Як понад сто років тому студенти боролись із росіянами під Крутами: ключові факти

FA75E9F8-F220-4709-8E24-34BBFCF1190F

106 роки тому відбувся нерівний бій під Крутами, коли проти кількатисячної більшовицької армії вийшла невелика група студентів.

Як розповідав нам кандидат історичних наук, доцент, НУ «Львівська політехніка» Іван Хома, Україна відзначає бій під Крутами, як один з боїв першої в новітній історії війни за українську державність. Подвиг кадетів, гімназистів та студентів армії Української Народної Республіки відзначали і до  Євромайдану та Революції гідності, але очевидно, що це було формальністю, без спроби взяти ключові повідомлення, для чого це ми маємо робити – вшановувати, пам’ятати.

«А йшлося про те, що особливості та закономірності історії української державності вказують, що потрібне постійне зміцнення обороноздатності держави для захисту суверенітету, незалежності та тери¬торіальної цілісності. Відповідно коли в лютому-березні 2014 року  розпочалась окупація Росією території нашої держави ми зустріли її не боєздатною, свідомою, морально стійкою армією. Довелося вже в ході війни усвідомлювати, що таке бій під Крутами і в чому зміст його пам’яті та досвіду», — каже історик.

 

ІА Дивись.info зібрала декілька фактів про цю битву.

  1. 25-27 січня запеклі бої розгорнулися біля станції Бахмач, який українські війська змушені були залишити і відступити до станції Крути.
  2. Це було суто добровольче формування, запис до нього відбувався в Києві, в будівлі Центральної Ради, зараз це Будинок вчителя, а підготовка відбувалася на території Київського Костянтинівського військового училища, що на Печерську.
  3. За різними підрахунками, в Крутах перебувало від 420 до 520 юнаків і студентів, які мали на озброєнні до 16 кулеметів, бронепоїзд під командуванням сотника Ярцева і бойовий склад сотника Лощенка.
  4. Бій під Крутами тривав 5 годин, а з боку Червоної армії було 4800 солдатів.
  5. Відступавши до Києва, один студентський взвод, заблукав у темряві та випадково повернув до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили.
  6. Один із українських вояків, Григорій Піпський з Галичини, перед самим розстрілом заспівав гімн України, його спів підхопили інші полонені, і після цього пролунали постріли.
  7. Командувачем українських частин, які брали участь у бою під Крутами, був Аверкій Гончаренко - колишній капітан російської імператорської армії, нагороджений Георгіївським хрестом. На час подій він був командиром куреня Першої української військової школи імені Богдана Хмельницького.
  8. За рішенням Української Центральної Ради 19 березня 1918 тіла вояків-студентів було перевезено до Києва та урочисто поховано на цвинтарі Аскольдова могила.
  9. 1931 року до 13-ої річниці бою ІІ конференція Львівського студентства ухвалила рішення вважати роковини бою українським всестудентським святом і оголосила проведення одноденного голодування. Таке голодування проводилось у подальшому щороку до 1939 року.
  10. У січні 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам'яті героїв Крут». Відтоді цей день відзначають на державному рівні.
  11. Другого березня 2022 року окупанти зазнали поразки у бою під Крутами на Чернігівщині через 104 роки після битви українців з росіянами, яка стала символом боротьби за незалежність України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: