За минулий рік на Львівщині до поліції надійшло понад 13 тисяч звернень про домашнє насильство

насильство66
Ілюстративне фото: з відкритих джерел

За 2023 рік до поліції надійшло 13 056 звернень від громадян (мешканців і гостей Львова та області), які оператори попередньо кваліфікували як події, пов’язані з домашнім насильством.

Такі дані повідомили в поліції Львівської області.

Там розповіли, що після кожного такого звернення правоохоронці проводили перевірки. Внаслідок них - склали близько 9 тисяч протоколів за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За інформацією поліції, під час таких перевірок повідомлень поліцейські правоохоронці проводять оцінку ризиків вчинення домашнього насильства, за результатами якої приймаються рішення про винесення термінових заборонних приписів, обмежувальних заходів, притягнення кривдника до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

«В окремих випадках щодо кривдника можуть вживатись одразу кілька обмежувальних заходів. За минулий рік таких приписів та обмежувальних заходів поліцейські Львівщини винесли 5069. Окрім того, за вчинення домашнього насильства протягом минулого року поліцейські Львівщини відкрили 293 кримінальні провадження за ст.126-1 (Домашнє насильство) Кримінального кодексу України. Проводяться досудові розслідування», – зазначили в поліції Львівської області.

Які бувають види домашнього насильства

Нагадаємо, раніше ІА Дивись.info щодо домашнього насильства поспілкувалася з адвокаткою, кандидаткою юридичних наук та доценткою Катериною Ілікчієвою. Вона розповіла про види насильства (Якщо говорити про те, на що посягає кривдник):

  • фізичне — форма насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру;
  • психологічне — форма насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи;
  • сексуальне — форма насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності;
  • економічне — форма насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

Читайте також На Львівщині відкрили притулок для жінок, які постраждали від сімейного насильства

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: