П'ятірка місць Львівщини, де можна відпочити від гамору та відновитись 

Далекі подорожі взимку подобаються не всім, а от мінімандрівки із родиною чи в компанії друзів — до вподоби багатьом.

ІА Дивись.info розповість про п'ять місць, куди можна вибратись просто зараз. У добірці — неймовірні місця для фотосесій та затишні локації для перезавантажання.

Загадкове Задвір'я

У Золочівському районі, за якогось 40 кілометрів від Львова, розляглось село Задвір'я, яке важко відрізнити від інших українських, проте тут є локація, яку ви не побачите більше ніде.

Таємничий костел Божої Матері із дзвіницею не залишить байдужим нікого. Тут все, нібито із казки. Щоправда, занедбано. Біля автотраси за кілометр на північ від центральної частини села можна знайти муровану святиню 1907-1908 років. У радянські часи тут діяв колгоспний склад, нині каплиця стоїть пусткою і привертає увагу таємничістю. Ззовні костел не такий примітний, як всередині: збереглися розписи на стінах, вціліла фреска Матері Божої під самою стелею.

Підгорецький замок

Це ще та чарівна локація для фото. Головною туристичною цікавинкою Підгірців  є палац Яблоновських-Бруницьких, який звели в 1730-х роках. Зазначимо, йдеться не про Підбірці. знаментині однойменним палацом, а ті, які розляглись неподалік Стрия.

Фото 2019 року. Авторка: Христина Гоголь

Сьогодні палац відновили і чесно кажучи, вигляд у нього справді розкішний. Всередині перфектні кімнати, оздоба, все витончене та по-казковому прекрасне.

Мисливський замок у Підгірцях угорському шляхтичу Печару подарував польський король Ян Собеський ще 1668 року. Сам Печарський врятував йому життя у битві з турками. З 1848 року замок належав нащадку Печара, який був полковником у війську. Остаточного вигляду палац набув тільки наприкінці ХІХ століття. Парк обабіч нього вважають першим галицьким дендропарком.

Сьогодні тут ростуть десятки рідкісних дерев, особливо вражає грабова алея та платан: їм вже понад пів тисячоліття.

Такий вигляд палац має після реставрації
Фото: @nyouto4ka

Історія Демні

Село Демня дуже цікаве історичне село. Тут також є не менш цікаві локації, варті уваги мандрівників. Воно разташоване за 40 кілометрів від Львова у Стрийському районі і відвідини цього місця взимку матимуть особливий післясмак.

У Демні похований граф Скарбек і це ще не всі принади історичної перлини неподалік Стрия.

Костел у Демні. Фото 2021 року Ірини Ковальчук

Тут варто поїхати до костелу Матері Божої Ченстоховської, спорудженого 1913 року. Через рік святиню пошкодили російські війська, а 1945 — закрили. У 1960-их роках у ньому містився колгоспний склад, а з 1984 року – шкільний гімнастичний зал. В будинку плебанії діяла школа.

Цвинтар. Фото "Старих фотографій Львова"

2007 року в костелі, що пустує, впав хрест. Неподалік від святині є цвинтар, усі надгробні пам'ятники на якому виконали місцеві майстри, це кладовище нагадує музей просто неба.

200-літні храм, де був настоятелем дідусь Коновальця

У селі Черепин на Львівщині відновили дерев’яну святиню — церкву Стрітення Господнього XVIII століття. Роботи щодо реставрації розпочали ще 2011 року.

Церква є пам’яткою архітектури національного значення, датується 1757 роком. Відома передусім тим, що її настоятелем був дідусь засновника та першого голови ОУН Євгена Коновальця — о. Михайло Коновалець, скерований у Черепин після свого висвячення 1852 року.

Фото з архіву редакції.

За весь період реставрації тут провели близько 150-ти різних видів робіт: в самій церкві, а також у дзвіниці, облаштували благоустрій навколо пам’ятки. У храмі замінили дубові підвалини стін та бабинця, провели антисептування, відреставрували дерев’яні двері.

«Дністер: береги та притоки»

У листопаді нинішнього року на Львівщині з'явився новий турмаршрут вздовж річки Дністер зі села Устя на Стрийщині вздовж річки протяжністю 13км.

DCIM100MEDIADJI_0713.JPG

Як розповіли розробники, безкоштовний культурно-пізнавальний маршрут вихідного, що проходить по березі Дністра є лінійним відтак турист може розпочати свою мандрівку з сіл Устя або Колодруби. На маршруті встановлено вісім інформаційних стендів, які розповідають про історію та пам’ятки сіл Устя, Колодруби, Раделичі та Гірське; птахів, риб, рослин та стариці Дністра.

Частина маршруту проходить по території регіонального ландшафтного парку «Стільське Горбогір’я», де збережені стариці Дністра. Це численні заболочені місця, де колись було русло річки. У другій половині XIX століття було вирішено випрямити русло Дністра, оскільки річка була тут дуже звивистою. Таким чином колишні вигини було відокремлено від річки. Часто стариці є місцем існування вразливих видів, постійного або тимчасового перебування багатьох тварин (земноводних, риб, птахів).

Під час весняних і осінніх міграцій птахи використовують старорічища для відпочинку і підгодівлі. На інформаційних стендах є інформація про деяких типових представників стариць (земноводних, риб, птахів).

Це багатофункціональні маршрути для пересування безмоторними транспортними засобами чи пішохідним способом, що проходять вздовж природних коридорів, історичних торгових шляхів, річок і закинутих залізничних колій. Ці маршрути координуються місцевими товариствами з метою впровадження концепції сталого туризму і пропаганди здорового способу життя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: