Куди піти у Львові з 25 травня по 1 червня: добірка культурних подій

ІА Дивись.іnfo кожної п'ятниці складає добірку цікавих подій, які можна відвідати у Львові. Цього разу пропонуємо культурні заходи, що відбудуться з 25 травня по 1 червня на різних локація міста.

Розмова «Етика війни і штучний інтелект»

За словами організаторів, на події Олесь Добосевич та Андрій Гриних критично проаналізують трансформацію військових систем, зосередившись на еволюції від традиційних систем наведення до технологій, керованих штучним інтелектом і заснованих на передових мовних моделях.

«Ми розглянемо етичні наслідки та ризики, пов'язані з розгортанням автономних військових систем. Це можливо завдяки глибокому аналізу розвитку ШІ від Алана Тюрінга до появи AlexNet у 2012 році і згодом до епохи, яку зараз називають зараз prompt engenering era. Питання Прометея: Етика війни і штучний інтелект», - зазначили організатори заходу.

Лектори події: Олесь Добосевич, в.о. декана Факультету прикладних наук УКУ; Андрій Гриниха, координатор програми «Комп’ютерні науки» Факультету прикладних наук УКУ
Реєстрація на подію обовʼязкова за посиланням тут.

Коли та де: 25 травня о 15:00 год у РадіоГараж (подієво-виставковий простір Дому Звуку, вул. Князя Романа, 6).

Презентація книжки

У Львівській обласній бібліотеці для юнацтва імені Романа Іваничука 26 травня відбудеться презентація колективної повісті 36-ти авторів «Чи бачать небеса котів» від видавництва «Богдан».

Учасники презентації: співавторки колективної повісті, письменниці Любов Відута, Любов Долик, Таміла Тарасенко, Ярина Коваль.

«Про що книжка "Чи бачать небеса котів?" Живуть люди поруч… У кожного — своя доля. І тільки смерть для всіх — єдина. Життя триває — в ньому є місце радості навіть у пекельні часи. І людина сподівається, планує, мріє... Але раптом це життя перериває ворожа ракета — мирне життя мирної людини далеко від лінії фронту. Життя маленької дівчинки, молодого хлопця, майбутньої — але, не судилося! — молодої мами, старого… Бабусі й онуки, батьки й діти, кішки й собаки — усі, хто мешкає в будинку, одномоментно перестають існувати… Це — без права на забуття. 36 квартир багатоповерхівки, яку зруйнувала російська ракета. 36 квартир у під’їзді, в який влучила ракета. 36 родин, і безліч нездійснених надій, загублених доль, страчених життів. 36 авторів розповідають про будинок, подібних до якого так багато в усій Україні. Це — Реквієм по всіх, кого торкнулася війни», — розповідають організатори про книжку.
Обкладинку до книжки виконав Олег Кіналя.

Вхід на подію — вільний.

Коли та де: 26 травня о 15:00 год, площа Ринок, 9.

Звукові прогулянки: парк «Високий Замок» Остап Мануляк

У Львові тривають звукові прогулянки парками міста разом із композитором Остапом Мануляком.

«Цього разу запрошуємо дослідити звукові ландшафти Валів і Нижньої тераси Парку Високий Замок. Особливе розташування цих історичних паркових зон утворює надзвичайно динамічний характер акустичного ландшафту: від тихих закутків звуків природи до інтенсивних транспортних та індустріальних кластерів», - зазначають організатори.

Організатори додають, що для участі в прогулянці потрібно мати дротові навушники, блокноти та олівці. Також можна брати аудіорекордер.

Для реєстрації потрібно заповнити форму за посиланням тут.

Коли та де: 26 травня (о 12:00 год біля Порохової Вежі) в Домі Звуку / РадіоГараж.

Виставка арт-терапевтичного живопису «Очима дітей»

У Львівському палаці мистецтв покажуть виставку арт-терапевтичного живопису від онкохворих дітей. На виставці представлять близько 30-ти робіт. Ці полотна створені дітьми, які зараз проходять лікування у гематологічному та хірургічному відділеннях Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру на арт-терапевтичних майстер-класах від художниці, арт терапевта та волонтерки Благодійного фонду «Із янголом на плечі» Христини Валько.

«Такі заняття ми проводимо у лікарні щотижня. Окрім святкувань днів народжень ми намагаємось їх відволікати від лікарняних буднів ще і творчою працею. Така свого роду, арт-терапія є чудовим способом підтримки та розвитку дитячої творчості, а також є допомогою у подоланні стресу та тривоги, що часто супроводжують лікування», - наголошує кураторка виставки Христина Валько.

«Заняття у відділенні це гарна можливість змінити чорно - білу проєкцію болю на різнокольорову палітру надії. Одужання вимальовується у кожному мазку. Діти вміють вірити і знають, як досягати мети. Наше завдання - дати їм в руки пензля», - розповів директор БФ «Із янголом на плечі» Юрій Федечко.

Експозиція триватиме до 1 червня.

Коли та де: 27 травня о 16:00 година у Львівському палаці мистецтв.

Відкриття виставки «Місто перснів»

У галереї «Зелена канапа» відбудеться відкриття виставки «Місто перснів». На ній презентують колекцію перстнів, кожен з яких має монументальну архітектурну форму і символізує нові споруди, що буде побудовані після перемоги України.

До виставки увійшли керамічні скульптури, які Олена Василевич створила протягом 2023-24 років.

«Ідея виставки виникла близько року тому і тоді ж почалась її трансформація від першопочаткової – зображення руйнації та уламків, до яскравих, кольорових і життєствердних маленьких символів нового життя. Олена відкинула частину робіт, відмовилась від рефлексій війни і спрямувала погляд у майбутнє, створивши колекцію, де кожен перстень носить назву українського міста, і за кожним перстнем стоїть асоціація з людиною, яка походить з цього міста, адже міста – це їх люди», кажуть організатори виставки.

Відомо, що у 2022 році після повномасштабного вторгнення Олена змінила своє російське прізвище Хомякова на Василевич (прізвище діда по материнській лінії).

Виставку можна буде переглянути до 26 червня, а перстені буде можливість придбати.

Коли та де: 28 травня о 18:00 год у галереї «Зелена канапа».

Благодійний вечір Артура Дроня в підтримку 125 бригади

28 травня «Видавництво Старого Лева» і «Театр Лесі» запрошують на великий благодійний вечір у підтримку підрозділу, в якому служить Артур Дронь. Письменник і військовий читатиме свої вірші та, вперше, прозу. Крім того, на події свої музичні номери покаже колектив театру Лесі. Також наприкінці вечора відбудеться благодійний аукціон із лотами від військових, видавництва, театру, міста Львова та відомих львів’ян.

За словами організаторів, основна мета цього заходу – збір 400 тисяч гривень для 215 батальйону 125 бригади, який мужньо обороняв Харківщину і потребує допомоги для купівлі нової техніки й ремонту авто. Задонатити на потреби 125 бригади можна за реквізитами нижче або долучитися до збору безпосередньо на події.

Вхід на подію вільний.

Реквізити для донатів:
Лінк на банку за посиланням тут. Номер картки банки: 5375 4112 1848 9461. PayPal: [email protected]. Картка: 5375 4112 1667 3850.

Артур Дронь — військовослужбовець 215 батальйону львівської 125 бригади територіальної оборони ЗСУ. Поки він перебуває у лікарняній відпустці, його побратими обороняють Харківщину. Артур Дронь автор книги віршів «Тут були ми» та «Гуртожиток №6».

Коли та де: 28 травня о 18:30 год у Театрі Лесі Українки (вул. Городоцька, 36).

Відкриття виставки «Ми є, були і будем ми»

У Львівському палаці мистецтв відкриють виставку «Ми є, були і будем ми».

«Проєкт присвячено вшануванню захисників Маріуполя, Харкова, Одеси, всієї України, які чинили і чинять жорстокий опір російським загарбникам та у найгіршу, найкривавішу годину подарували Україні надію на перемогу. Візуальні емоції на відчай і спротив ворогу тих, хто сам пережив жах війни» , - кажуть організатори.

Куратори: Володимир Лесняк, Дмитро Литвинюк.

Коли та де: 28 травня о 15:00 годині у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17).

Виставка учнів курсу «Графіті» Микити Віски

29 травня відбудеться відкриття виставки учнів курсу «Графіті» Микити Віски.

«Ця виставка, дає змогу зрозуміти глядачу, що графіті це в першу чергу мистецтво. І діти вловлюють суть, як ніхто інший. Вони експериментують, пробують різне та творять, але при цьому якраз органічно всотують та транслюють бунтівну креативну силу цього напряму візуального мистецтва. Авторам подобається атмосфера на гуртку, бо вони себе можуть почувати вільно та комфортно», - розповідають організатори.

Так, експозиція складається з двох частин: 11 оригінальних робіт на полотні та оригінальні роботи на папері. Представлені роботи виконані в різних графічних техніках : акрилові маркери, балончики з фарбою, фломастери, папір. Тут можна побачити багато експериментів із поєднанням матеріалів.

Виставка триватиме до 30 травня.

Коли та де: 29 травня о 18:00 год у Квартирі 35 (2 поверх арт-центру Дзиґа).

Екскурсія виставкою «Світлоград» Олександра Кучинського

На екскурсії художник Олександр Кучинський розповість про втрачену історію свого рідного міста Сєвєродонецька через живопис та архівні фото.

«Світлоград – місто без сталої назви та ідентичності, що постало на місці Пустоші. Його поява на мапі України була втіленням утопічної ідеї побудови ідеального соціалістичного міста та великим експериментом з підкорення степу. Стрімко залюднена територія, що стала прикладом неабиякого ентузіазму та надій на світле майбутнє, нині спустошена. Місто, якому немає ста років, пам’ять про яке залишилася в рештках вцілілих інтернет-архівів та спогадах», - зазначає художник.

Зареєструватися на подію за посилання тут.

Коли та де: 31 травня о 18: 30 год у Львівському муніципальному мистецькому центрі.

Концерт симфонічного оркестру «Мрія»

У Львівській національній філармонії 1 червня відбудеться концерт «Мрія».

«Кожна перемога колись була мрією. Та для того, щоб стати реальністю, вона має визріти і зміцнитися, породити дію, що триватиме доти, доки мета не буде досягнута. Тож який він, цей шлях від мрії до перемоги? Зазвичай він насичений та непередбачуваний, іноді тернистий і драматичний, зі злетами та падіннями, з ризиком зневіритися, бажанням опустити руки, але часто з моментами неабиякого піднесення та натхнення.Таким самим насиченим буде й концерт симфонічного оркестру INSO-Lviv, разом з яким виступатимуть вже відомі львівській публіці музиканти — контрабасист Кшиштоф Фірлюс та диригент Пол Манн», - зазначають у філармонії.

На концерті можна буде почути премʼєру «Павани» Дерека Скота, присвяченої жертвам війни в Україні, віртуозний Концертний дивертисмент для контрабаса з оркестром відомого кінокомпозитора Ніно Рота, а також патріотичну Симфонію № 2 Яна Сібеліуса.

Виконавці: Кшиштоф Фірлюс, контрабас (Польща); Академічний симфонічний оркестр INSO-Lviv Львівської національної філармонії; Пол Манн, диригент (Велика Британія).

Коли та де: 1 червня о 18:00 год у Львівській національній філармонії.


До слова, ІА Дивись.іnfo також готує підбірки фільмів, книжок та вистав у львівських театрах, їх можна переглянути на нашому сайті в розділі «культура».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: