Зміни до «єОселі»: які переваги з'явились у держпрограмі

житло4
Колаж:АрміяInform

Напередодні, 22 грудня, уряд вніс зміни до державної програми надання пільгових іпотечних кредитів «єОселя». До цього вона поширювалась лише на квартири, тож нововведення є позитивними.


Колонка львівської ріелторки Оксани Савули

Тепер за програмою можна придбати будинки. Відтак заміська забудова набуде активнішої фази продажів.

Навколо Львова збудовано багато нових будинків, багато котеджів, котеджних містечок, і саме зараз всі хто мріяли про свій власний будинок, мають таку можливість.

Однак тут є певні норми та правила, на які варто зважати.

Метри квадратні

Зберігається нормативна площа по будинку на 1 особу 62 ,5 м2, за кожного наступного члена сім’ї + 21 м2. Тобто на середньостатистичну сім’ю з 2 дітьми, є можливість розглядати будинки площею 125 м2.

Вважаю, це найоптимальнішою площею заміських будинків.

Відсоткова ставка

Для такої категорії як військовослужбовці, медики, науковці, а також вчителі, зберігається ставка 3%. Для інших категорій населення 7%, так само як при купівлі квартир.

Читайте також: «єОселя»: яка альтернатива для тих, хто не має пільг

По цій програмі ви не можете придбати будинки, які введені експлуатацію понад 3 роки тому. Тобто йдеться про щойно збудовані помешкання, які встигли ввести в експлуатацію. І зокрема ті, на які не оформлено право власності.

Зазвичай забудовники вводили свої будинки в експлуатацію, продаючи їх як земельну ділянку, для того щоб зекономити податки при продажі. Утім зважаючи на те, що останнім часом попит на заміську нерухомості знизився, то вмотивовані власники, які насправді хочуть продати свої будинки, котеджі чи таунхауси, будуть виготовляти право власності, сплачувати податки, для того щоби продати свій об’єкт швидше.

Для того, щоб перевірити чи ви маєте право на отримання іпотечного кредиту від державної програми «єОселя», ви можете скористатися державним порталом «Дія».

Зміни до цієї постанови наберуть чинність через 30 днів від від дати прийняття, себто наприкінці січня 2024 року, з'явиться можливість придбати власний будинок.

Раніше ми розповідали, як розвивалась нерухомість у Львові впродовж 2023 року.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: