Як чоловіки призовного віку уникають мобілізації в Україні

Українські прикордонники патрулюють річку Тиса, навпроти Румунії, в Тячеві, Україна. Румунська влада каже, що понад 6000 чоловіків опинились на їхньому березі річки після того, як Росія вторглася в Україну у 2022 році.
Українські прикордонники патрулюють річку Тиса, навпроти Румунії, в Тячеві, Україна. Румунська влада каже, що понад 6000 чоловіків опинились на їхньому березі річки після того, як Росія вторглася в Україну у 2022 році/nytimes.com

Оскільки в останні місяці Росія перехопила ініціативу на полі бою, здатність України захистити себе залежить від поповнення свого арсеналу зброї та мобілізації військ. Однак чоловіки призовного віку уникають мобілізації: вони незаконно перебігають або перепливають кордон.

Про це пише The New York Times.

Води річки можуть бути небезпечними, береги круті й слизькі від грязі, а русло ріки вкрите гострими, прихованими величезними каміннями.

Проте українські прикордонники часто знаходять свою здобич — чоловіків, які намагаються уникнути військового призову, плаваючи в цих небезпечних умовах, намагаючись перетнути річку Тису, де вона утворює кордон з Румунією.

Полковник Владислав Тонкоштан нещодавно затримав чоловіка на березі, де той готувався перетнути річку у надії знову зустрітися з дружиною та дітьми, яких він не бачив два роки, оскільки вони втекли до іншої країни в Європі.

Те, що тисячі українських чоловіків обирають ризик плавання замість стикання з небезпеками на сході, підкреслює виклик для президента Володимира Зеленського, який намагається мобілізувати нові війська після понад двох років виснажливої, кровопролитної траншейної війни з Росією.

«Ми не можемо судити цих людей. Але якщо всі чоловіки підуть, хто буде захищати Україну?», - сказав підполковник Тонкоштан

Оскільки Росія останнім часом взяла ініціативу на полі бою, здатність України захистити себе залежить від поповнення її арсеналу зброї, що в основному залежить від союзників, та мобілізації військ вдома.

Український прикордонник керував безпілотником біля кордону з Румунією. Той факт, що чоловіки обирають перепливти кордон, а не служити в армії, підкреслює складність для президента України Володимира Зеленського/nytimes.com

Проте набрати більше чоловіків на військову службу виявилося особливо складним і політично напруженим завданням. Після місяців затримок і обговорень Верховна Рада України у четвер прийняла закон про розширення призову, відмінивши деякі медичні та інші винятки, збільшивши зарплату військовим та посиливши покарання за ухилення від призову. Пан Зеленський окремо підписав закон, який знижує віковий рівень призову з 27 до 25 років.

За словами генералів, дефіцит військовослужбовців в Україні став критичним. У своєму виступі у парламенті у четвер, командувач сил України на сході, генерал Юрій Содоль, заявив, що у деяких ділянках фронту росіяни переважають українців більш як у сім разів.

Це було одним із перших публічних оцінок балансу сил на сході від старшого військового командира України. Україна, повідомив генерал Содоль членам парламенту, потребує одного військовослужбовця на кожні 10 ярдів траншеї по всій 600-мильній лінії фронту.

Багато українців, які поспішили добровольцями у перші дні війни, борються постійно з тих пір, зі звільненням на два тижні щорічно. Військовослужбовці призводяться до кінця бойових дій, без визначеної дати звільнення від обов'язку служити. З високою кількістю поранених, військовослужбовці стверджують, що призов на військову службу — це як купівля одного шляху до фронту.

За погіршенням бойових можливостей на полі бою в Україні зростає ухилення від призову.

Дріт уздовж берега річки окреслює українсько-румунський кордон. Українські чоловіки намагаються уникнути призову, переїжджаючи до європейських країн, де шукають статусу біженця/nytimes.com

У горах та річкових долинах прикордонних регіонів західної України чоловіки з інших областей країни намагаються уникнути призову, перетинаючи кордон з європейськими країнами, де вони шукають статус біженця.

Румунські влади повідомляють, що понад 6 000 чоловіків з'явилися на їх боці річки Тиса з моменту вторгнення Росії. Не всі дістаються до мети. Тіла 22 чоловіків знайшли на обох берегах, — повідомила підполковник Леся Федорова, речниця прикордонного загону Мукачева.

За словами чиновників, ймовірно, багато з них потонули, але їх тіла так і не були знайдені. Ці фатальності принесли річці мрачний прізвисько — Річка Смерті, хоча вона розташована сотні миль від насильства на фронті.

Чоловіки також перетинають кордон через гірські стежки або намагаються виїхати через прикордонні пункти пропуску з підробленими документами.

Екзодус змінив характер контрабанди в Карпатах України, які прилягають до чотирьох країн Європейського Союзу: Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. Контрабанда, яка колись оберталася навколо підроблених сигарет, майже повністю перейшла до бізнесу по проведенню ухилених від призову через кордон, повідомляють прикордонники та місцеві чиновники.

Прикордонники кажуть, що вони затримують чоловіків, які намагаються нелегально перетнути кордон, і не можуть конкретизувати у будь-якому конкретному випадку, чи уникав чоловік призову, це визначається судом. Але тенденція перетинати кордон є очевидною.

Українські прикордонники з кабелем виміряли рівень води в річці Тиса, яка є кордоном між Україною та Румунією/nytimes.com

У минулому році Мукачівський прикордонний загін розкрив 56 злочинних угруповань, які допомагали українцям нелегально виїхати з країни під час війни, повідомила лейтенант Федорова. Вона зазначила, що ціни на допомогу при перетині кордону сьогодні зросли до 10 000 доларів США з 2 000 доларів на людину, як це було незабаром після вторгнення. У той же час, контрабанда рюкзака сигарет коштує лише 200 доларів.

На трасах поблизу кордону з'явилися блокпости, де перевіряють автомобілі на наявність чоловіків, які, можливо, намагаються виїхати з країни. Охорона вздовж кордону встановила додаткові інфрачервоні камери та датчики, які спрацьовують при кожному кроці, розповіла лейтенант Федорова.

Потік тих, хто ухиляється від призову на Захід, є відображенням того, як великий привид війни нависає над життями українських чоловіків, які за законом зобов'язані залишатися в країні.

Більшість чоловіків з'являються, коли їх викликають на військову службу, а не тікають, сказав сержант Михайло Павлов, начальник військового комісаріату в західному місті Ужгород. Він є ветераном бойових дій та був поранений до призову на службу в вербівці.

Павлов розповів, що він спілкується з людьми, яких він призиває, описує ситуацію на фронті та переконує їх, що вони можуть покращити свої шанси, якщо добре підготуються.

Сержанти Минулого тижня в українському Ужгороді Олександр Степанюк (ліворуч) і Михайло Павлов перевіряли документи у чоловіка призовного віку. Офіцери є військовими вербувальниками, які отримали цю роль після поранення в бою/nytimes.com


«Усі бояться смерті, але ми намагаємося змусити їх дивитися на це з іншої точки зору — з точки зору виживання», - додав Павло.

Проте зусилля уникнути призову можуть бути складними. В один ранок, за кілька хвилин після початку патрулювання для перевірки документів, повідомлення на соціальній мережі Telegram відслідковували їх рухи, сповіщаючи чоловіків, які хочуть уникнути призову.

«Площа Петефі», попереджало повідомлення в каналі з назвою "Ужгородський Радар", який відстежує рухи призовників, коли вони проходять через площу Петефі Сандора. У Києві, на аналогічному сайті, під назвою "Київська Погода", публікують ризик патрулювання призовників у різних районах як сонячні, хмарні та дощові дні.

Віталій Семон, 30-річний зварювальник, нервово витягнув свій паспорт з кишені для військових, які перевіряли документи одного ранку, і описав свої дві винятки: через проблеми з спиною та як доглядач за літнім батьком. Його документи були в порядку.

«Це наша реальність зараз», - сказав він про перевірку документів.

У сусідніх селах, ближче до кордону, машини з інших регіонів України часто кружляють по вулицях і автострадах, оскільки чоловіки шукають можливості виїхати з країни, сказав Коваль Федір, мер села Торнівці, в якому останні будинки оглядають паркан поруч із кордоном зі Словаччиною.

Перед російським вторгненням контрабанда сигарет — виконана для уникнення високих податків Європейського Союзу — проникла в багато аспектів життя в селі, сказав він, фінансуючи деякі розкішні будинки та нові автомобілі на під'їзді.

«Це було прибутково для всіх», - сказав він. Дрони, які несли коробки сигарет, гуділи над селом і на шлях до словацького кордону, іноді розбиваючись на вулицях. Деякі контрабандисти використовували катапульти, щоб кидати сигарети через паркан кордону.

Проте цей вид діяльності майже повністю зник як бізнес, оскільки перевезення втечників від призову є більш вигідним. Контрабандисти стали наймати ромських провідників, щоб вивести чоловіків з України, сказав пан Федір.

Жінка та її діти в ромському поселенні поблизу Ботфальви, Україна, у четвер. Члени ромської громади працювали гідами, щоб допомогти ухильникам втекти з України/nytimes.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: