Львів — у «червоній» зоні: чого очікувати від обмежень з 30 жовтня

карантин
ілюстративне фото, з архіву редакції.

З суботи, 30 жовтня, у Львові вступають в дію обмеження «червоної» зони.

Про це за результатами міської комісії ТЕБ і НС передає кореспондент ІА Дивись.info.

«Львів переходить в зовсім інший ритм життя. Припиняють роботу заклади культури, не буде масових заходів. Найбільше питань стосується закладів торгівлі – промислова група, кафе ресторани. В магазинах першої необхідності, аптеках нічого особливо не міняється. Якщо говорити про заклади громадського харчування в торгівлі промислової групи мають бути вакциновані двома дозами. Також відвідувачі мають бути вакциновані двома дозами або показати негативний ПЛР тест. Якщо є порушення, то автоматично заклад має бути закритий. Наперед хочу подякувати власникам закладів, з суботи не будуть працювати, розуміючи що складно виконати такі умови і застерегти тих, хто буде ризикувати і створювати навантаження для працівників поліції і тих служб, які будуть здійснювати перевірки», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Він додав, що школи працюватимуть з понеділка в режимі дистанційного навчання, як це було вирішено раніше. Дитячі садочки працюватимуть у звичному режимі.

За словами Андрія Садового, Рада эпископів рекомендує проводити богослужіння в режимі онлайн або принаймні на відкритому повітрі.

«Міський транспорт буде працювати, але можлива завантаженість тільки на 50%, масковий режим. Пільговики зможуть користуватися громадським транспортом з 11 до 16 години, за виключенням учасників бойових дій. Нам важливо доставити лююдей до місця роботи», - розповів Андрій Садовий.

«З суботи розпочнуться великі перевірки виконання тих рішень, які були сьогодні прийняті. Зокрема, в закладах громадського харчування є важливі речі, яких потрібно дотримуватися — не більше ніж 50% заповненості, півтора метри між столами, не більше 4 осіб за столиком, всі повинні бути вакцинованими або мати негативний ПЛР тест. Вхід у непродовольчі магазини та на непродовольчі ринки повинен бути контрольованим. Заклади і установи культури припиняють прийом відвідувачів, категорично забороняється проведення масових заходів всіх видів, окрім проведення матчів професійними командами, але без глядачів. Салони краси і перукарні працюють за записом, там також всі повинні мати вакцинацію або тест, як і у готелях. Голосування за проєкти Громадського  бюджету буде можливе лише онлайн – у ЦНАПах голосування не буде», - додав перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

«Медики Львова однозначно підтримують рішення міського голови та штабу протидії поширення коронавірусу. Якщо сьогодні львів’яни не об’єднаються і свідомо не почнуть дотримуватись правил особистої безпеки, правил взаємодії в червоній зоні, не будуть вакцинуватись, то ми опинимось на межі колапсу медичної системи. Ситуація є трагічна. За сьогодні вдвічі зросла кількість пацієнтів, які потребують інтенсивної терапії і штучної вентиляції легень. В клінічній лікарні швидкої медичної допомоги станом на ранок знаходилось 435 пацієнтів з Covid-19, 56 поступило і тільки 16 було виписано. Щоденно є величезний приріст хворих. 50 пацієнтів є в у відділенні інтенсивної терапії, 35 з них є на штучній вентиляції легень. Таких кількостей важких хворих в нас не було жодного разу. Такої рекордної кількості летальних випадків в нас теж раніше не було.

Наголошу, що цей штам коронавірусу стрімко, агресивно вражає молодих людей. За 24 години із невеликої зони пошкодження легень пацієнт може потрапити в страшний респіраторний стрес та раптово померти», – розповіла завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні швидкої медичної допомоги Наталія Матолінець.

«Якщо ми не зупинимо цю хвилю, то наступні рішення будуть набагато жорсткішими», - підсумував Андрій Садовий.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: