Куди піти у Львові: підбірка культурних подій з 6 по 13 квітня

ІА Дивись.іnfo кожної п'ятниці складає добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 6 по 13 квітня в різних локація міста.

ІV Фестиваль сучасної драми

У Львові відбудеться ІV Фестиваль сучасної драми, де прочитають п'єси, які були написані влітку, допрацьовувалися восени, набирали сили взимку, аби бути прочитаними навесні.

За словами організаторів, у межах фестивалю будуть представлені 5 п’єс, створені учасниками ІV Лабораторії драматургії НСТДУ: Як писати про війну. Після читань відбудеться обговорення драм з експертами та глядачами.

«Будемо знайомитися, дивитися, слухати, а головне – спілкуватися і обговорювати. Частина обговорення п’єс і тем, яких вони торкаються, для нас не менш важлива, ніж самі читання. Запрошуємо цікавих гостей, тож і ви не проходьте повз», - зазначають організатори.

В які дні та які драми будуть читати:

  • 6 квітня, субота, о 15:00 год «Стара, товста, розумна»

Драматургиня: Анна Захожа. Режисер читання: Валентин Гура. Реєстрація на читання тут.

  • 6 квітня, субота, о 16:30 год «Варвари цибулевої масті»

Драматургиня: Катерина Пенькова. Режисер читання: Ігор Білиць. Реєстрація на читання тут.

  • 7 квітня, неділя, о 15:00 год «Гражда»

Драматург: Олег Михайлов. Режисерка читання: Ірина Ципіна. Реєстрація на читання тут.

  • 7 квітня, неділя, о 17:00 год «Виживуть тільки пам’ятники»

Драматургиня: Оксана Гриценко. Режисер читання: Дмитро Некрасов. Реєстрація на читання тут.

Вхід на події вільний за умови попередньої реєстрації. Перед стартом фестивалю зареєстрованим особам надішлють підтвердження на вказаний у заявці e-mail.

Кураторки проєкту: Ольга Байбак, Аліна Рашко. Кураторка Лабораторії: Лєна Лягушонкова, Павло Ар’є

Коли та де: 5-7 квітня в Національному театрі імені Марії Заньковецької (Камерна сцена), за адресою пр. Свободи, 26.

Благодійна театралізована екскурсія «Франчата про Тата»

У Домі Франка відбудеться театралізована екскурсія «Франчата про Тата», де можна буде побачитися з Петром і Ганною Франками та дізнатися цікавинки із життя родини.

«Відвідуючи батьківський дім, Анна Франко-Ключко зустрічає там брата Петра, який повернувся з фронту Першої Світової війни. Разом вони поринають у радісні та ностальгійні спогади з дитинства: будівництво дому, забави та бешкетування, поміч батькам, несподівані подарунки, цікаві гості, мандрівки з татом та інші пригоди. Автентичні костюми, звукові ефекти та проникливе виконання пісень допоможуть вам зануритися в атмосферу епохи» , - розповідають організатори.

Тривалість екскурсії 45 хвилин. Призначена для гостей від 8 років. Попередньо потрібно зареєструватися за посиланням тут. Адже кількість місць обмежена - до 25 людей.

Вартість - благодійний внесок від 200 грн/ос (стала вартість екскурсії). сі зібрані кошти будуть спрямовані на наш збір на два дрони для 63 ОМБр.

Коли та де: 6 квітня о 12:00 год у Домі Франка.

Відкриття виставки графіки Миколи Грицеляка «АННА»

У галереї «SVITLO» відбудеться відкриття виставки графіки Миколи Грицеляка «АННА». За словами організаторів, у галереї продовжують тему дружби експозицією робіт Миколи Грицеляка, які є втілення його дружби з пані Анною — незрячою жінкою, яку він відвідував у будинку для літніх людей. Роботи митця представлені у техніках: суха голка, графіт, чорнило, монотипія.

«Анна — це любов, Анна — “Благодать”, Анна — мати Богородиці, Бабуся Христа. Анна — бабуся із геріатричного пансіонату. Блаженна, ангел во плоті, із сивим, наче біле полумʼя, волоссям, кирпатим носиком, усміхненим обличчям. Думаю, настав час поділитись нашою з Вами історією дружби.Ми зустрічались раз на тиждень, деколи рідше, але Ви завжди були раді зустрічам. При розмові треба було тримати Вашу руку, щоб ви відчували тактильний контакт і знали, що співрозмовник поруч. Ви завжди впізнавали мене і запитували, як справи. Однієї чудової неділі я взяв із собою маленький блокнот і, тримаючи Вас однією рукою, іншою зробив декілька замальовок. Було непросто, але саме ці рисунки, одні із найменших по формату, є чи не найціннішими для мене», - розповідає автор робіт виставки.

Коли та де: 7 квітня о 16:00 год в галереї «SVITLO» за адресою вул. Валова 19 (вхід через внутрішній дворик, код: 469).

Фотовиставка «Нотатки незламних»

У Центрі Шептицького 8 квітня відкриють інтерактивну фотовиставку «Нотатки незламних», яка присвячена воїнам ЗСУ. На відкритті відбудеться панельна дискусія, під час якої будуть говорити про взаємодію цивільних і військових, як цивільним готуватися до служби, бути залученими й не бути байдужими.

«"Нотатки незламних" — інтерактивна фотовиставка з аудіосупроводом, де відвідувачі можуть прослухати розповіді воїнів 116 ОМБр, які є героями портретів.  Для цього буде потрібно відсканувати QR-код та перейти за посиланням. Крім того, розширені версії розмов воїнів бригади будуть доступні для прослуховування на YouTube у форматі подкасту», - кажуть організатори.

За словами організаторів, такий проєкт є можливістю почути досвід війни з перших вуст, перейнятися рефлексіями та краще зрозуміти їхній досвід.

Триватиме виставка до кінця квітня.

Коли та де: відкриття виставки 8 квітня о 18: 30 год у Центрі Шептицького (вулиця Стрийська, 29а).

«Літо, діти, осінь, зима, війна і весна»: презентація поетичної збірки Богдана Куценка

У Мистецькій Бібліотеці 9 квітня відбудеться презентація дебютної поетичної збірки «Літо, діти, осінь, зима, війна і весна» поета Богдана Куценка. До цієї книги увійшли вірші, що писалися протягом багатьох років. За словами автора, в цій збірці можна прочитати вибрані тексти, думки та вивірені часом почуття. Ілюструвала книжку художниця Леся Медвідь.

«Книга «Літо, діти, осінь, зима, війна і весна»: Дивовижа, безкраїсть, неідеальність і конечність усього людського. Особливий спосіб дорослішання, який настає із народженням власних дітей, особливий погляд на світ і дорослість широко розплющеними очима дитини. Безцінний час разом, час кохання, любові, надії — та безпорадність їхньої втрати, що приходить з війною. Безперечна і безумовна любов до всесвіту — жінки, дитини, маленького міста, власного дому, всього, що минає, чого не повернеш. «Літо, діти, осінь, зима, війна і весна» — поетична збірка, де понад сотню віршів поєднано в цикли історій із місць і часів про фізику і метафізику, крізь які, ніби човен, проминає життя», зазначають організатори події.

Про Богдана Куценка

Богдан Куценко — поет, громадський та культурний діяч. Народився у Вінниці в червні 1981 року. Має вищу економічну освіту. До 2018 року близько 20 років фахової діяльності у діловій сфері, після 2018 — співзасновник низки громадських організацій, громадський діяч. З 2014 року — волонтер на користь Добробатів та ЗСУ. 2022 року продовжив волонтерську діяльність, а також долучився до міжнародної журналістської спільноти задля висвітлення російської агресії і військових злочинів окупантів. 

Коли та де: 9 квітня о 18: 30 год в Мистецькій Бібліотеці (вул. Шота Руставелі, 8).

Лекція Павла Коряги «Український модернізм, бруталізм та постмодернізм у Львові»

У Палаці Хоткевича Павло Коряга розповість про післявоєнні плани з перебудови Львова, цінні модерністські будівлі, представників і представниць львівської архітектурної школи, а також - в яких умовах розвивався модернізм та чим надихалися львівські архітектори.

«Також обговоримо, що робити з цими будівлями далі, у чому їхня цінність і чому вони є частиною української культури. А ще, спробуємо помізкувати над тим, якими термінами коректно називати модернізм та будемо розбиратися, чому термін "радянський модернізм" є колоніальним і до чого тут (знову) росіяни?» - кажуть організатори заходу.

Павло Коряга - менеджер культурних проєктів, культуролог, аспірант кафедри теорії та історії культури ЛНУ ім. Івана Франка.

Вхід на подію вільний за попередньою реєстрацією, яку потрібно зробити тут.

Захід відбувається в рамках просвітницької ініціативи «Штука в Палаці Хоткевича»

Коли та де: 10 квітня о 18:30 год у Палаці Хоткевича (вул. Кушевича 1).

Перегляд та обговорення фільму «Будинок зі скалок»

В URBAN бібліотеці відбудеться перегляд та обговорення документального фільму «Будинок зі скалок» данського режисера Сімона Леренга Вільмонта. Кінопоказ відбудеться в межах кіноклубу Docudays UA при Львівській муніципальній бібліотеці.

У кінострічці розповідається про дітей та дитячий притулок в тоді ще неокупованому Лисичанську. Фільм увійшов до короткого списку з 5 фільмів на здобуття кінопремії «Оскар» за найкращий повнометражний документальний фільм у 2023 році.

«У виснаженному війною містечку Східної України, є безпечний притулок для дітей, тимчасово розлучених з батьками. «Будинок зі скалок» оповідає про трьох дітей, які очікують на вирішення своєї долі: повернення до старої домівки, або ж переїзду до нової. Тим часом самовіддані соцпрацівниці дарують дітям моменти радості та спокою і повертають у вже майже втрачене дитинство. Після успіху свого першого повнометражного фільму «Віддалений гавкіт собак», режисер Сімон Леренґ Вільмонт повертається до теми довгострокових наслідків війни, і пропонує глибше подивитися на те, який відбиток залишає війна на найбільш вразливій частині суспільства. Це пронизливий і глибоко інтимний портрет тимчасового притулку, сповненого уваги, підтримки та довіри до дітей, які відчайдушно цього потребують», - розповідають в URBAN бібліотеці.

Коли та де: 11 квітня о 17:00 год в URBAN бібліотеці (вул. Устияновича, 4).

Презентація фотокниги Адріани Довгої «Маскувальна сітка»

У Львівському муніципальному мистецькому центрі відбудеться презентація фотокниги, котра ілюструє виготовлення маскувальних сіток. У ній розповідається про копітку працю, яку роблять люди, які плетуть маскувальні сітки, та про їх внесок у захист України.

У фотокнижці містяться фото, які зроблені в просторі Львівської національної академії мистецтв, де вже більше двох років плетуться захисні сітки для фронту.

За словами організаторів події, мета такого проєкту — розповісти тонкощі процесу, залучити нових людей в спільноту та зібрати кошти на матеріали для плетіння сіток.

Адріана Довга — фотографка, котра працює в жанрі документальної та вуличної фотографії, членкиня Національної спілки фотохудожників України. Вона мала персональні виставки в Україні, Польщі та Німеччині, а також її відзначили нагородами в міжнародних конкурсах. Крім того, Адріана Довга викладає історію фотографії в Львівському фаховому коледжі культури та мистецтв.

Книжку можна буде придбати в авторки, або в мистецькому центрі — всі кошти підуть на придбання матеріалів для сіток.

Коли та де: 11 квітня о 18: 30 год у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

Відкриття виставки «Несучі конструкції»

У Львівському муніципальному мистецькому центрі 12 квітня відкриється виставка скульптур ужгородського художника Олега Путрашика «Несучі конструкції».

«Художник працює на Закарпатті у майстерні мистецького об'єднання "ШПОР", яка зараз виконує волонтерську роботу для фронту. Тут поруч із мистецькими творами скульптор виготовляє металеві предмети для окопного побуту та боротьби українського війська», - зазначають у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

За словами організаторів, скульптури, експоновані у Львові, Олег Путрашик ділить на два періоди, які створював під час війни:

«2014-2022 роки — твори, які відображені на переживаннях та спробі зазирнути всередину і переосмислити себе в навколишньому світі. 2022-2024 роки — створення цих робіт є реакцією на повномасштабне вторгнення. Серія «Зброя» звертає увагу на те, як експансія та засилля російської культури впливає і руйнує, століттями намагаючись витіснити та знищити українську. Російську культуру я розглядаю як дуже потужну зброю, яка нас вбиває».

Виставка триватиме з 12 квітня по 1 червня. Протягом всієї виставки проходитиме збір коштів для майстрів мистецького об'єднання «ШПОР» на створення окопних пічок для українського війська.

Коли та де: 12 квітня о 18: 00 год у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

Літературний вечір «Прокинься. Поезія кличе»

У Нижньому Залі Театрі Ляльок відбудеться літературний вечір «Прокинься. Поезія кличе», де поети читатимуть вірші.

«Квітень — ідеальна пора для колаборацій та нових зв’язків. У цей час поезія набуває нових кольорів та значень. Не вірите? А ми вас у цьому переконаємо! Арт А та Локальна Культурна Підтримка об’єднуються та запрошують вас на крутий літературний вечір, де ви почуєте, як віршовані сенси розквітають, розплітаються у зовсім новому амплуа. А у цьому нам допоможуть Мандрівна майстерня безхвостих мавп, які додадуть до виступів митців мелодійності, драматичності та весняної бентеги», - розповідають організатори події.

Організатори також додають, що «Арт А» — це творча формація митців з Хмельницького, які своїми заходами показують місцевим, що поезія буває ненудною та тривіальною.

Вхід на подію — вільний донат.

Коли та де: 13 квітня о 19:00 год у Нижньому Залі в Театрі Ляльок (пл. Д. Галицького, 1).


До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмів, книжок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: