Дроблення каміння в нирках лазером

Показання до проведення процедури

При сечокам'яній хворобі формуються конкременти, ефективним лікуванням яких є літотрипсія – дроблення каміння у нирках. Однією з найпоширеніших методик стає лазерний вплив. Через сечівник до ураженої нирки підводять гнучкий зонд з ендоскопом на кінці. Під впливом лазерного випромінювання конкремент розпадається на невеликі шматочки, які виходять із організму природним шляхом разом із сечею.

До лазерної літотрипсії вдаються в більшості випадків. Можна виділити такі показання до проведення операції:

  • діаметр конкрементів перевищує 8 мм;
  • каміння має гостру форму у вигляді коралів;
  • утворення формуються у великій кількості;
  • елементи локалізуються в ниркових чашечках або лоханці.

Лазерне дроблення краще виконувати на ранній стадії утворення каміння, адже великі за розміром конкременти можуть не піддатися лазерному випромінюванню. У таких ситуаціях доведеться виконувати лапароскопічну операцію із проколами на черевній стінці.

Особливості лазерної літотрипсії

Лазерне дроблення каменів у нирках є малоінвазивною безболісною технологією, оскільки вона передбачає виконання розрізів тканин. Основою процедури стає ендоскоп – гнучкий зонд, який вводиться в уретру та акуратно підводиться до місця розташування каменю у нирці.

На кінці ендоскопа розташовується прилад, що генерує лазерне випромінювання. Під високотемпературною дією конкремент дробиться на дрібні частинки. Цього достатньо для того, щоб вони вийшли з організму при сечовипусканні з мінімальними болючими відчуттями.

Крім лазерної методики дроблення каміння в нирках може використовуватися подібна процедура ультразвукового дроблення. Її проведення ідентичне, але замість лазерного випромінювання на камінь впливають ультразвуком, що дозволяє досягти такого ж самого ефективного результату. Оптимальний спосіб підбирається лікарем після діагностики, з урахуванням кількості каменів, їх розмірів, форми та розташування.

Відновлення після дроблення каміння

Після виконання літотрипсії пацієнт перебуває у стаціонарі всього день, а подальше відновлення проходить у домашніх умовах. Лікар дає людині рекомендації, спрямовані на прискорення реабілітації. Необхідно пити велику кількість рідини, вживати сечогінні відвари та призначені лікарські препарати.

Рекомендується перехід на дієтичний раціон харчування для того, щоб уникнути повторного утворення каменів. Краще уникати активного фізичного навантаження, підйому важких речей, а замість ванної та купання у відкритих водоймах приймати душ, щоб не виникло жодних ускладнень після літотрипсії.

Джерело: сайт bilyak.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: