У Львові з'явився центр, де ветерани та цивільні адаптовуються до нових умов життя

У Львові відкрили перший в Україні абілітаційний центр для ветеранів та цивільних
У Львові відкрили перший в Україні абілітаційний центр для ветеранів та цивільних. Фото: ЛМР

У Львові запрацював перший в Україні абілітаційний центр для ветеранів та цивільних. Тут люди, які постраждали через російсько-українську війну і вже пройшли лікування та реабілітацію, адаптуються до нових умов життя. За рік допомогу в центрі зможуть отримати майже 300 осіб.

Про це повідомили у міській раді у четвер, 7 березня.

«HAB | Lviv Habilitation Center»

Абілітаційний центр є першим в Україні. Це ініціатива Альянсу громадського здоровʼя у співпраці з Національним реабілітаційним центром НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). Центр є перехідним безбарʼєрним простором, що дає можливість безпечно пережити досвід війни, щоб рухатися далі. Тут отримуватимуть нові навички ветерани та цивільні, які вже пройшли фізичну реабілітацію у центрі НЕЗЛАМНІ та потребують адаптації до нових умов життя. 

«Пройшовши лікування і отримавши якісні протези в UNBROKEN, люди переселяються сюди, щоб отримати досвід самостійного життя – коли потрібно самому піти за продуктами, приготувати їсти, скористатися транспортом. Ми зараз будуємо великий житловий комплекс для 700 людей, і цей досвід, здобутий тут, є дуже важливим, щоб все зробити правильно», — говорить міський голова Андрій Садовий.

Площа абілітаційного центру – 660 м.кв. Він має 9 кімнат (6 інклюзивні) та 27 ліжок. Планується, що за рік абілітацію тут будуть проходити 300 резидентів.

Навчання в інклюзивному просторі

З допомогою коучів, психологів та фізичних терапевтів поранені ветерани та цивільні протягом трьох тижнів навчаються самостійності в інклюзивному просторі та поза його межами.

Цей процес максимально подібний до того, що чекає на ветеранів та поранених цивільних вдома. Резиденти (так називають жителів центру) самостійно готують їжу, ходять в магазин, а також користуються громадським транспортом. Також тут постійно організовують різноманітні лекції, майстер-класи та поїздки на культурні заходи.

Першими резидентами центру стали: Яна Ковальова, бібліотекарка з Авдіївки, яка внаслідок бойових дій втратила  праву ногу. Пройшла лікування та реабілітацію в центрі UNBROKEN, і зараз адаптується до повсякденного життя в Lviv Habilitation Center.

Яна Ковальова. Фото: НЕЗЛАМНІ

Також це Ілля Дмитришин, військовослужбовець ДШВ, був поранений під час оборони України. Він лікувався та реабілітувався в центрі UNBROKEN, а зараз фокусується на адаптації до статусу ветерана і людини з інвалідністю, працює над психоемоційним станом і плануванням майбутнього.

Ілля Дмитришин. Фото: НЕЗЛАМНІ

Ветерани в Україні

За прогнозами, після перемоги у війні в Україні буде понад 5 мільйонів представників ветеранського середовища: ветеранів, їхніх родин та сімей загиблих.

За даними Міністерства у справах ветеранів, нині в Україні вже зареєстровано понад 850 тисяч ветеранів війни. В умовах активної фази воєнних дій, ця шалена кількість людей, які потребують допомоги, тільки збільшуватиметься.

Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: