Безпекову угоду підписали Україна та Нідерланди

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте
Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Фото: Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами.

Про це повідомили на сторінці Офісу президента у п'ятницю, першого березня.

Цю угоду між країнами підписали на 10 років.

Що передбачає угода

  • У разі повторної військової агресії проти України запускається механізм 24-годинного екстреного реагування;
  • Нідерланди продовжують надання та розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде необхідно.
  • Нідерланди надають Україні військову допомогу на 2 млрд євро у 2024 році та продовжують оборонну підтримку впродовж 10 років.
  • Україна отримає сучасне військове обладнання та підтримку оборонної промисловості. Пріоритет — у наданні ППО, артилерії, бронетехніки, у підтримці морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил.
  • Посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.
  • Розширення блоків щодо санкцій, відшкодування збитків та притягнення росії до відповідальності, а також щодо підтримки з боку Нідерландів культурної спадщини України.
  • Нідерланди підтримують майбутнє членства України в ЄС і в НАТО.

Зустріч Зеленського та Рютте

Під час зустрічі у Харкові Зеленський та Рютте взяли участь у засіданні військового кабінету. Зокрема поспілкувалися з міністром оборони Рустемом Умєровим, Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським та командувачем Повітряних сил ЗСУ Миколою Олещуком. Під час зустрічі йшлось про поточну ситуацію на полі бою, особливості російських повітряних обстрілів. А також про критичні потреби Сил оборони у снарядах, засобах ППО та бронетехніці. Окремо обговорили потреби сил ППО для захисту Харкова.

Попередні угоди з країнами-партнерами

Наприкінці лютого Україна та Данія підписали двосторонню безпекову угоду, яка передбачає довгострокову військову допомогу та підтримку за фундаментальними напрямками.

Натомість договір про дружбу та співробітництво підписали президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Албанії Еді Рама.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: