Куди піти у Львові: підбірка культурних подій з 30 березня по 5 квітня

ІА Дивись.іnfo кожної п'ятниці складає добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 30 березня по 5 квітня в різних локація міста.

Майстер-клас «Відповідальний ШІ. Як люди ламають Великі Мовні Моделі»

30 березня в Домі Звуку / Радіо Гараж відбудеться майстер-клас Олексія Ігнатенка «Відповідальний ШІ. Як люди ламають Великі Мовні Моделі» від львівського комунального підприємства «Львівське радіо» та Факультету прикладних наук УКУ.

За словами організаторів, великі мовні моделі (ВММ) набувають все більшого поширення завдяки своїм революційним можливостям обробки природної мови людей. Однак, як і у випадку з будь-якою потужною технологією, виникають випадки зловживання та очікування непередбачуваних наслідків використання.

«У цій лекції розглянуть поточні проблеми, виклики та тенденції, пов'язані з ВММ, зокрема ризики зламу моделі для отримання не етичних та потенційно небезпечних відповідей (з освітньою метою). Розглянемо гру, яка розгортається зараз між тими, хто захищає ШІ від неетичного використання і тими, хто намагається зламати цей захист. Спробувати зрозуміти чи можливо гарантувати, що ці передові мовні моделі будуть використані на благо суспільства, а не на шкоду», - розповідають організатори події.

Для того, щоб взяти участі у заході обов'язково потрібно заповнити форму тут.

Коли та де: 30 березня о 15:00 год за адресою вул. Князя Романа, 6.

Гаражний розпродаж від Тлум&Крам

У неділю, 31 березня, в парку Франка відбудеться гаражний розпродаж від Тлум&Крам. За словами організаторів, на події буде:

  • Книги, одяг, взуття, прикраси та багато іншого класного (барахла) у гарному стані;
  • Полюватиме на луки @street.style.hunter;
  • За пультом Dj Buratino;
  • Кава & cava.

Вхід на подію вільний. На заході збиратимуть кошти на антидронні куполи.

Коли та де: 31 березня протягом 12:00 - 18:00 год, головна алея парку ім. Івана Франка.

Кураторська екскурсія виставкою «Земля Свята»

У Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові відбудеться екскурсія, яку проведе Вікторія Сипняк у межах виставкового проєкту «Земля Свята» Петра Сипняка.

За словами організаторів, під час екскурсії йтиметься про розтлумачення явних і прихованих смислів у творах, представлених на виставці, про переосмислення поняття «земля» як святого дару Божого, даного кожному народові й кожній людині зокрема за правом народження на цій землі, про господарювання її ресурсами та збереження їх для майбутніх поколінь, про успадкування права володіти рідною землею.

«У нових творах митця земля постане перед глядачами як священний обʼєкт культового замилування та поклоніння хлібороба, скотаря, ремісника в широкому значенні Людини розумної, яка народжена плекати, а не руйнувати Божий сад – нашу Землю. Деякими творами автор ненавʼязливо натякає глядачеві на присутність серед нас «пророків у своїй Вітчизні» протягом цілої її історії та в сьогоденні, наголошуючи не лише на здатності, але й доконечності вчасно почути їхні пророчі застереження. Про передчуття, рефлексії, переоцінку сенсів на тлі варварської війни Росії проти України і про багато інших сенсів у нових серіях робіт Петра Сипняка», - кажуть організатори події.

Виставку можна переглянути до 13 квітні. Вхід – за вартістю вхідного квитка в музей.

Коли та де: 31 березня о 15:00 год за адресою просп. Свободи, 20.

Виставка «Дивовижний світ»

У Палаці Хоткевича відбудеться відкриття виставки робіт «Дивовижний світ» учениці Зразкової Студії образотворчого мистецтва Надії Стащишин. На виставці представлять до 30 робіт Digital Art та 10+ скульптурних робіт техніки ліпки до 10 см.

«Авторка у своїх роботах відображала фантастичні світи та істот, що там проживають.
Самостійно опанувавши Digital Art (завдяки Paint, а потім Photoshop) створила декілька мальованих мультфільмів: "Тарбозавр", "Історія одноокого", "Біль у серці" тощо.Також можна буде переглянути авторські мультфільми «Біль у серці» та "Пригоди з друзями
"», - розповіли в Палаці Хоткевича.

Організатори розповіли, що виставка присвячена двоюрідному братові художниці, Святославу Сойці, який загинув на війні. Крім того, всі охочі можуть долучитися до акції та поширення інформації про проблему аутизму, одягнувши блакитний елемент одягу на подію.

Вхід на виставку безкоштовний.

Коли та де: відкриття 2 квітня о 17:00 год, за адресою вул. Кушевича 1.

Виставка «Із полум'я зродились»

У Sense Hub Lviv відбудеться презентація виставки фотографій та артефактів «Із полум'я зродились». Там можна буде переглянути зібрані портрети українців – героїв, що на наших очах творять нову історію світу.

За словами організаторів, виставка знайомить з героями: військовими, медиками, волонтерами, що наближають Перемогу. Серед них – Юлія «Тайра» Паєвська, Вадим «Карая» Ворошилов, головний анестезіолог ЗСУ Олександр Бугай, волонтерка Тата Кеплер.

Спікерка презентації: керівниця проєкту «Мобільна евакуація» та проєктів Головного клінічного військового шпиталю Ірина Солошенко.

Модератор: генеральний продюсер Ukrainian Fashion Week, волонтер, координатор медичних програм БФ КОЛО Володимир Нечипорук.

Вхід на подію вільний. Для цього потрібно зареєструватися за тут.

Коли та де: 3 квітня о 17:30 год за адресою Sense Hub Lviv, пл. Ринок, 26.

Творча зустріч зі Світланою Талан

У бібліотеці «Під спільним» дахом 2 квітня відбудеться творча зустріч з українською письменницею Світланою Талан.

«Твори Світлани Талан надзвичайно популярні в Україні та за її межами, бо вони виписані з життя. Недарма вона пише в жанрі "реальних історій". Герої її книг - сильні особистості, які навіть у найскладніших життєвих ситуаціях не втрачають людське обличчя.Пані Світлана розповість всім присутнім історії створення своїх романів та непрості долі людей,які стали героями її книг, про надії і втрати, про боротьбу і силу волі, про помилки, вічні пошуки істини й непереборне бажання жити», - розповіли організатори події.

Коли та де: 2 квітня о 15: 00 год за адресою Симоненка, 10.

Фото ілюстративне: Canva

Лекція від кінокритикині «Анатомія Шонди Раймс. Як уникнути покарання за серіали?»

4 квітня кінокритикиня Катерина Сліпченко розповість про Шонду Раймс, її всесвіт Shondaland, особливості створених серіалів, секрети їх успіху та приховане закулісся.

«Шонда Раймс — сценаристка популярних серіалів «Анатомія Ґрей», «Скандал», «Бріджертони» і «Як уникнути покарання за вбивство», володарка багатьох телепремій, які отримувала зокрема за те, що «змінила обличчя американського телебачення». А ще вона – авторка книги «Рік, коли я казала «Так», що нещодавно вийшла друком у "Видавництві Старого Лева"», розповіли організатори події.

Катерина Сліпченко – українська журналістка та кінокритикиня. За фахом – мистецтвознавиця. Членкиня FIPRESCI, Української кіноакадемії, Українського Оскарівського комітету.

Коли та де: 4 квітня о 18:30 у Книгарні-кав’ярні Старого Лева (Львів, вул. Галицька, 17).

Показ документального фільму «Брати»

У Львівському палаці мистецтв відбудеться показ документального фільму «Брати» та зустріч з його автором, режисером Тарасом Каляндруком. Ведуча події - Галина Фесюк.

«Фільм "Брати" – це розповідь про допомогу західних українців своїм братам на території радянської України під час організованого Москвою штучного голодомору 1932-33 років. Саме цей фільм дав поштовх до наукового висвітлення теми Голодомору в українській документалістиці. Фільм містить унікальні свідчення очевидців та відео архівні матеріали, які переконливо доводять, що Галичина завжди усвідомлювала свою нерозривну єдність з Великою Україною», розповіли організатори заходу.

 Вхід на показ безкоштовний.

 Контактний номер телефону: +380 (67) 425 67 20

Коли та де: 5 квітня о 16:00 годині за адресою вул. Коперника, 17 (концертний зал палацу, 2 поверх).

Відкриття виставки Зоряни Базилевич «Живі та дивні»

На виставці Зоряни Базилевич «Живі та дивні» можна буде переглянути добірку живописних робіт авторки за останніх кілька років. За словами організаторів, в її картинах грань між реальними і вигаданими образами тонка й умовна.

«Тут папір стає місцем, де справжні події зустрічаються з внутрішнім сприйняттям, а фарба і форма покликані передати душевні переживання та емоції за допомогою символів. Їхнім завданням є проявити внутрішній світ авторки для інших. Але разом з цим, твори мисткині спонукають до роздумів і пропонують насичене і багатошарове дослідження власного емоційного досвіду на межі реального і уявного», - зазначають організатори в події.

Про художницю

Зоряна Базилевич народилась і мешкає у Львові. Працює в різноманітних жанрах: живописі, графіці, ілюстрації, колажі. Багато експерементує з техніками і темами, фарбами, формами, матеріалами (олія, акрил, олівці, пастель). У творчому доробку художниці декілька проілюстрованих книжок для дорослих та дітей.

У 1992-1997 навчалася у Львівському державному коледжі прикладного та декоративного мистецтва імені Івана Труша. Протягом 20 років брала участь у групових всеукраїнських та міжнародних виставках. Провела низку персональних виставок, зокрема: виставка графіки у галереї «Щось цікаве» (м. Львів, 2016 рік); виставка живопису на майданчику «МолодоЗелено» (м. Львів, 2018 рік); виставка живопису в Центрі Шептицького (м. Львів, 2023 рік) тощо. Крім тогр, у 2014 році Зоряна Базилевич розпочала навчання з психотерапії та арттерапії. Здобувши освіту психолога та психотерапевта, веде приватну психотерапевтичну практику, арттерапевтичні групи та тренінги, поєднуюючи їх з власною творчістю.

Виставка можна відвідати до 2 травня щодня з 13:00 до 18:30 год.

Вхід в Галерею органного залу – за вхідним квитком, який дає також право відвідування концертного залу. Квитки можна придбати у касі чи онлайн.

Коли та де: відкриття виставки відбудеться 5 квітня о 17:30 год за адресою вул. Бандери, 8.


До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмівкнижок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: