Від початку року на Львівщині виявили 15 випадків сказу у тварин

собака
Ілюстративне фото, архів ІА Дивись.info

Упродовж 2023 року на Львівщині виявили 93 випадки сказу. Станом на січень теперішнього року вже зафіксували 15 випадків.

Про це йдеться у підсумках обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Торік, найбільше випадків недуги, а саме 36, зафіксували у лисиць. Найбільшу кількість випадків минулого року реєстрували у гірських районах із значною площею лісів, де в рази зросла кількість лисиць та інших хижих звірів, які можуть бути потенційними резервуарами сказу. 

Тож 2024 року хочуть вакцинувати якомога більше тварин на Львівщині від сказу.

Торік щепили проти сказу 484 972 гол. тварин.

Напередодні у курортній Східниці на Львівщині та довколишніх селах запровадили двомісячний карантин через сказ, який виявили у кота та лисиці. Випадки недуги серед тварин у регіоні фіксувають все активніше, а місцева влада закликає вакцинувати домашніх улюбленців.

ІА Дивись.info розпитала у львівського ветеринара Андрія Курача, що варто знати про щеплення від сказу та коли варто бити на сполох.

Що таке сказ

Це невиліковне та небезпечне захворювання, що вражає центральну нервову систему. Воно супроводжується паралічем і завжди закінчується смертю. Зараження сказом відбувається через потрапляння слини від хворої тварини на слизові оболонки або ж у рани та подряпини.

Основними симптомами захворювання є: відмова від їжі, млявість, слинотеча, байдужість до води (гідрофобія), несподівана зміна поведінки тварини (агресія переростає на ласкавість і навпаки).

За статистикою, саме кішка є найчастішою причиною зараження людей (одна з трьох).

Вакцинація тварин – це єдиний та ефективний спосіб профілактики сказу. Її  потрібно проводити вперше у 3-місячному віці. Далі – раз на рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: