Небезпечно: медики застерігають від самостійного лікування коронавірусу

1570916964_0_121_3212_1928_600x0_80_0_0_d17ebd959a3b73131c5b9540965e639c

Лікування коронавірусу не починається з антибіотикотерапії і гормональних та кроворозріджуючих препаратів.

Про це під час брифінгу восьмого лютого розповіла завідувачка пульмонологічним відділенням Центру легеневого здоров’я, позаштатна експертка департаменту охорони здоров’я ЛОДА з пульмонології Надія Рудницька.

За її словами, призначення такого лікування є прерогативою лікаря тоді, коли вже є ускладнення.

«Протокол лікування коронавірусної хвороби постійно оновлюється і останнє оновлення було 30 грудня 2021 року. Згідно з ним при легкому перебігу ковіду антибіотики не призначаються. Не потрібно купувати медикаменти, які не є ефективними а навпаки сприяють тому, що перебіг хвороби стає важчим, адже наприклад від гормональних препаратів вірус ще більше рохмножується. Є противірусні препарати, якими лікують коронавірус», - пояснила Надія Рудницька.

Щодо ситуації із госпіталізацією хворих на ковід у Центрі, то, за словами експертки, пацієнти є досить важкі, які потребують медикаментозної інтенсивної підтримки та кисневої терапії.

«У стаціонарі є пацієнти як середньої  важкості, так і важкі, які мають супутні патології – онкохворі, пацієнти, які мають перенесені онкозахворювання, серцево-судинні або аутоімунні хвороби, цукровий діабет, ожиріння», -  додала пульмонологиня.

Загалом, у Центрі легеневого здоров’я на стаціонарному лікуванні перебувають 260 пацієнтів з коронавірусом, з них 27 – вагітні жінки. Приблизно 10% пацієнтів в минулому вже хворіли на коронавірус і лікувалися амбулаторно чи самостійно.

«Ці пацієнти, перехворівши коронавірусом, були менш насторожені щодо інфікування хворобою та не  дотримувались протиепідемічних заходів», – розповіла Надія Рудницька.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Ореста Чемериса, епідситуація в області є стабільною та контрольованою, але без тенденції до покращення, бо щоденно продовжують виявляти велику кількість хворих.

«Упродовж кількох тижнів відзначаємо велику кількість людей, які звертаються за амбулаторною допомогою. Є значна кількість осіб, які потребують стаціонарного лікування, про що свідчить заповненість ліжкової мережі. Зокрема, на сьогодні маємо 1265 зворих є у стаціонарах, а заповненість ліжкоаої мережі становить 42%», – розповів Орест Чемерис.

Щодо вакцинації, то на Львівщині вже понад мільйон осіб отримали одну дозу вакцини, 970- двома. Понад 28 тисяч осіб отримали бустерну дозу.

Як розповіла директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко, цьогоріч 70% дітей від 12 до 18 років повинні бути провакцинованими, через стрімке поширення коронавірусу серед дітей. Також цьогрріч має бути провациновано 80% населеня вікової групи старше 60 років.

«Ця категорія має найбільше хронічних захворювань, і серед цієї категорії найвищий відсоток госпіталізації і найбільше летальних випадків», - пояснила Наталія Іванченко.

Вона також розповіла, що тривалість ізоляції та лікування безсимптомних пацієнтів із COVID-19 скорочено до п’яти днів, що знизить навантаження на первину галузь медицини.

«Досі тривають дослідження різних науково-дослідних інститутів. Згідно з ними, період заразливості від моменту інфікування людини, в якої немає жодних клінічних симптомів, становить п’ять днів. Тобто, людина, яка не має симптомів, але була в контакті з хворим на ковід, і обстежилася методом швидкого тесту на антиген або методом ПЛР і ковід підтвердився, є заразною упродовж п’яти днів. Далі ми можемо відпускати її на роботу без подальшого обстеження. Бо навіть якщо людина ще виділяє залишкові уламки вірусу, ця доза не є інфікуючою для оточуючих», – пояснила Наталія Іванченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: