення договору іпотеки (для категорій позичальників під програму 7%)

І ще одне важливе уточнення, яке часто змушує сумніватись позичальників, чи брати кредит під 3%.
Завжди постає одне й те ж саме запитання: «Ось зараз, наприклад, я працюю на певній роботі і, можу взяти собі кредит, але що буде, якщо я зміню роботу, перестану бути військовослужбовцем/лікарем/вчителем та піду на пенсію, що тоді?». В такому випадку, ваша пільгова відсоткова ставка змінюється з 3% до 7, тобто для кредитування, як для інших категорій населення.

Надіюсь, мені вдалось вам трішки роз’яснити ситуацію, яка відбувається зараз є оОселею в Україні. І все ж таки, якщо ви маєте можливість скористатись цією програмою, і досі роздумуєте чи варто, то хочу сказати «Коли, якщо не зараз?»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: