В Україні створять єдиний реєстр зброї: чи безпека громадян є пріоритетом у цьому рішенні

pistolet-4-piks_Z3iEe3X

В Україні вкотре планують легалізувати вогнепальну зброю. Чи є у цьому рішенні пріоритетом безпека українців та хто керуватиме єдиним реєстром зброї.

За 30 років незалежності у нашій державі досі немає профільного закону про цивільну вогнепальну зброю. Усе, що стосується її придбання, зберігання чи використання, регулює МВС інструкцією, яка не змінювалася з 1998 року.

У Верховній Раді наразі циркулюють два законопроєкти – основний (№4335) та альтернативний (№4335-1). Перший, ініційований Ігорем Фрісом, Олександром Бакумовим та Олександром Федієнком (усі – фракція «Слуга народу»). Другий – авторства Андрія Шараскіна (фракція «Голос»).

Ключова відмінність між ними полягає у тому, що основний закон забороняє пересування громадян з короткоствольною зброєю, відповідно, і її використання для самозахисту.

Якщо звернутись до соціології, то 23% українців підтримують право на володіння вогнепальною зброєю (опитування проведено групою «Рейтинг» у лютому 2021 року). Однак тих, хто проти, в три з половиною рази більше – 75%.

Дискусії навколо ухвалення закону, який би регулював питання зброї, ведуться вже не один рік.

Коли в Україні буде створений єдиний реєстр зброї, хто ним керуватиме  та чи реально облікувати зброю, яку  раніше приховували? Ці питання ІА Дивись.info обговорила з експертами.

В Україні близько 5 мільйонів одиниць незареєстрованої зброї

Нещодавно Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що створення повноцінного реєстру зброї на сьогоднішній день є пріоритетним для нього, і запевнив, що документ буде створений найближчим часом.

«Перед Монастирським зараз стоїть завдання вирішити проблему, яка накопичувалася 30 років. Адже протягом всього цього часу сплачувались податки, а МВС все ще не створило єдиний реєстр власників зброї. Тому її облік ніколи не вівся належним чином. Тепер міністерство визнало, що реєстру як такого ніколи не існувало», – наголошує голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

Фото з відкритих джерел.

Ухвалення закону – це привід наполегливо пропонувати людям або здати зброю, або поставити її на облік.

Вже зараз в Україні абсолютно легально можна придбати різну зброю. Наприклад, мисливську – з 21 року, нарізну зброю (карабін, гвинтівку та рушницю) – з 25 років. Також українці мають право володіти травматичною зброєю.

«За інформацією МВС України, станом на сьогодні, близько 1,3 мільйона громадян легально володіють вогнепальною зброєю. Однак кількість тих, хто володіє нею нелегально – більша у декілька разів. За даними багатьох експертів, з 2014 року Україна стала європейським лідером на ринку нелегальної зброї та боєприпасів. Точна кількість такої зброї досі не облікована. За різними даними, ця цифра коливається в межах від 400 тисяч до 5 мільйонів одиниць. За даними швейцарської дослідницької організації Small Arms Survey, від 3 до 5 мільйонів одиниць.

Як бачимо, підрахунок вельми умовний. Така кількість нелегальної зброї обумовлена військовим конфліктом на сході країни. Саме з 2014 року на мирні території України почали безконтрольно завозити найрізноманітніші види вогнепальної зброї, яка потрапляє на чорний ринок», – розповідає адвокат Олександр Кудрявцев.

Олександр Кудрявцев. Фото з Fb.

В Україні купити зброю достатньо легко.

«Підрозділи  МВС погано працюють, і тому чорний ринок зброї процвітає. Ще є штучно створений попит на зброю для самозахисту і неухвалений закон. Відповідно, люди, не маючи можливості придбати пістолети в офіційний спосіб, тобто після того, як здадуть залік і отримають ліцензію, йдуть на чорний ринок. Де є попит, там не забариться пропозиція. Взагалі ринок нелегальної зброї в Україні існував завжди, але початок бойових дій на сході суттєво його поповнив. А ще існує Darknet (анонімна та неконтрольована частина інтернету). Тому в Україні зброю купити не проблема», – підкреслює Георгій Учайкін.

Більшість злочинів скооюються саме за допомогою незареєстрованої  вогнепальної зброї. Адвокат Олександр Кудрявцев зазначає, що зі створенням єдиного реєстру раніше незареєстровану зброю вдасться облікувати: «Це реально буде зробити, якщо особа добровільно надасть свою нелегалізовану зброю для обліку. При цьому, відповідно до ч. 3 ст. 263 Кримінального кодексу України, така особа звільняється від кримінальної відповідальності».

Чи зменшиться кількість злочинів в Україні, якщо зброю легалізують

«Доцільно звернутися до зарубіжного досвіду. Наприклад, у Швейцарії 29% жителів володіють стрілецькою зброєю. До 2010 року у цій державі всі працездатні чоловіки були зобов’язані у себе вдома чи на місцевих складах зберігати автоматичні гвинтівки. Усі повнолітні громадяни без жодного дозволу можуть придбати будь-яку зброю, що стріляє одиночними кулями. Попри великий відсоток володіння зброєю, у Швейцарії один з найнижчих рівнів злочинності.

Є вдалі приклади і у найближчих наших сусідів. Скажімо, досвід пострадянських країн Балтії, Грузії та Молдови доводить, що забезпечення громадянам права на самозахист за допомогою цивільної вогнепальної зброї протягом року з моменту ухвалення відповідних законів знижує вуличну злочинність на 40-60%. Гадаю, щось подібне станеться і в Україні, адже в нашій державі наразі спостерігається розгул саме вуличної злочинності. При цьому злочинці можуть бути озброєні нелегальною вогнепальною зброєю, тоді як законослухняний громадянин все одно залишається беззахисним перед цією загрозою. Легалізація зброї змінить цю ситуацію», –  розповідає Олександр Кудрявцев.

Георгій Учайків вважає, що відомчий документ про зброю терміново потрібно змінити на законний.

«Сьогодні всі процедури регулює МВС, а нам потрібно, щоби був закон, який регулював би це так, як вимагає Конституція. Надання законодавчого статусу праву громадян на володіння цивільною зброєю та збройний самозахист однозначно призведе до позитивних наслідків, і ми прогнозуємо суттєве скорочення кількості злочинів в Україні, зокрема вуличної», – каже пан Георгій.

Також голова Української асоціації власників зброї стверджує, що єдиним реєстром зброї має керувати Міністерство юстиції.

«30 років бездіяльності МВС достатньо для висновків щодо того, як вони будуть поводитись в подальшому. Тому вважаю, що у Міністерстві юстиції, яке веде сотні інших реєстрів рухомого і нерухомого майна, жодних проблем з обліком зброї, яка маркована, має номери, технічні характеристики, не виникне. Міністерство внутрішніх справ буде виконувати функції одного з операторів реєстру, але, наполягаю, що утримувачем має бути Міністерство юстиції», – резюмував Георгій Учайкін.

Анастасія БЕДРІЙ

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: