Об'їздила увесь світ: у Львові презентували виставку фотокниг міжнародного конкурсу Dummy Award

1712155791103-01
Виставка фотокниг від Dummy Award у Мистецькій Бібліотеці. Світлина: ІА Дивись.info

У Львові в Мистецькій Бібліотеці 2 квітня відкрили виставку фотокниг переможців та тих, хто увійшов до короткого списку міжнародного конкурсу Dummy Award у 2023 році. Усього на ній представили 50 фотокниг від учасників з усього світу, зокрема три – від українців.

Журналістка ІА Дивись.info побувала на відкритті виставки та розповідає детальніше про неї.

Цього року виставку Dummy Award 23 вже побачили на різних фотофестивалях, ярмарках, музеях, галереях в понад 20 містах Токіо, Дублін, Анкара, Париж, Берлін, Лондон, Кельн, Нью-Делі, Стамбул, Кіото, Рим тощо. Останньою зупинкою для туру став Львів.

«Ця виставка вже добряче поїздила по світу, і Мистецька Бібліотека є її останньою зупинкою. Ми організували її в партнерстві з Kassel Fotobook Festival та видавництвом ist publishing. Тому львів’яни мають гарну можливість переглянути ці видання до 18 квітня. Як на мене, вони є не просто фотобуками, бо як мінімум виходять за рамки оцього класичного розуміння фотобуку, відтак є унікальними речами з точки зору книжкового дизайну», зазначив директор Мистецької Бібліотеки Ростислав Кузик.

Виставка фотокниг міжнародного конкурсу Dummy Award у Мистецькій Бібліотеці. Фото: ІА Дивись.info  
Виставка фотокниг міжнародного конкурсу Dummy Award. Фото: ІА Дивись.info  

Співзасновниця ist publishing Анастасія Леонова розповіла, що на Конкурс Dummy Award проводять з 2010 року. Туди надсилають свої неопубліковані макети книжок фотографи з усього світу, з яких журі обирає короткий список.

«Останні два роки цим конкурсом опікується PhotoBook музей, який знаходиться в Кельні. Минулого року мені пощастило бути там у складі журі. Разом з іншими учасниками ми отримали 370 заявок, з яких обрали короткий список – 50 книжок, які можна побачити на цій виставці. Насправді це така дуже класна можливість розширити свої межі та показати книжки широкій аудиторії, тому що деякі фотографи, ще не дочекавшись результатів переможців (а їх усього 5, які отримають кошти на продакшин своєї книги), вже знайшли свого видавця на цих майданчиках», – підкреслила видавчиня.

Цього року від України на конкурс подалося 10 учасників. До короткого списку Dummy Award увійшли три фотокниги українців: Анни Пилип’юк та Володимира Шипотілникова «Fhotography Firmly Estern the Everyday», Ігоря Чекачкова «100 days of war» та Катерини Мотильової «Loss».

«Тут є фотокнига Ігоря Чекачкова "Сто днів війни". Його фотокнига у вигляді щоденника, де він фіксує, як повсякденне життя змінилося після повномасштабного вторгнення РФ до України. Він використовує тут фото з палароїдної камери та доповнює це своїми текстами. Також є книжка Катерини Мотильової "Loss". Вона сама з Луганська. Працює з темою втрати домівки ще з 2014 року», – зазначила Анастасія Леонова.

Фотокнига Ігоря Чекачкова «100 days of war». Фото: ІА Дивись.info  
Фотокнига Катерини Мотильової «Loss». Фото: ІА Дивись.info  
Виставка фотокниг від Dummy Award у Мистецькій Бібліотеці. Світлина: ІА Дивись.info

Вона також розповіла про три фотокнижки головних переможців у Dummy Award. А саме – Рафаеля Ройкато, Емілі Санс, Анни Пилип’юк та Володимира Шипотілникова.

«Головним переможцем стала книжка «Tropical Trauma Misery Tour» бразильського фотографа Рафаеля Ройкато. Він працює з політичною фотографією. Тобто ця книжка є в принципі як такий детективний містичний роман. Його дуже вразила історія бразильського президента Болсонару, на якого під час передвиборчої кампанії у 2018 році був напад з ножем. Водночас політик є така дуже одіозна, неоднозначна особистість. Багато ліберальних людей там вважають, що це був фейк для того, щоб підвищити свою пізнавальність та маніпуляції в медіа. Тому Рафаель працює з фотографією, документами, fake news, різною інформацією. Сюжет його книжки побудований навколо цієї історії як такої містики», – сказала видавчиня.

Тут Анастасія Леонова додала, що формат цієї книжки відповідає її темі: вона маленька як текстова pocketbook, але є водночас фотокнигою. У такому разі навіть папір відповідає цій тематиці, що це ніби про якісь пропагандистські, замовні матеріали.

Анастасія Леонова розповіла про фотокниги, які перемогли в міжнародному конкурсі Dummy Award. Фото: ІА Дивись.info.

Також співзасновниця ist publishing розповіла про фотокнигу «Vergissmeinnicht», яку створила Емілі Санс з Німеччини. За словами Анастасії Леонової, ця історія вона особиста та дуже смілива. Адже авторка розповідає про свою хворобу та власне тіло – що вона довгий час не мала менструального циклу. Назва цієї книги перекладається як незабутка. Так, Емілі Санс створила такий цілий проєкт у вигляді особистого щоденника.

«Третій переможцем стала фотокнига українців «Fhotography Firmly Estern the Everyday» Анни Пилип’юк та Володимира Шипотілникова. Вони працюють з аматорською фотографією, яку збирали на блошиних ринках. Вони ретельно підбирали цей наратив, історію, яка показує побутове життя українців минулого століття», – поділилася видавчиня.

Переглянути виставку та погортати книжки можна безкоштовно в експозиційній залі Мистецької Бібліотеки з 11:30 до 20: 00 год до 18 квітня (включно) за адресою Шота Руставелі, 8.

Виставка фотокниг від Dummy Award у Мистецькій Бібліотеці. Світлина: ІА Дивись.info
Виставка фотокниг від Dummy Award у Мистецькій Бібліотеці. Світлина: ІА Дивись.info

Dummy Award — це міжнародний конкурс на найкращий неопублікований макет фотокниги року. Для того, щоб податися на наступний оpen call та взяти участь в конкурсі у 2025 році потрібно заповнити форму на сайті www. dummyaward.org. Після цього надіслати вже готовий макет книжки для оцінювання журі в Кельн (Німеччина).

Для українців діють спеціальні умови – не потрібно платити за комісію та є можливість безкоштовної доставки. Для того, щоб дізнатися детальніше про конкурс та умови участі можна звертатися до Анастасії Леонової.


Раніше в Національний тиждень читання поезії ІА Дивись.info разом з Мистецькою Бібліотекою підготували перелік збірок віршів, які можна прочитати там.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: