Чому є затримка у передачі данських F-16 для України

photo1708676364
Тренування українських пілотів на винищувачах F-16. Скриншот із відео Володимира Зеленського/Telegram

Україна отримає перші винищувачі F-16 від Данії 2024 року і навіть раніше, ніж анонсували. Затримка пов'язана із технічними проблемами.

Про це повідомила пані прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен на спільній із президентом України Володимиром Зеленським пресконференції у Львові, 23 лютого, цитує ІА Дивись.info.

«Єдина причина, чому ми все ще затримуємося з переданням F-16 в Україну — це технічні питання. Потрібна серйозна інфраструктура для обслуговування цих винищувачів. До того ж, провести навчання на F-16 довше, ніж для будь-яких інших систем», — відповіла вона на питання журналістів про те, коли винищувачі будуть в Україні.

Фредеріксен додає, що Данія наполегливо вирішує це питання і є сподівання, що у повітряному просторі України побачать винищувачі  F-16 ще до літа теперішнього року.

Читайте також: Володимир Зеленський оприлюднив відео з навчань українських пілотів на F-16

«Зважаючи на всі зусилля, які ми докладаємо, і чудову співпрацю з союзниками, ми будемо готові це забезпечити до літа. Втім наголошу, що йдеться лише про практичні, технічні моменти, через які виникла прогалина у часі між серпнем і моментом, коли ми побачимо F-16 в Україні», — акцентувала пані прем'єр.

Нагадуємо, у Міністерстві оборони Данії заявили, що Україна може розраховувати на отримання перших винищувачів F-16 від Данії влітку 2024 року. Зі слів очільника данського відомства Трольса Лунда Пульсена, важко встановити чіткий графік передачі винищувачів F-16, тому що «є кілька умов, які повинні бути виконані для того, щоб Україна могла використовувати» ці літаки.

Остаточна передача перших данських літаків F-16 залежить від повної підготовки українських пілотів і необхідного українського допоміжного персоналу, а також від наявності необхідної логістики та інфраструктури в Україні. Для цього наполегливо працює міжнародна коаліція на підтримку України, додали в Данії.


Винищувачі F-16

Літак F-16 є легким багатоцільовим винищувачем, який розробила компанія «General Dynamics» для Повітряних сил США. F-16 було створено ще 48 років тому. Однак він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

Основні особливості цього літака є безкаркасний купол для гарної видимості, бічний джойстик для полегшення керування під час маневрування, катапультне крісло, яке може відхилятися на 30 градусів від вертикалі, щоб зменшити вплив перевантажень на пілота.

Крім того, F-16 містить також систему керування fly-by-wire яка допомагає стабілізувати управління польотом. Вперше ця система була встановлена саме на цьому літаку.

Нагадуємо, Україна та Данія підписали двосторонню безпекову угоду, яка передбачає довгострокову військову допомогу та підтримку за фундаментальними напрямками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: