У львів'янки видалили пухлину легені без розрізів

У львів'янки видалили пухлину легені без розрізів
Пацієнтка Людмила Сидорук із лікарем. Фото: Перше медоб'єднання Львова

Львівські хірурги прооперували 47-річну пацієнтку з пухлиною легені, виконавши лише три невеликі проколи. Це перше торакоскопічне втручання у цьому медзакладі.

Про це розповіли у Першому медоб'єднанні Львова.

Пухлину в жінки виявили випадково під час планового огляду у січні нинішнього року. На оглядовій рентгенографії лікарі помітили патологічні зміни, тому провели КТ грудного відділу і виявили в лівій легені новоутвір.

На лікування Людмилу скерували до лікарні святого Луки Першого медичного обʼєднання Львова. Рентгенологи зробили КТ всього тіла, аби виключити поширення патологічних вогнищ на інші органи та тканини, і водночас, відеобронхоскопію, щоб оцінити стан бронхіального дерева.

Торакальні хірурги вирішили оперувати Людмилу в найменш травматичний спосіб – торакоскопічно. Звичне втручання проводять з розкриттям грудної клітки. Під час такої відкритої операції розріз становить аж 15-20 см. Та спеціалісти взялися видаляти пухлину через три проколи, завдовжки всього по 2 см.

Під час втручання хірурги видалили нижню частку лівої легені разом з пухлиною та групою лімфатичних вузлів. Це перша така операція в лікарні святого Луки.

Як пояснює торакальний хірург лікарні святого Луки Тарас Мельничук, малоінвазивна хірургія – це метод операційного втручання на легенях, якому надають перевагу в цілому світі.

«Це знижує ризик крововтрати, зменшує травматизацію і тривалість реабілітації. А найголовніше – мінімізує ризик післяопераційних ускладнень. Вже за декілька днів пацієнт може повертатися до повноцінного життя», — говорить він.

Операція тривала чотири години та минула успішно. Нині лікарі та пацієнтка очікують на результати гістології. Якщо раптом пухлина виявиться злоякісною, то Людмилі призначать хіміотерапію.

Завдяки торакоскопічному методу, вже наступного дня після операції пацієнтка самостійно пересувалася, а на 6-й день – повернулася додому.

Раніше ми розповідали, що у Львові із місією перебував турецький хірург Хакан Агір, який спеціалізується на вроджених вадах обличчя. Тут він проконсультував чверть сотні дітей, а також провів 12 операцій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: