Львівські хірурги врятували 5-річного пацієнта із рідкісною кістою носа

Отоларингологи Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» прооперували ринопластичним методом 5-річного Олексія з рідкісною дермоїдною кистою носа.
Пацієнт Олексій із мамою та лікарем у палаті. Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

Львівські отоларингологи прооперували 5-річного пацієнта, у якого діагностували дермоїдну кісту носа. Це рідкісна патологія, яку виявляють у однієї дитини на сорок тисяч.

Про це розповіли у Центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит».

Там кажуть, що у дитини дермоїдна кіста була досить великою та розташована в ділянці перенісся, над лівою орбітою (біля ока), на спинці і під кістками носа. Вперше хлопчика прооперували в однорічному віці. Тоді кісту видалили лише частково.

Львівські медики забрали кісту повністю зі спинки та під кістками носа. Операція минула успішно. Її робили роноплатичним методом, аби у майбутньому в пацієнта не залишилося шрамів.

Дермоїдна кіста носа

Як пояснюють в «Охматдиті», це рідкісна патологія, яка трапляється з частотою 1 на 40 тисяч дітей.

Дермоїди — це порожнини, або норицеві ходи, вистелені епітелієм із різноманітними додатками шкіри, включаючи волосяні фолікули, сальні та потові залози. Кіста поступово збільшується, деформуючи навколишні тканини. Залежно від розміщення та поширення вона може зумовлювати лише косметичний дефект, але в деяких випадках може мати внутрішньочерепне поширення та спричиняти загрозу для життя людини. Здебільшого такі кісти проявляються на першому році після народження дитини або у старшому віці, деформуючи зовнішній вигляд.

З 2016-го року в Центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит» прооперували 14 дітей з дермоїдними кістами. Наймолодшому пацієнту — рік. Чотири втручання провели після операцій в інших клініках. Після втручань діток спостерігають протягом 7-ми років, рецидивів немає.

Нагадуємо, львівські лікарі врятували немовля, яке через кісту на язиці могло задихнутись.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: