Як зекономити на автозапчастинах

IMG_1218
Фото: архів ІА Дивись.info

Багато водіїв прагнуть економити на запчастинах для авто без втрати якості. Тема є суперечливою, адже на ринку є багато контрафаку, підробок і водночас нових брендів. Останні починають боротись за ринок, вкладаючи величезні ресурси у якість та розкрутку, настільки, що товар, попри якість, не відповідає ціні.


Колонка автомобільного експерта Юрія Стефанишина

Насамперед варто розібратись, що таке оригінал.

Оригінал — запчастина, яка встановлюється на автомобіль, коли його збирають на заводі. Але потрібно розуміти, що, наприклад, Toyota не випускає свічок, тож у цього бренду їх просто немає. Toyota замовляє свічки фірми Denso і монтує їх на автомобіль під час збирання. На фірмі Denso є окрема лінія, яка виготовляє ці деталі для заводу Toyota і пакує їх в упакування з логотипом Toyota.

Також це стосується й ходової частини автомобіля. Наприклад, фірма Lemforder робить сайлентблоки для концерну VAG: Audi, Volkswagen, Seat, Skoda, і так далі. Такі запчастини продаються як оригінальні - в упакуваннях фірми виробника автомобілів, тоді є націнка на сам бренд, наприклад, vag групи, Toyota чи іншого виробника автомобілів. У такому випадку ви переплачуєте за упаковку та за бренд. Але натомість розумієте, що гарантію того, що ця запчастина підходить під ваш автомобіль, надає сам виробник.

Є замінники, які стараються максимально дотримуватись критеріїв якості оригінальних запчастин, але вже мають інші назви. Їх поділяють на три категорії:

  • Запчастини, які постачають на завод для збирання автомобіля, або на ринок оригінальних запчастин. Їх також можна придбати, але в упакуванні виробника запчастин. Це суттєво зменшує ціну - від 10% до 30% вартості. І чим дорожчий бренд авто, тим більша різниця в ціні. Такі запчастини можна встановлювати без хвилювань: вони оригінальні, ви не переплачуєте за упаковку від виробника автомобіля, але запчастини надійні та якісні.

Якісний спеціаліст з підбору запчастин добре розуміється на цій специфіці. Професійні продавці часто відстежують усі можливі варіанти та пропонують своїм покупцям.

  • Гірші за якістю запчастини - використовуються менш якісні матеріали для виготовлення або менш технологічне обладнання для здешевлення самого кінцевого продукту. На цьому ринку є просто неймовірна кількість товарів та замінників. Є, відверто, «сміття». Коли оригінальна запчастина коштує, уявімо собі, 100 євро, а замінник 14 євро, то маємо розуміти, що матеріали, які використані у дешевому заміннику, аж ніяк не можуть відповідати критеріям якості виробника автомобілів.

Існують варіанти компромісу. Це коли запчастина дійсно є менш якісною, але в межах, допустимих заводом. Однак автомобіль, який експлуатуєте, не піддається великим навантаженням. Тоді є зміст використання таких запчастин.

Ще один критерій використання таких запчастин - це коли на ринку дійсно немає оригінальних якісних замінників, а лише контрафакт та підробки. У такому випадку краще ставити дешевші запчастини — так принаймі зекономите кошти .

  • Покращені запчастини. Є багато ентузіастів та багато фірм приватних підприємців, які дійсно хочуть покращити свої вироби і стати конкурентоздатними при меншій ціні. Останню можна закласти на великих об'ємах лише розумними рішеннями, дослідженнями та завдяки численним спробам.

Рекомендації дуже прості. Насамперед — рахуйте. Але не тільки ціну запчастин, а й роботу та час, витрачений на її розробку тощо. Якщо це ходова, потрібно врахувати розвал-сходження. Дешеві запчастини швидше зношуються, а отже матимуть неправильну геометрію та будуть шкодити резині на колесах.

Якщо це, наприклад, свічки запалювання або повітряні фільтри, пам'ятайте, що неякісні повітряні фільтри будуть пропускати пил до двигуна і він швидше вийде з ладу.

Якщо це свічки, вони будуть погано запалювати суміш і у вас буде перерозхід палива.

Окрім того, є ще багато негативних аспектів, які будуть впливати на ресурс та надійність вашого автомобіля.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як обрати автосервіс.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: