Схеми інтернет-шахрайств: як застерегтися

шахраї в телеграмі
колаж Дивись.info

Способів інтернет-заробітку досить багато, але для нас найбільш важливо те, що одні заробляють гроші чесно, а інші вважають за краще використовувати працю (гроші, час, довіру) інших людей для власного збагачення. Таку діяльність не можна назвати інакше як справжнісіньке шахрайство. Шахрайство в інтернеті сьогодні настільки часте явище, що з ним хоча б один раз стикався кожен другий (якщо не перший) активний користувач мережі.

Шахрайство в інтернеті може призвести до серйозних наслідків для жертв, включаючи фінансові втрати, крадіжку особистої інформації та шкоду комп'ютерним системам. Тому дуже важливо бути обережними, коли користуєтеся Інтернетом та не довіряти сумнівним електронним повідомленням або запитам на передачу особистих даних. Якщо ви стали жертвою шахраїв в Інтернеті, повідомте про це відповідні органи влади та зверніться до фахівців з кібербезпеки для отримання допомоги.

Більше про це ІА Дивись.info розповіла заступниця директора департаменту CDTO Львівської міської ради Олена Гунько.

Види інтернет-шахрайств

Так яким же чином відбувається шахрайство через інтернет? Варіантів тут – просто тьма. Але найчастіше шахраї використовують кілька головних сфер інтернет-простору, а саме:

  • Заробляння грошей.
  • Благодійність.
  • Розблокування програм, додатків.
  • Продаж товарів.
  • Лотереї, розіграші.

Дистанційна робота

Заробіток на бажаючих виконувати роботу на дому, отримуючи за це гроші – мабуть, найпоширеніший спосіб шахрайства сьогодні. Що в цьому дивного? Напруга на ринку праці зростає, все більше людей шукають роботу або додатковий заробіток, а можливість працювати прямо у себе вдома тягне людей немов бджіл на мед.

Щоб скористатися їх довірою, потрібно зовсім небагато: скласти правдоподібне оголошення від імені компанії (підприємства), яка набирає працівників для віддаленої роботи (наприклад, збирання ручок на дому), мотивуючи це тим, що така діяльність найбільш вигідна для компанії. Від потенційного співробітника потрібно всього-нічого – викупити стартовий набір і приступити до роботи. Як правило, пояснюється така умова просто: так компанія страхує себе від недобросовісних працівників, які можуть отримати комплектуючі, нічого не виславши натомість.

Фріланс

Інший, не менш популярний варіант обману – шахрайство з фрілансерами (людьми, які за гроші виконують певну роботу в мережі, будь то написання текстів, розміщення реклами, монтаж відео, твір слоганів, віршів, дизайнерські послуги). Тут все очевидно – вам замовляють роботу, але під будь-якими приводами не оплачують її. Боротися з такими обманами найскладніше, оскільки фріланс сам по собі пов'язаний з певними ризиками (ти ніколи на 100% не впевнений, що тобі заплатять).

Афери з персональними даними

Один з найнебезпечніших видів шахрайства. Головне завдання шахраїв – вивідати у людини дані його платіжних карток, рахунків та ін. Варіантів, як це зробити шахраї вигадують ДУЖЕ багато. Найчастіше, жертві телефонують від імені співробітника банку (як варіант – оператора колл-центру), просять під цілком правдоподібним приводом назвати або ввести свій пін-код, номер банківської карти та інші персональні дані. В результаті, з вашої картки знімаються гроші без вашого відома.

Посилання

Вам або вашим друзям напевно приходили повідомлення від невідомих користувачів з пропозицією перейти за певним посиланням. А такі пропозиції можуть бути дуже навіть привабливими! В результаті такого переходу, ви можете не тільки занести «віруси» на свій комп'ютер або телефон, але навіть відкрити шахраям доступ до ваших рахунків і даних (наприклад, робота ПК буде паралізована, а вам запропонують відновити її за певну суму).

Дуже часто шахраї зламують акаунти в соц. мережах і починають розсилати потрібну інформацію друзям користувача. Якщо ж ви попалися на вудку, ваш комп'ютер заблокований, ніколи не відправляйте гроші за його розблокування, навіть якщо сума не велика! Це не допоможе. Єдиний варіант – звернутися за допомогою до фахівців, які або видалять вірус за допомогою антивірусних програм або переустановят операційну систему.

Фішинг

Ще один дуже поширений тип інтернет-обману, коли шахраї за допомогою вірусів змінюють адресу сайту на інший так, що користувач цього не зауважує. Як правило, під час реєстрації, людина отримує повідомлення з проханням підтвердити вхід (наприклад, за допомогою смс). В результаті, з рахунку можуть бути списані гроші, а ваші дані стануть відомі шахраям. Тому будь-які такі прохання про підтвердження повинні вас насторожити! Щоб хоч якось себе убезпечити, спробуйте зайти в свій аккаунт з іншого пристрою та завжди уважно дивіться на адресу сайту на який ви заходите. 

Афери з благодійністю

Один з найбільш «брудних» і «аморальних» видів шахрайства. Мова про ті випадки, коли в соціальних мережах організовується збір грошей на лікування людей (частіше – у дітей), яких насправді або не існує, або вони реально існують, але тільки гроші підуть не на їх лікування, а в кишеню шахраїв... Що тут можна порадити? Зрозуміло, на всі 100% бути впевненим, що ваші гроші підуть потрібному адресату, ви не зможете (хіба що це ваш знайомий). Але спробувати убезпечити себе можна. Наприклад, можна перевірити, чи є контакти для зв'язку з родичами (якщо вони є, здзвонитися, уточнити деталі). Звертайте увагу на коментарі інших користувачів, уважно переглядайте скани довідок і т. д.

Шахрайство в інтернет магазинах

Всі ми в тій чи іншій мірі користуємося послугами інтернет-магазинів, переплачувати не любить ніхто. Майже всі вони працюють за передоплатою. Головний ризик в даному випадку – заплатити і не отримати товар (або отримати щось зовсім далеке від очікуваного). Як же спробувати себе убезпечити від таких неприємностей? Слідкуйте за репутацією сайту, відгуками в інтернеті, аналізуйте, порівнюйте. Наприклад, чим більше надається контактної інформації, тим краще (в ідеалі, це реально існуючий магазин, в який при бажанні можна поїхати). Відмінно, якщо він надає можливість пересилання післяплатою.

фото ілюстративне, IGM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: