Бути напоготові, або Що таке «хвороба Х», про яку попереджають світ

x
Ілюстрація: o.ko25 для ІА Дивись.info

Після Нового року в Україні заговорили про «хворобу Х» — майбутню недугу, назва якої наразі невідома. Так само колись нарікали коронавірус, який невдовзі перетворився в пандемію та забрав життя мільйонів людей.

ІА Дивись.info розповідає, що відомо про «хворобу Х» та запитала у медиків, до чого варто готуватись.

Потенційно небезпечно

Як розповів міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, йдеться не про конкретну недугу, а про потенційну загрозу. Учені по всьому світові досліджують це питання, аби спрогнозувати її перебіг та встигнути застосувати весь наявний ресурс, щоб зберегти людські життя.

«Політична та галузева співпраця — це те, що дозволяє нам всім підготуватися якомога краще. Зокрема, йдеться про оперативну розробку високоякісних діагностичних, терапевтичних засобів та вакцин. Зараз йдеться про 100 днів на випадок наступної епідемії», — заявив він.

Ляшко пояснює, що кілька років тому коронавірус теж вважався хворобою Х. Він вважає, що цей досвід став доказом того, наскільки вразливою є медицина, коли одночасно зростає навантаження на медичних працівників, не досконало працює система постійного (рутинного) епіднагляду, відсутня можливість на рівні країни досліджувати віруси і зміни в них, створювати вакцину. Окрім цього, потужність фармкомпаній окремих країн не здатна впоратися з глобальним попитом.

Під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі, що пройшов у січні теперішнього року, одна із тем, яку обговорювали провідні експерти, була саме «хворобі Х». Тоді ВООЗ, серед іншого, припустили, що ця недуга «може викликати у 20 разів більше смертей, ніж пандемія коронавірусу».

Хвороба Х  — чи варто панікувати

Терапевт Богдан Мостюк поділився із ІА Дивись.info, що вважає розмови про хворобу Х радше гіпотезою. Утім, каже, вона має право на існування зважаючи на досвід попередніх років.

«Проте такі питання повинні обговорюватись не на широкий загал, адже для збурення суспільства реальних підстав нема. Тому всім раджу бути спокійними. Нехай спеціалісти займаються: прогнозують (але в колі компетентних людей), профілактують. тощо», — коментує він.

Богдан Мостюк, який також є реаніматологом медцентру «Родовід», радить ставитись до прогнозів щодо хвороби Х критично, адже цілком ймовірно, що палкі дискусії довкола цієї теми «може бути інформаційною атакою».

Нардепка та членкиня Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Вікторія Вагнєр також пояснила, чому панікувати не варто.

«Зустріч у Давосі має більше заспокоювати, ніж хвилювати. Адже йдеться про стимулювання всіх цивілізованих держави світу до своєчасного виявлення нової хвороби в разі її виникнення та максимально швидкого включення у протидію їй», — заспокоює вона.

Додає: «хвороба Х» — поки гіпотетична загроза, і людство у третьому тисячолітті краще готове до протидії пандеміям.

Не перша хвороба Х — світові пандемії

Термін «хвороба Х» вперше вжили 2017 року. Цьому передував спалах лихоманки Еболи у Західній Африці впродовж 2014-2016 років. Унаслідок цієї епідемії померли 11 тисяч осіб.

«Х» означає невідомий патоген. Він може бути або новим вірусом або ж бактерією, стійкою до антибіотиків, які існують.

Ілюстративне фото, архів ІА Дивись.info

Пандемії недуг, які призвели до багатомільйонних людських жертв. Першою стала чума, зафіксована 541 року. Тоді загинули 13% населення планети.

Ця пандемія призупинила торгівлю і послабила Візантійську імперію на чолі з Юстиніаном I. За оцінками істориків, вона вбила близько половини населення світу, затьмаривши військові зусилля імператора. Він намагався возз'єднати західну і східну частини Римської імперії, але чума зіграла свою роль в її падінні.


Бубонна чума, або «чорна смерть» (1347-1351 рр.). Недуга забрала життя приблизно 60% населення Європи. У звіті Deutsche Bank йдеться, що це був другий за силою економічний спад в історії Великобританії: 1349 року економіка країни скоротилася на 23,5%.


Віспа (15-17 ст.) Проклала шлях колонізації Північної і Південної Америки і змінила оцінку грошей. Віспа вбила 95% корінного населення Північної і Південної Америки. Золото і срібло з Нового світу, привели до інфляції в Іспанській імперії, через що сталася «цінова революція», яка змінила спосіб оцінки грошей. Це стало вирішальним моментом в історії капіталізму.


Холера (1817-1823 рр.). Вона стала найтривалішою пандемією, так як вона до сих пір зачіпає мільйони людей в країнах з низьким рівнем життя.

Востаннє спалах холери в Україні стався 2011 року в Маріуполі Донецької області. До того випадки фіксували 1998, 1999 та 2007 роках.


Іспанський грип 1918 року забрав 75 млн життів. Коли хвороба вщухла, вчені провели велике дослідження, щоб з'ясувати причини пандемії. У всьому світі іспанський грип заразив приблизно 500 млн осіб, а вбив приблизно 50 млн, але влада країн применшували і навіть заперечували його серйозність. Назва хвороби пов'язане з тим, що Іспанія однією з небагатьох визнала його небезпеку.


Гонконзький грип, або H3N2 (1968-1970 рр.), Показав важливість вакцин для стримування захворювань. H3N2 став виключно заразною хворобою: протягом двох тижнів після першого спалаху він був виявлений у 500 тисяч чоловік.


Атипова пневмонія (2002-2003 рр.) Підвищила обізнаність про профілактику передачі вірусних захворювань. Після спалаху атипової пневмонії поверхні в громадських місцях Гонконгу почали регулярно дезінфікувати, а маски для обличчя стали звичайним явищем на вулиці.

Фото: МОЗ України

Свинячий грип (2009-2010 рр.) Продемонструвала уразливість країн з передовими системами охорони здоров'я. Вони виявилися нездатні впоратися вірусом що швидко розповсюджується.


Ебола, що почалася в 2014 році, обійшлася світу в $4,3 млрд. У Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне після спалаху різко знизився обсяг іноземних інвестицій. Як і свинячий грип, ебола передалася людині від тварини.


Коронавірус. З кінця 2019 року призвів до смерті 6 млн людей по всьому світу. 


*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: