Спортсмени Львівщини: у яких видах спорту львів'яни досягають успіху

львівські спортсмени
ілюстративне фото/Роман Балук

Багато талановитих спортсменів Львова та області випробовують себе на всеукраїнських та міжнародних змаганнях з різних видів спорту. Нерідко ці люди здобувають призові місця й нагороди.

Сьогодні, 23 травня, Всесвітній день спортивної боротьби. Тож ІА Дивись.info розповідає про львівських спортсменів-призерів та види спорту, в яких вони розвиваються.

Перше місце на Кубку України з шотокан карате-до

На вихідних 18-19 травня відбулися Всеукраїнський Кубок України серед дорослих та Кубок України серед ветеранів з шотокан карате-до СКІФ. Усього змагалися понад 330 учасників з 12 областей України.

За результатами змагань вперше в історії Львівська область здобула перемогу в загальному командному заліку.

Отож, до результатів долучились такі клуби:

  • «GEPARD» (Матяш О., Петрук В. та Музика В.).
  • «Сокіл» (Горбань А.).
  • «СКІФ-ДОБРОТВІР» (Федина І.).
  • «Uragan» (Махніцький В.)
  • «Кенсей» (Богач М.).
  • Клуби «ФБЄ» (Бузенюк С., Пермякова М. та Слободянюк В.).
Управління молоді та спорту Львівської ОДА

Шотокан — один із чотирьох традиційних стилів японського карате-до (інші три – це годзю-рю, вадо-рю, шито-рю). Хоча немає точної статистики з цього приводу, вважають, що у цього стилю найбільше в світі прихильників — біля 40% усіх, хто займається карате.

Назва Шотокан у японській транскрипції складається з трьох ієрогліфів «шо – то – кан». «Кан» перекладається як «клуб» (не стільки в значенні організації, а в значенні будівлі).

Управління молоді та спорту Львівської ОДА

Дев’ять медалей на чемпіонаті України зі змішаних єдиноборств

З 17 по 19 травня у Тернополі відбувся чемпіонат України зі змішаних єдиноборств (ММА). Усього в змаганнях взяли участь 740 спортсменів, зокрема, 34 спортсмени з Львівської області.

Основною метою чемпіонату був відбір талановитих спортсменів до складу національної збірної команди України, яка представлятиме нашу країну на чемпіонаті світу зі змішаних єдиноборств ММА в Абу Дабі з 5 по 11 серпня 2024 року.

Переможцями та призерами на чемпіонаті України стали:

  • 1 місце - Даніель Дацко (молодші діти, до 52 кг), Роман Авраменко (старші діти, до 44 кг).
  • 2 місце - Фарʼян Віталіна (юнаки, до 62 кг), Ігор Пазюк (юніори, до 56 кг), Наталія Мазур (юніорки, до 56 кг).
  • 3 місце - Продивус Роксолана (старші діти, до 48 кг), Гуменецький Маркіян (юнаки, до 40 кг), Степанюк-Маслова Анна (юнаки, до 62 кг), Берладин Володимир (юніори, до 61,2 кг).
Управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації

Основу змішаних бойових мистецтв складають класичні види боротьби (греко-римська і вільна боротьба, дзюдо, джиу-джитсу, тощо) і класична ударна техніка (бокс, муай тай та кікбоксинг). На відміну від класичних бойових мистецтв, які у своїй більшості походять із країн Сходу, змішані бойові мистецтва не несуть в собі духовного або релігійного навантаження, віддаючи перевагу спортивно-прикладному аспекту.

Призові місця на чемпіонаті Європи з вільної боротьби серед юнаків та дівчат

Троє борчинь зі Львівщини вибороли медалі на чемпіонаті Європи серед юнаків та дівчат (U15) з вільної, жіночої та греко-римської боротьби. Змагання пройшли у грецькому місті Лутракі.

Призерками чемпіонату Європи стали і представниці Львівщини:

  • Іванна Майданська – 3 місце, вагова категорія до 36 кг;
  • Юлія Мацієвська – 3 місце, вагова категорія до 46 кг;
  • Юлія Голговська – 3 місце, вагова категорія до 50 кг.

Додамо, що збірна України серед дівчат посіла перше місце в командному заліку. Спортсмени збірної України завоювали 13 медалей: 

  • 2 золоті;
  • 3 срібні;
  • 8 бронзових.
спортсменки Львівщини – у трійці найсильніших Чемпіонату Європи з боротьби серед юнаків та дівчат/управління молоді та спорту Львівської ОВА

Вільна боротьба — спортивне єдиноборство, вид боротьби, в основі якого лежить позиційне маневрування двох спортсменів, кожен з яких за допомогою різних технічних прийомів (захоплень, кидків, переворотів, підніжок, підсічок тощо) намагається покласти суперника на лопатки, чи набрати більшу кількість балів у процесі боротьби. Від класичної боротьби вільна відрізняється широким спектром технік, що включають використання ніг: зачеп та інші.

Учасники змагань поділяються на вагові категорії — 7 для чоловіків: до 55, 60, 66, 74, 85, 96 і 120 кг та 4 для жінок у програмі Олімпійських ігор: до 48, 55, 60 і 72 кг та 7 для жінок в неолімпійських вагових категоріях: до 48, 51, 55, 59, 63, 67, 72 кг.

Чемпіонки Європи зі стендової стрільби

15 травня в італійському Лонато розпочався Чемпіонат Європи зі стендової стрільби та тривав до 27 травня. У змаганнях взяли участь спортсменки Львівщини. Олена Охотська та Надія Булгакова разом з представницею Київщини Юлією Даніловою вийшли у фінал в дисципліні трап тріо. Українські стрільчині за золото змагалися з суперницями з Туреччини й перемогли з рахунком 6:2.

«Олена Охотська є вихованкою Львівської обласної школи вищої спортивної майстерності, а Надія Булгакова представляє наш Центр олімпійської підготовки зі стрільби стендової. Обидві спортсменки тренуються на обласному стенді», – зазначив керівник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.

Управління молоді та спорту Львівської ОДА

Стрільба стендова – ще один «стрілецький» спортивний різновид. Змагання з цього виду проходять на відкритому повітрі. Аби вразити мішені у вигляді тарілочок, стрільці використовують рушниці з гладкими стволами і дробові заряди. Коріння стендової стрільби сховане у змаганнях мисливців, які стріляли по птахах. Цікавий факт, що на початку XX століття, у тому числі й на декількох перших Олімпійських іграх, мішенями слугували живі голуби, яких підкидали в повітря. А вже потім голубів змінили на тарілочки.

Стендова стрільба є однією з найстарших олімпійських дисциплін. Уперше нагороди цієї дисципліни розіграли на другій Олімпіаді, і відтоді вона входить до програми всіх Ігор, за винятком 1904 і 1936 років. Відзначимо, що з 1996 року змагання чоловіків і жінок проводяться окремо. Федерація стрільби України опікується цим стрілецьким різновидом.

Бронзовий призер чемпіонату Європи з карате-2024

З 5 по 14 травня в Хорватії у місті Задар відбувся Чемпіонат Європи з карате серед дорослих. На змаганнях спортсмен зі Львівщини Станіслав Горуна посів третє місце.

В управлінні молоді та спорту зазначили, що Національна збірна України з карате, яка складалася з 20 найкращих каратистів, здобула три бронзові нагороди чемпіонату Європи. Дві медалі – індивідуальні та одна в команді.

Так, Станіслав Горуна здобув бронзову медаль у командних змаганнях із розділу карате – куміте. Разом з ним виступали Андрій Заплітний (Чернівецька область), Валерій Чоботар (Чернівецька область), Андрій Торошанко (Київ), Різван Талібов (Чернівецька область), Валерій Сонних (Київ), Костянтин Цимбал (Київ).

За результатами змагань, українці поступилися в першому протистоянні суперникам з Італії з рахунком 1:3, але змогли вибороти перемоги над збірними Албанії та Македонії та вийшли у бронзовий фінал. У такому поєдинку вони перемогли збірну Туреччини з рахунком 3:1, ставши бронзовими призерами чемпіонату Європи.

«Ще одна чудова новина – крім бронзової нагороди на чемпіонаті Європи, українці здобули пряму ліцензію на перший командний чемпіонат світу з карате 2024. Цей захід відбудеться з 22 по 24 листопада в Памплоні (Іспанія)», – додав начальник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.

Управління молоді та спорту Львівської ОДА

Карате — мистецтво самозахисту за допомогою ударів, блоків та рухів. Удари завдаються як руками (кулаками, ребром долоні, відкритою рукою, ліктями), так і ногами (стопами, колінами).

У різних стилях карате також вчать ударам у больові точки та життєво важливі ділянки, використанню захватів, викручуванню суглобів, замкам, утримуванням та кидкам.

На даний момент близько 100 мільйонів людей на п'яти континентах і в 192 країнах займаються різними стилями карате, що робить його справді глобальним видом спорту.

Чемпіони Європи з параармрестлінгу

У Братиславі відбувся Чемпіонат Європи з параармспорту, в ньому взяли участь спортсмени з 29 країн. Україну представляли 62 спортсмени, серед яких троє – з Львівської області. Зокрема, Анна Кушнір здобула золоту медаль у змаганнях на праву руку та «срібну» – на ліву. Також Павло Панасенко став чемпіоном у змаганнях на ліву руку. Тренують спортсменів Богдан Іваницький та Ігор Іваницький.

 Управління молоді та спорту Львівської ОДА

Армрестлінг або рукоборство — настільна боротьба однією рукою, де учасники змагання ставлять лікті на стіл, зчіплюють руки і намагаються пересилити один одного і тим самим покласти руку суперника на поверхню столу.

8 медалей на чемпіонаті України з фехтування

На чемпіонаті України з фехтування серед молоді, що пройшов у Києві, спортсмени зі Львівщини вибороли вісім медалей: 2 золоті, 3 срібні та бронзові.

В індивідуальному заліку серед чоловіків у номінації «Шпага» (особисті) перше місце зайняв Лев Майстренко, який тренується у дитячо-юнацькій спортивній школі ім. О. Дем’янюка під керівництвом Володимира Свистіля. На другій сходинці – Максим Гула, який навчається у ШВСМ під опікою тренерів Андрія Орліковського і Зоряни Семеряк.

У командних змаганнях з шпажі серед чоловіків друге місце зайняла команда, до складу якої входили Данило Воїнов, Максим Гула, Владислав Назаревич та Лев Майстренко. Тренерами цієї команди були Діна Пантелеєва, Андрій Орліковський і Володимир Свистіль.

В жіночому розподілі особистих змагань з шпаги перше місце посіла Анна Максименко, друге - Аліна Дмитрук, а третє - Вікторія Милявська. Вони навчались у Андрія Орліковського і Зоряни Семеряк.

У командних змаганнях з шпажі серед жінок третє місце здобула команда, в складі якої були Злата Гайдук, Аліна Дмитрук, Єлизавета-Ольга Корнійчук та Анна Максименко. Їх тренував Андрій Орліковський разом із Зоряною Семеряк.

У розділі особистих змагань з рапіри серед чоловіків третє місце посів Яніслав Корецький з КДСЮШ «Атлет», тренувала його Вікторія Бунєєва.

 Управління молоді та спорту Львівської ОДА

Фехтування – це олімпійський вид спорту, суть якого полягає у веденні бою з використанням холодної зброї. Розрізняють такі види спортивного фехтування: на рапірах, на шаблях, на шпагах. Фехтувальникам необхідно завдати укол супернику та відображати або уникати уколів по собі. Змагання з фехтування проводять як між чоловіками, так і між жінками.

Черлідерки на Чемпіонаті України

У Львові на «Боско-Арені» протягом 11-12 травня відбувся Чемпіонат України з черліденгу серед учнів та студентів.

Черлідерки Львівської області здобули 47 комплектів нагород:

  • Lviv Angels (у тому числі — ДЮСШ ім. Дмитра Оббаріуса та КДЮСШ ім. Дмитра Сидорука): 9 золотих, 3 срібних, 8 бронзових комплектів нагород.
  • Nancy Dolls: 5 золотих, 9 срібних, 10 бронзових комплектів нагород
  • BeLLa: 2 золотих, 1 срібний комплекти нагород.

На чемпіонаті виступали збірні команд України у номінаціях данс, джаз та хіп-хоп. Зокрема, збірні вперше представили свої номери, з якими змагатимуться на чемпіонаті Європи-2024 наприкінці червня в Осло. Серед представниць національної команди є й чимало вихованок львівського черліденгу — клубу Lviv Angels (у тому числі — ДЮСШ ім. Дмитра Оббаріуса та КДЮСШ ім. Дмитра Сидорука).

 Управління молоді та спорту Львівської ОДА

Черлідінг – це діяльність, у якій учасники вболівають за свою команду як форму заохочення. Це може варіюватися від скандування гасел до інтенсивної фізичної активності. Його можна виконувати, щоб мотивувати спортивні команди, розважити публіку чи змагання.


Про безкоштовні тренування для військових та ветеранів у Львові читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: